Prezervatif bir çok hastalıktan korur!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Eylül 2009 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15

İÇİNDEKİLER

* Merhaba, cinsel ilişki sırasında boşalmadan önce gelen kaygan sıvının hamile bırakma özelliği var mıdır?
Halk arasında "zevk suyu" olarak adlandırılan bu sıvı, sperm boşalmasından önce gelir, idrar yolu bezleri ve prostat sıvının karışımından oluşur. Şeffaf renktedir. Meniden ayrı bir sıvıdır. Amacı spermin geçeceği yolu temizlemek, kayganlaştırmak, böylelikle spermin atılmasını ve cinsel ilişkiyi kolaylaştırmaktır. Nadiren de olsa içinde birkaç adet sperm olabilir. İhtimal çok düşük de olsa bu sıvı ile gebe kalma riski vardır. Özellikle "geri çekme yöntemi" ile gebelikten korunanlarda, istenmeyen gebelikten içinde sperm bulunabilen bu zevk suyu sorumludur.

* Merhaba, tanımadığım bir kadınla şüpheli bir ilişki yaşadım. Bu ilişki sırasında korunmadım da. Yazılarınızı takip ettikten sonra korkmaya başladım. Bir hastalık kapmış olabilir miyim?
Bu tür ilişkileri cinsel yaşamın kalitesi açısından tavsiye etmiyorum. Cinsel yaşam sadece cinsel organlarla yapıldığı zaman bir bedensel ihtiyacı karşılamaktan öte gidemez. Oysa cinsel yaşam beyinle, ruhla, gönülle ve bedenle yapılırsa kişiye tam bir rahatlama sağlayacaktır. Bahsettiğiniz türdeki ilişkilerde mutlaka ama mutlaka prezervatif kullanmak gerekir. Ancak HPV gibi hastalıklar için bu da yeterli olmayacaktır. Yine de prezervatif sizi birçok cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyacaktır. Şüphelendiğiniz birçok hastalık için yapılması gereken bazı testler vardır. Bunun için bir hekime danışmanız uygun olacaktır. Hekim sizin muayenenizi yaptıktan sonra, muhtemel hastalıkları araştırmak için gerekli testleri önerecektir.

HER ADET GECİKMESİ GEBELİK DEĞİLDİR
* Merhaba, nişanlı bir gencim. Nişanlımla 1,5 ay önce sürtünme yoluyla beraber olduk. Geçen ayın 19'unda gelmesi gerekirken, adetini 23'ünde gördü. Bu ay ise 29'u oldu halen yok, Başka rahatsızlığından dolayı ilaç kullanmasının bir yan etkisi olabilir mi?

Şimdiden teşekkür ederim. Üreme çağında adet kanaması gecikmelerine sık rastlanır. Aktif cinsel yaşamı olan ve etkin bir korunma yöntemi kullanmayan kadında görülen adet kanaması gecikmesinin en muhtemel nedeni gebeliktir. Sizin verdiğiniz bilgiye göre böyle bir ihtimal yok. İkinci muhtemel neden de herhangi bir şekilde o döngüde yumurtlama olmaması ve bu nedenle "rahim iç tabakasının kanamayla dökülmesinin" gecikmesidir. Düzenli adet kanaması gören bir kadında beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan gecikmenin nedeni stres, mevsimsel değişiklikler, mekan değişiklikleri olabilir. Bir kadında senede bir kez adet kanaması gecikmesi olması ileri inceleme gerektiren bir durum değildir. Ancak adet kanaması gecikmesi senede bir kez den daha sık oluyorsa, mutlaka bir jinekoloji muayenesi ve hormon tahlili gerekir.

AZI DA ZARAR ÇOĞU DA
* Merhaba, ilişki sırasında fazla sıvım oluyor, ıslaklığım çok oluyor. Bu sıvının böyle fazla olması normal mi?
Cinsel ilişki sırasında bartholin bezlerinden salgılanan sıvı, ilişkinin kolay yapılmasını, kayganlığı sağlayan normal bir sıvıdır. Bu bezlerden salgılanan sıvının bir normal değeri yoktur. Bu ıslaklık sizin ilişkinizde zevki azaltacak kadar çoksa, bir jinekoloğa başvurmanız gerekir.

KOKULU AKINTI HASTALIK HABERCİSİ
* Merhaba, benim sorunum bir hafta önce spiral taktırdım. Kokulu akıntı olmaya başladı. Daha önce doğum kontrol hapları kullanmıştım. Bu normal mi?
Kokulu akıntılar asla normal değildir. Rahim içi araç (RIA-Spiral)' ın en sık rastlanan yan etkisi, vajinal enfeksiyon riskini artırmasıdır. Jinekoloji muayenesi ve smear testi yaptırmanız gerekir.

PROSTAT ENFEKSİYONU
* Merhaba, ben 27 yaşındayım. 1 haftadır peniste uyuşma oluyor ve rahatsız yapmayacak ağrı var ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkür ederim.
Peniste uyuşma olması bir hastalığın özel bir belirtisi değildir. Çok nadir olarak prostat enfeksiyonu olan kişilerde bu şekilde bir şikayet tanımlanıyor. Şimdilik bir hastalığınızın olduğunu düşünmüyorum, ancak ağrılar artar ve/veya uyuşmanız uzun süre devam ederse bir ürologa başvurmanız gerekebilir.