Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın paylaştığı fotoğrafta dikkat çeken ayrıntılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile görüşme anına ait sosyal medya hesabından fotoğraf paylaştı. Fotoğrafta dikkat çeken ayrıntılar vardı. Paylaşılan karede, Çanakkale Savaşı sırasında son erine kadar şehit düşen fakat sancağını yere düşürmeyen 57. Alay'ın sancağı, 15 Temmuz Şehitler Abidesi maketi, Altay tankı maketi ve Erdoğan'ın masasındaki dosyada Suriye'nin kuzeyini gösteren bir haritayı incelediği dikkat çekti.

Giriş Tarihi 24 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 24 Kasım 2017, 19:55
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın paylaştığı fotoğrafta dikkat çeken ayrıntılar

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın telefon görüşmesinden dakikalar sonra Twitter hesabından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini duyurdu. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, görüşmede Soçi zirvesi, Suriye krizi, ikili ilişkiler ve bölgesel sorunları konuştuğunu bildiriyor.

Paylaşılan karede dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı.

7 düvele karşı mücadele edilen ve Türk milletinin tarih yazdığı Çanakkale Savaşı sırasında son erine kadar şehit düşen 57. Alay'ın sancağı ile 15 Temmuz'da arkasına aldıkları kirli güçlerle Türkiye'yi bölmek için saldıran FETÖ'cü kalleşlere karşı verilen destansı mücadelenin simgesi olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki 15 Temmuz Şehitler Abidesi maketi dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasındaki dosyada Suriye'nin kuzeyinin yer aldığı bir harita ve Altay tankı maketi gözüküyor.



YERE DÜŞMEYEN SANCAK
57. Alay Sancağı Gelibolu savaş alanından getirtilmiştir, ama esir edilmemiştir. Türk Ordusu'nun geleneklerine göre bir alayın sancağı, alayın son eri ölmeden teslim edilemez. Bu sancak, sonuncu muhafızın da altında ölü olarak yattığı bir ağacın dalına asılı olarak bulunmuştur.

Çanakkale Savaşı sırasında son erine kadar şehit olan ancak cepheyi terk etmeyen 57. Alay büyük bir kahramanlık örneği sergilemişti. Daha sonra birçok cepheye giden 57. Alay sergilediği kahramanlıklardan dolayı dünyada en çok madalyaya sahip ve en kahraman alay olarak nitelendirilmektedir.

Dünyanın en modern savaş gemileriyle Çanakkale'yi denizden geçemeyen İtilaf Devletleri'nin 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası'na asker çıkarmalarıyla Çanakkale'de İngilizlerin Seddülbahir ve Arıburnu bölgesinde çıkarma harekati ile beraber kanlı kara savaşları başlamış oluyordu.

Düşmanın yoğun çıkarması 26 ve 27 Nisan günleri de aralıksız olarak devam etti. Ancak, 19. Tümen kuvvetlerinin kahramanca savunması karsısında düşman taarruzu ile geri çekilmeye mecbur edildi. 25-26 Nisan 1915 tarihlerinde Arıburnu'nda karaya çıkıp Conkbayırı Kocaçimen tepelerini almak üzere olan düşman Kolordusu, Türk birliklerinin yaptığı süngü hücumları neticesinde denize döküldü.

Bu kanlı hengamede Yarbay Hüseyin Avni Bey'in komutasındaki 57. Alay'ın başta komutanları olmak üzere sancaktarına kadar olan 628 kişilik mevcudunun tamamı 25-28 Nisan 1915 tarihleri arasında şehit oldular.

Öte yandan 57. Alay'a saygıdan dolayı TSK'da hala 57. Alay bulunmamaktadır.