Nihai kararı üç lider verecek

Erdoğan, Putin ve Ruhani’nin katılacağı kritik üçlü zirvede Suriye’deki siyasi süreç ve İdlib’deki çatışmasızlık bölgesiyle ilgili önemli kararlar alınacak. Erdoğan iki lidere terör örgütü PYD/ YPG ile ilgili uyarılarda bulunacak.

Giriş Tarihi 22 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 22 Kasım 2017, 01:57
Nihai kararı üç lider verecek

İÇİNDEKİLER

Suriye'deki krizin çözümü için Türkiye-Rusya-İran liderleri Rusya'nın Soçi kentinde üçlü zirve gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün Soçi'de bir araya gelecek. Üç ülkenin genelkurmay başkanı ve istihbarat yetkililerinin de katılacağı toplantıda Suriye'deki siyasi geçiş süreci, İdlib başta olmak üzere çatışmasızlık bölgelerinde yürütülen çalışmalar ve terörle mücadele konuları ele alınacak. Buluşma üç garantör ülke arasında gerçekleştirilen ilk en üst düzey görüşme olacak.

HAZIRLIKLAR YAPILDI
Suriye meselesinin ana gündem maddesi olduğu toplantı öncesinde üç ülkenin dışişleri bakanları Antalya'da bir araya gelmişti. Dün de üç ülkenin genelkurmay başkanları Soçi'de bir araya gelerek toplantıyla ilgili son hazırlıklarını yaptı. Dışişleri bakanları ve genelkurmay başkanlarının yaptığı çalışmaların ardından zirveyle ilgili nihai kararı liderler verecek. Üç lider Suriye'deki siyasi süreç başta, özellikle İdlib'deki çatışmasızlık bölgesinde yürütülen çalışmaları ele alacak. Üç ülkenin garantörlüğünde yürütülen Astana görüşmelerinde gelinen son nokta zirvede değerlendirilecek. Suriye'ye insani yardımların ulaştırılması da gündem maddelerinden biri olacak.

PYD-YPG UYARISI
Terörle mücadelede işbirliğinin de ele alınacağı toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın terör örgütleriyle ayrımsız mücadele edilmesi gerektiği mesajını vermesi bekleniyor. Özellikle Suriye'nin kuzeyinde PYD-YPG terör örgütüne yönelik uyarılarını yapacak olan Erdoğan, bu terör örgütünün Suriye'deki Kürtlerin temsilcisi olmadığını ve müzakere sürecinde masada yer almaması gerektiğini vurgulayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a zirvede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik edecek.

BÖLGENİN GELECEĞİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR GÖRÜŞME
Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü AK Parti grup toplantısında bugün Soçi'de yapılacak üçlü zirve ile ilgili bilgi verdi. Soçi'ye giderek Türkiye- Rusya-İran üçlü zirvesini gerçekleştireceklerini belirten Erdoğan, toplantıda bölgenin geleceği bakımından çok önemli görüşmeler yapılacağına işaret etti. Erdoğan, "Suriye ve Irak'ta ülkemizi de yakından ilgilendiren gelişmeler bizi, kendi çözümlerimizi üretebileceğimiz yöntemler geliştirmeye zorladı. Kimi konularda hâlâ anlaşmazlıklarımız olsa da Rusya ile kurduğumuz yakın ilişkiden elde ettiğimiz neticeler oldukça önemli. İran'ın da bu süreçte ülkemizin hassasiyetlerini gözeten bir tutum içine girmesinden memnuniyet duyuyoruz" dedi.


SABAH