2017 Mevlid Kandili ne zaman? Diyanet İşleri Başkanı'ndan kandil açıklaması

Müslümanlar için en özel günlerden biri olan Mevlid Kandili için kısa bir süre kaldı, tarih araştırmaları hız kazandı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2017 dini takvimine göre Mevlid Kandili kasım ayı içerisinde idrak edilecek. Peki 2017 Mevlid Kandili net olarak ne zaman, kasım ayının kaçında?

Giriş Tarihi 22 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 22 Kasım 2017, 11:11
2017 Mevlid Kandili ne zaman? Diyanet İşleri Başkanı’ndan kandil açıklaması

İÇİNDEKİLER

Hicrî Rebiülevvel ayının onikinci gecesi olarak da bilinen Mevlid Kandili, İslam dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah'ın doğum gecesini ifade eder. Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın dünyaya gelişinin yıl dönümü her yıl olduğu gibi bu yıl da ibadetler, dualar ve çeşitli etkinliklerle geçecek. Peki, İslam dini için önemli bir yere sahip olan Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre 2017 yılı dini takviminde Mevlid Kandili Gecesi 29 Kasım çarşamba gününü 30 Kasım perşembe gününe bağlayan gece olarak belirlenmiştir.

REBİÜLEVVEL AYI NEDİR?
Rebiülevvel ayı Ay'ın hareketleri esas alınarak oluşturulan İslamî takvimin aylarından biridir.


MEVLİD KANDİLİ'NİN ÖNEMİ
''Mevlid-i Nebi'' olarak da anılan ve Türkiye'de Mevlid Kandili olarak bilinen gece, Müslüman alemi için büyük önem taşıyor. İslam'ın mesajlarını halka sunan son peygamber Hz. Muhammed'in doğumunu anmak için düzenlenen törenler, tarihte ilk kez Mısır'da Fatımiler döneminde başladı. Çok geçmeden Eyyubiler tarafından da benimsenen kutlama programlarında çeşitli törenler ve şenlikler yapıldı. Tarihteki kutlamalarda, dönemin ve bölgenin alimleri, şairleriyle din ve devlet işlerinde yararlık gösterenlere, Türk-İslam devletlerinde çok eski bir gelenek olarak görülen ve hükümdarlar tarafından taltif için hazırlanan elbiseler (hil'atler) giydirildi ve hediyeler verildi.

Mevlid törenleri daha sonra İslam dünyasında yaygınlık kazanarak günümüze kadar devam etti. Esasen Hz. Muhammed'in doğum yıl dönümü için başlayan mevlid töreni giderek, Kadir, Mi'rac, Regaib ve Berat gecelerinde veya sünnet, evlenme, ölüm, deprem gibi önemli olaylar vesilesiyle yapılmaya başlandı ve toplumsal gelenekte yer alan önemli bir dini-kültürel öge oldu.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI'NDAN MEVLİD AÇIKLAMASI
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mevlid Kandili ile ilgili açıklamada bulundu. Erbaş, bu sene 29 Kasım'da Mevlid Kandili gecesinin daha canlı etkinliklerle, birkaç güne yayarak ve konferanslar, paneller düzenleyeceklerini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bütün dünyanin Mevlid Kandili'ni hicri takvime göre kutladığını belirterek, "2017 yılının Kutlu Doğum Haftası kutlandı. 2017 yılının 29 Kasım'daki Mevlid Kandili gecesi biraz daha canlı etkinliklerle, belki birkaç güne yayarak, konferanslar, paneller düzenleyerek bir başlangıç yapacağız. İnşallah 2018 yılında, 19 Kasım'da Mevlid-i Nebi Haftası şeklinde kutlanmaya başlayacak. Hicri takvime göre değişecek." dedi.