Vana bizde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, referanduma giden Barzani’ye sert çıktı: “Fırsatçılık kokan bir girişimdir. Bundan sonra Kuzey Irak Yönetimi bakalım petrolünü nereye akıtacak ya da satacak. Vana bizde. Kapattığımız anda o iş de bitti...”

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Eylül 2017 Güncelleme 26 Eylül 2017, 02:05
Vana bizde

İÇİNDEKİLER

Türkiye, Irak'ın kuzeyindeki referanduma en yüksek tondan tepkisini gösterdi. Hem askeri hem de ekonomik olarak devreye girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da referandum kararıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. İstanbul'da Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı'nda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

BİR AŞİRETİN YAŞAM ALANI DEĞİL
"Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin referandum kararı fırsatçılık kokan bir girişimdir. Ayrılık yönünde adımlar atılması asla kabul edilemez. Kürt kardeşlerimizin de haklarına, güvenliklerine sonuna kadar saygımız var. Bu yöndeki çabaların da daima Kuzey Irak yönetiminin yanında olduk. Bizim Irak'ta Arap, Türkmen kardeşlerimiz de var. Onların da haklarına saygımız var. Sadece bir şahsın ya da aşiretinin hayat alanı değildir. Kimse bizden yeni bir kriz alanı oluşmasına izin vermemizi bekleyemez.



BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDE
Referandumu sonucuna bakmaksızın yok hükmünde kabul ediyoruz, gayri meşrudur diyoruz. Silopi'de boşuna silahlı kuvvetler orada gerekli adımları atmadı. Taviz yok. Bugün referandum yapıyorlar. Bir defa Irak'ın federal yapısı bunların referandumunu kabul etmiyor. Makaram sarı bağlar, kız oynar gelin ağlar, yaptığı iş bu. Siyasi olarak, ekonomik olarak, ticari olarak, güvenlik noktasında bütün adımları atıyoruz, atacağız. Sınırlardan şu anda sadece Irak tarafına geçişe müsaade var, bu hafta içinde diğer tedbirleri de açıklayacağız. Giriş-çıkış kapatılacak. Bundan sonra Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bakalım petrolünü nereye akıtacak ya da satacak. Vana bizde. Kapattığımız anda o iş de bitti."

ASLA İZİN VERMEYİZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'e de tepki gösterdi. "Şu anda Kuzey Irak'ı ondan (İsrail) başka tanıyan yok. Netanyahu bundan vazgeçsin. Kuzey Irak yönetiminin bu kararından geri adım atması şart. Suriye'de de birden fazla terör devleti kurulmasına izin vermeyiz" dedi.