Tezkere tamam

Barzani, tüm tepkilere kulaklarını tıkadı. Referandumda karar kıldı. Bunun üzerine Ankara son uyarıyı tezkere ile yaptı. TBMM; dün olağanüstü toplandı. 30 Ekim'de süresi dolacak olan ve TSK'ya sınır ötesi harekat yapma yetkisi veren Irak-Suriye tezkeresinin süresini 1 yıl daha uzattı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2017 Güncelleme 24 Eylül 2017, 02:12
Tezkere tamam

İÇİNDEKİLER

Türkiye, Misak-ı Milli sınırları için bir kez daha tarihi bir adım attı. Ankara, uluslararası toplumun bütün ısrarlarına rağmen referandum kararından vazgeçmeyen Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne (IKBY) karşı son uyarıyı tezkere ile yaptı. Dün olağanüstü toplanan TBMM, 30 Ekim'de süresi dolacak olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sınır ötesi hareket yapma yetkisi veren Irak-Suriye tezkeresinin süresini 1 yıl daha uzattı. Görüşmelere devletin zirvesi tam kadro katıldı. AK Parti, MHP ve CHP'nin oylarıyla kabul edilen tezkerede; Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının milli güvenliğimiz açısından risk taşıdığı belirtildi. Şu ifadelere yer verildi:

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU
"Türkiye, komşumuz Irak'ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfetmektedir. Diğer taraftan, Irak'ta PKK ve DEAŞ unsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır. Türkiye'nin milli güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için tezkerenin 30 Ekim 2017 tarihinden itibaren bir yıl uzatılmasını Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca arz ederiz."

'GEREĞİNİ YAPIYORUZ...'
Öte yandan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Irak ve Suriye tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu'nda, hükümet adına konuşma yaptı. Canikli, şunları söyledi: "Bölücü terör örgütünün küresel desteğindeki artışla birlikte Türkiye'ye yönelik saldırılar da artmaktadır. Tehdidin kaynağı daha önce sadece ve büyük oranda Kuzey Irak'tan beslenmekteyken, bugün bu ölçeğin boyutu, büyüklüğü ve derinliği maalesef artmış ve şimdi Suriye'nin kuzeyi de bu tehdit unsurlarına ilave edilmiştir. Türkiye, aktif olarak arazide bu yanlışları, işgalleri, tehditleri ortadan kaldıracak adımlar fiilen atmadığı sürece bu tehditlerin bertaraf edilmesi mümkün değildir. Bunu da biliyoruz, görüyoruz ve bu çerçevede gereğini yapıyoruz."

HDP KARŞI ÇIKTI
AK Parti, CHP ve MHP'nin oyları ile tezkere kabul edilirken liderler bir araya gelip "birlik" mesajı da verdi. HDP ise tezkereye 'hayır' oyu kullanıp referandumu savundu.