İşler değişir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Harvard Club’ta çarpıcı açıklamalar yaptı. Referandumda ısrar eden Barzani’ye sert çıktı. “O topraklar sadece Kürtler’e ait değil. Türkmen’i, Arap’ı var. İşin tarihi boyutuna girersek işler değişir” ifadesini kullandı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Eylül 2017 Güncelleme 23 Eylül 2017, 02:06
İşler değişir

İÇİNDEKİLER

Birleşmiş Milletler 72'nci Genel Kurulu toplantısı, ABD'nin New York kentinde yapıldı. BM görüşmelerine katılmak için ABD'ye giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dönüşten önce Harvard Club'ta gündemi gazetecilere değerlendirdi. FETÖ'yle mücadeleden Barzani'nin referandum ısrarına kadar pek çok konuda önemli bilgiler verdi. İşte Erdoğan'ın açıklamaları:

​BARZANİ'NİN REFERANDUM KARARI:Memurlarına maaş ödeyemez hale geldiklerinde onlara biz yardımcı olduk. Başbakanlığım dönemiydi, 2 milyar dolar kredi verdik ki maaş ödesinler. Fakat bunlar kadir kıymet bilmiyorlar. Yoksa bizim onlarla alıp veremediğimiz bir şey yok. Ne ABD ne Rusya bizim gibi yardım etmedi. Atılacak adımlar, yapacağımız değerlendirme neticesinde belirlenecek. Kararlarımızı açıkladıktan sonra ne olacağını görmüş oluruz. Bu işin üzerine gideceğiz. Ama o topraklar sadece Kürtler'e ait değil. Orada Türkmeni var, Arabı var. Dolayısıyla birilerinin orada sadece kendileri varmış gibi hareket etmeleri son derece yanlış. İşin tarihi boyutuna girersek işler değişir. Orada Türkmenler'in parti merkezini ateşe tuttular. Birilerinin giderek istikametlerini iyice kaybettiklerini görüyoruz. Kuzey Irak yönetiminin de ne yapacağını düşünmesi lazım.

İSRAİL: Referanduma destek tavrını doğru bulmuyoruz. Bunu New York'ta görüştüğüm Yahudi kuruluşlarının temsilcilerine de anlattım. İsrail'in, ilişkileri menfi yönde etkileyecek tavırlardan uzak durması lazım.

20'YE YAKIN TOPLANTI: ABD'de birçok görüşme yaptık. Ayrıca yabancı medyaya verdiğim mülakatlarla birlikte 20'ye yakın ikili görüşme gerçekleştirdim. Bu görüşmelerde Irak ve Suriye en öne çıkan konular oldu. Yine malum FETÖ meselesi vardı. Onların gündeminde de papaz meselesi vardı.

TRUMP'LA GÖRÜŞME: Görüşmemiz 45 dakika sürdü. Ağırlıklı olarak Irak ve Suriye'yi konuştuk. Onun dışında Rıza Zarrab, İzmir'de tutuklu olan papaz gibi konular da görüşüldü. Ayrıca 16 Mayıs'ta geldiğimizde korumalarla ilgili konu vardı. Bunları gündeme getirdik.

FETÖ İLE MÜCADELE: (FETÖ'nün ABD'de yeniden güç kazandığı iddiası...) Ben bu tür bir şeye ihtimal vermiyorum. Olabileceğine de inanmıyorum. Hele hele mahkumiyetler başladığı zaman bunların durumu çok daha farklı olacak. FETÖ'nün elebaşısıyla ilgili olarak biz, talebimizi bir kez daha tekrarladık. 400 dönümlük arazide beyler gibi yaşıyor. Kendilerine belgeleri bilgileri de gönderdik. Bahane üretilmeksizin, bize iade edilmesi lazım.

TRUMP, SİLAHLARI SAVUNAMADI: Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Trump'la yaptığı görüşmeyle ilgili olarak da konuştu. Erdoğan, gazetecilerin "Amerika'nın Barzani konusunda birlikte hareket etmesi ancak PKK/PYD konusunda farklı tavır etmesiyle ilgili Trump'ın size bir izahı oldu mu?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Bu konuyla ilgili bizim söylediklerimize karşı herhangi bir olumsuz bir yaklaşım sergilemedi. Bu konuları savunmadı. Onun dışında mesela Trump bana S-400 konusunu açma gereği hissetmedi. Şu anda S-400 anlaşması tamam."

​OPSİYONLAR MASADA
Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Referandumun iptal edilmemesi durumunda atılacak olan adımlar konuşuldu. Atılacak adımların takvimi de görüşüldü. Opsiyonların tamamı tüm yönleriyle ele alındı. Referandumun ertelenmesine de karşıyız, iptal edilmeli" dedi.

ERGÜN DİLER-NEW YORK