Köşk SAhibi

Sevilay Çınar ve Sabancı ailesi arasında miras davası kızıştı. Çınar, aileye mal tespiti davası açtı. Mahkeme ise Emirgan’daki 600 milyon dolarlık Atlı Köşk’te keşif yapılması kararını aldı. Miras bölündüğünde Çınar’ın payına, sadece köşkten 20 milyon dolar düşecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Eylül 2017 Güncelleme 21 Eylül 2017, 08:47
Köşk SAhibi

İÇİNDEKİLER

TÜRKİYE'Yİ sarsan miras savaşı, 14 yıl önce başladı. Adana'da yaşayan Sevilay Çınar'ın ortaya attığı iddia, herkesi şoka uğrattı. Sabancı Holding'in kurucusu Hacı Ömer Sabancı'nın oğlu İhsan Sabancı'nın, Nevin Tenik ile evlilik dışı ilişkisinden dünyaya geldiği söyleyen Çınar, aileye dava açtı. Yargıtay 14. Hukuk Dairesi, geçtiğimiz 26 Nisan'da Sevilay Sabancı Çınar'ın, Hacı Ömer Sabancı'nın mirasçısı olduğunu açıkladı. Bunun üzerine evli ve 2 çocuk annesi Çınar, Akbank ve Bossa hisselerinin yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanına yayılan menkul ve gayrimenkulleri bulunan aileye "mal tespiti davası" açtı. Tespit davası açılan gayrimenkuller arasında ailenin İstanbul Emirgan'da bulunan ve değeri 600 milyon dolar olan Atlı Köşk'ü de vardı. Bir zamanlar Sakıp Sabancı'nın yaşadığı köşk, şu anda müze olarak kullanılmaktaydı. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde önceki gün görülen davada Sabancı ailesinin, duruşmanın gizli yapılması yönündeki talepleri onaylanmadı. Mahkeme, köşkte keşif yapılmasını kararlaştırdı. Buna göre inşaat mühendisi, mimar, kadastro fen elemanı vasıtasıyla Atlı Köşk'te Ekim ayının ortasında keşif yapacak. Keşfin ardından piyasa değeri yaklaşık 600 milyon dolar olduğu tahmin edilen 'Atlı Köşk'ün tapusu iptal edilebilecek. Bugüne kadar haklarını alamayan mirasçılar da haklarını alabilecek. Tapu iptalinin ardından Atlı Köşk'ün mirası 36'ya bölünecek. Eğer miras bölünürse, Sevilay Sabancı Çınar'ın payına, yaklaşık 20 milyon dolar düşmesi bekleniyor.


Adana'da yaşayan Sevilay Çınar, 14 yıllık hukuk mücadelesini kazandı. Bununla da kalmadı. Mirasçısı olduğu aileye, mal tespit davası açtı.

1925'TE YAPILDI
Köşk, 1925 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan mimar Edouard De Nari'ye yaptırıldı. 1951 yılında ise Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alındı. Aynı yıl Fransız heykeltıraş Louis Doumas'ın 1864 yapımı at heykelinin köşkün önüne yerleştirilmesinden dolayı "Atlı Köşk" olarak anılmaya başlandı.


İhsan Sabancı, 1979 yılında hayatını kaybetti.

Ali OKTAY