Barzani’ye rest

Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda Barzani’ye son uyarısını yaptı: Referandumdan vazgeçin. Elinizdeki imkanlardan da olmayın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2017 Güncelleme 20 Eylül 2017, 01:36
Barzani’ye rest

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin New York kentindeki BM Genel Kurulu'nda tarihi bir konuşma yaptı. IBKY'ye referandumundan vazgeçmesi uyarısında bulunan Erdoğan, "Türkiye'nin bu konudaki çok açık ve kararlı tavrını görmezden gelmek, Irak Bölgesel Kürt Yönetimini elindeki imkanlardan da edecek bir sürecin önünü açabilir" dedi. Erdoğan şöyle devam etti:

İDLİP'TE YENİ BİR PLANI HAYATA GEÇİRİYORUZ:
Astana'da varılan mutabakat çerçevesinde İdlip bölgesinin güvenliğe kavuşturulmasıyla ilgili yeni bir planı hayata geçiriyoruz. Ülkenin toprak bütünlüğü esasına dayanan, halkın demokratik taleplerine saygı duyan, istikrarlı ve müreffeh bir Suriye'nin inşası yolunda atılacak her adımın destekçisiyiz.

SÖZLERİNİZİ TUTMAYA ÇAĞIRIYORUM:
Suriyeli sığınmacılar için harcanan para 30 milyar doları bulmuştur. Buna karşılık, AB söz verdiği 3 milyar Avro artı 3 milyar Avro yardımın sadece 820 milyon Avrosunu göndermiştir. Uluslararası toplumdan BM aracılığıyla gelen yardımların tutarı da 520 milyon dolar civarındadır. 3,2 milyon sığınmacının tüm yükünü Türkiye'nin omuzlarına bırakan ülkeleri ve uluslararası kuruluşları, verdikleri sözleri tutmaya davet ediyorum.

YENİ DEAŞ'LAR UYARISI
PYD-YPG'nin, Suriye'de ele geçirdiği bölgelerde demografik yapıyı değiştirme, halkın mallarına el koyma, kendisine karşı çıkanları öldürme veya sürgün etme yönündeki çabaları insanlık suçudur. DEAŞ'la mücadele meşru bir zeminde yürütülmediği takdirde, dünyanın yeni DEAŞ'ların tehdidi altına girmesi kaçınılmazdır.

YENİ BİR KARA LEKE UTANCI:
Dünya, Arakan Müslümanlarının maruz kaldığı insani dram konusunda da iyi bir sınav verememiştir. Şayet, Myanmar'da yaşanan bu trajedinin önüne geçilmezse, insanlık tarihi yeni bir kara lekenin utancıyla baş başa kalacaktır.

BM REFORMUNDA GEÇ KALDIK:
Yaşanan tüm bu insani trajediler, Türkiye olarak "dünya 5'ten büyüktür" diyerek sembolleştirdiğimiz, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yeniden yapılandırılması çağrımızın haklılığını teyit ediyor. Aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi'nin reforme edilmesinde ne kadar geç kaldığımızın da bu ifadesidir.

​ABD'YE SİLAH TEPKİSİ
CumhurbaşkanI Erdoğan, Amerikan PBS kanalına bir röportaj verdi. Erdoğan, gazeteci Woodruff'un, ABD Kongresi'nin Cumhurbaşkanlığı korumalarına silah satışını sağlayan yasanın geri çekme kararıyla ilgili sorusunu yanıtladı. Erdoğan, PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan YPG'ye ABD'nin yaptığı silah yardımını hatırlatarak, "Biz paramızla sizlerden silah alamazken, siz niçin parasız olarak bu terör örgütlerine bu silahları veriyorsunuz" dedi.