Avrupa sistemi

TEOG kalktı, yeni sistem hazır... MEB, Avrupa’da ve OECD ülkelerinin çoğunun eğitim sisteminde uygulanan ‘lise bitirme sınavı’nı yükseköğretime giriş ile koordineli olarak yeniden planlayacak. En başarılı yüzde 5’lik dilim için merkezi sınav yapılmaya devam edilecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2017 Güncelleme 20 Eylül 2017, 02:01
Avrupa sistemi

İÇİNDEKİLER

MEB, TEOG'dan sonra kurulacak sistemin ana hatlarını belirledi. TEOG bu yıl uygulanmayacak. Ancak en başarılı yüzde 5'lik öğrenciler ile en çok tercih edilen okullara yerleştirme, merkezi sınav sistemiyle yapılacak. Öğrencilerin; akademik, sosyal, sportif ve sanatsal becerileri yakından takip edilecek ve bu başarılar üzerinden okul, öğretmen ve yönetici performans sistemi getirilecek. Türkiye genelindeki tüm okulların standartlarında eşdeğerlik sağlamak için yeni bir çalışma yürütülecek. Bakanlar Kurulu'na sunulacak yeni modelde 'eğitimin bir bütün olduğu ve tüm sınavların yükseköğretimi amaçladığı' belirtilerek, yeni modelin yükseköğretim sistemini de değiştirecek şekilde yeniden planlanması öngörülecek. MEB, Avrupa'da ve OECD ülkelerinin çoğunun eğitim sisteminde uygulanan lise bitirme sınavını, yükseköğretime giriş ile koordineli olarak yeniden planlayacak.

YENİ SİSTEMİN AYRINTILARI
TEOG, liseye yerleştirmek için değil okul, öğretmen ve yöneticilerin performansını ölçmek için devam edecek. İsmi TEOG olmayacak. Performans belirleme sınavı olacak. Yerleştirmede kullanılmayacak. Performans ölçme sistemi 5-12'nci sınıf arasında gerçekleştirilecek. Böylelikle öğrencinin akademi, sosyal, sportif, sanatsal tüm becerileri takip edilebilecek. Öğrencinin performansı ile okul, öğretmen ve yöneticilerin performans kodlaması yapılacak. Alanlarında en başarılı yüzde 5'lik dilimde bulunan öğrenciler, Fen, Sosyal Bilim, Güzel Sanatlar ve Spor liseleri arasında en çok talep gören okullara yerleştirilmesi merkezi sınavla yapılacak. Böylelikle okullar arasında farklı uygulamalar, istismar, toplumsal güveni bozacak uygulamaların önüne geçilecek.

YÜZDE 5 SINAVLA BELİRLENECEK
Yüzde 5'lik başarı diliminde, merkezi sınava girecek öğrenciler okul başarısı ve diğer yetenek kriterlere göre, öğretmenler kurulunun önerisiyle seçilecek. Bu öğrenciler başarı puanlarına göre ve tercihlerine göre okullarına yerleştirilecek. Yüzde 95'lik dilim içinde kalan hem başarılı hem orta başarılı öğrenciler bir arada olacak ve motivasyon artacak. Fen-Sosyal Bilimler ve Spor-Güzel Sanatlar Liseleri dışında tüm öğrenciler adrese dayalı sistemle evine en yakın okula kayıt yaptıracak Büyük şehirlerde, ihtiyaca göre düz (genel), imam hatip ve meslek lisesi sayısı artırılacak.

OKULLARA STANDART GELECEK
Türkiye genelinde okulların standartlarını eşleştirecek bir program geliştirilecek. Program ile okulların fiziksel, akademik ve yönetişim kriterlerine göre okullara A-B-C standardı verilecek. Her okulun kendisini A standardına çıkarması için süre verilecek. Zaman içerisinde tüm okulların aynı standarda ulaşması sağlanacak. Başarısız okul yöneticileri görevden alınacak. Öğrencinin başarısızlığından öğretmen ve yönetim sorumlu olacak.

BAKALORYA GİBİ LİSE BİTİRME SINAVI OLACAK
Avrupa'da uygulanan Protfolyo, Bakalorya, Abitur, A-O levil gibi lise bitirme sınavı hazırlanacak. MEB, üniversiteye girişte lise bitirme sınavı etkili olmazsa ailelerin yeniden üniversiteye girişte dershane gibi okul dışı eğitim kurumlarına yönelmesinin söz konusu olacağı endişesini Bakanlar Kurulu'na sunacak.

Safure CANTÜRK