Tarihi sefer

Yoksul Zigetvar, Kanuni Sultan Süleyman’ın mezarı sayesinde kalkınacak. Budapeşte’ye giden turistler, artık rotalarını bu ‘muhteşem türbeye’ çeviriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Eylül 2017 Güncelleme 03 Eylül 2017, 02:59
Tarihi sefer

İÇİNDEKİLER

Macaristan'ın en yoksul kentlerinden Zigetvar'da bulunan Kanuni Sultan Süleyman mezarı, bölge halkının yüzünü güldürdü. Her yıl yaklaşık 25 milyon turist başkent Budapeşte'yi geziyor. Bunlar arasında binlerce Türk gezgin de var. Ancak dört yıl önce Kanuni'nin mezarının bulunmasının ardından bu durum değişti. Kanuni Sultan Süleyman 1566'da Zigetvar kuşatması esnasında hayatını kaybetmişti. Naaşı İstanbul'a taşınsa da, iç organları Zigetvar kuşatmasında padişahın otağının bulunduğu mevkide defnedilmişti. Daha sonra Osmanlı egemenliği döneminde türbe haline gelen bu mezar, aradan geçen yüzyıllar içinde kaybolmuştu. Ancak 2013 yılının sonlarında bir grup Macar tarihçi ve bilim insanı, büyük Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın mezarının yerini tespit ettiklerini iddia etti. Bu süre içinde Macar hükümeti ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından da desteklenen araştırmalar, havadan tespitlerin ve toprak altı sondajların ardından somut arkeolojik kazılara dönüştü. Ortaya çıkan sonuçlar, bu iddiaları doğruladı.



İKİYE KATLANACAK
Macar hükümeti ve ilgili kurumları, elbette Türk ortak kurumların da yardımıyla Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinin bulunduğu alanı 'Özel Kültürel Statüye Sahip' bir dünya mirası haline getirmek istiyor. Türk Macar Dostluk Parkı'nın yanı sıra türbe etrafında oluşturulacak yeni alanın bölgenin çehresini de değiştireceğine inanılıyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesi Orta Avrupa'da bir inanç turizminin merkezi de olabilir. Kazılar sürerken bile Avrupa'nın değişik yerlerinden otobüslerle, türbe ziyareti için gelen Türkler'in varlığı da bu ümitleri destekler nitelikte. Belediye Başkanı Peter Vass, kasabanın yıllık 25 bin olan ziyaretçi sayısını ikiye katlamayı hedeflediklerini söyledi.