Bu pikapları bir yerden hatırlıyoruz

Washington’un terör örgütü PYD’ye verdiği silah ve mühimmat desteği bin 300 TIR’a ulaştı. Yapılan son sevkıyatta Toyota marka pikapların yer aldığı görüldü. Aynı marka araçları bulunan DEAŞ’a da desteğin ABD’den gittiği iddia edilmişti.

Giriş Tarihi 23 Ağustos 2017, 00:00 Güncelleme 23 Ağustos 2017, 16:22
Bu pikapları bir yerden hatırlıyoruz

İÇİNDEKİLER

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Suriye'deki ABD askeri yardımlarının büyük bölümünün terör örgütü PKK/PYD'ye değil, Arap gruplara yapıldığını ve bunların hafif silahlar ile mühimmattan oluştuğunu iddia etti. 3 Ağustos'ta yapılan açıklamada, TIR'ların için de sağlık ve gıda malzemelerinin de olduğu ve bunların bölgedeki halka gittiği iddia edildi. Ayrıca PYD'ye gönderilen silahların Ankara'ya bildirildiği söylenerek, yüzlerce TIR'ı bulan bir sevkıyatın gerçekleşmediği söylendi. Tüm bu açıklama ve yalanlamalara rağmen teröristlere TIR'lar dolusu yardıma devam edildi.

BİN 300 TIR'A ULAŞTI
Toplam silah sevkıyatının bin 300 TIR'ı bulduğu Suriye'nin kuzeyinde, 60 TIR'a yüklenen yeni silahlar terör örgütü PYD'ye ulaştı. Gönderilen silahlar arasında; roketler, otomatik makineli tüfekler, dürbünler ve havan topları var. Türkiye'nin karşı çıkmasına rağmen teröristlerle Rakka operasyonuna girişen Pentagon, yeni sevkiyatta zırhlı Hummer ve Toyota pikapları da PYD'ye verdi. Silahları taşıyan TIR'lar, Irak sınırından geçerek Suriye'nin kuzeyine ulaştı. Pikapların, terör örgütü DEAŞ tarafından da kullanıldığı görülürken, teröristlerin bu araçlara nasıl ulaştığı bilinmiyordu.

TÜRKİYE UYARMIŞTI
Türkiye, PYD'ye verilen silahların daha sonra başka amaçlar için de kullanılabileceğini en yetkili ağızlardan ABD'ye iletmiş durumda. Washington'dan gelen açıklamalar ise, operasyonun ardından silahların geri alınacağı yönünde ancak bu sahadaki şartlar göz önüne alındığında gerçekçi bir yaklaşım değil. ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas, 22 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, terör örgütü PKK/PYD ile ilişkili görmesi sebebiyle PYD/YPG'ye "isim değiştirme" tavsiyesinde bulunduklarını, bunun üzerine örgütün (Suriye'deki mensuplarının) adını "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) olarak değiştirdiğini itiraf etmişti.

MCGURK DEAŞ'LILARLA BULUŞMUŞTU
ABD'nin DEAŞ Özel Temsilcisi Breat McGurk, DEAŞ'lı teröristlerle yakın bağları olan Kürt aşiretleriyle birkaç gün önce buluşmuştu. McGurk'ün aynı masaya oturduğu aşiret temsilcileri arasında DEAŞ'ın sözde Rakka Emiri'yle yakın dost olan bir isim de vardı. Öyle ki o ismin, DEAŞ'lıları evinde ağırladığı ve terör örgütünün paçavrası önünde poz verdiği görülmüştü. Yapılan gizli görüşmede kirli ittifakın tekrar ele alındığı düşünülüyor.