Firari 2 HDP'linin vekilliği düşürüldü

HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'ün ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız milletvekilliği düşürüldü.

Giriş Tarihi 27 Temmuz 2017, 00:00 Güncelleme 27 Temmuz 2017, 16:49
Firari 2 HDP’linin vekilliği düşürüldü

İÇİNDEKİLER

HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkında Meclis çalışmalarına 5 birleşim katılmadığı gerekçesiyle milletvekiliğinin düşürülmesi için Meclis Genel Kurulu'nda oylama yapıldı. Hezer'in milletvekilliği 324 kabul oyuyla düşürüldü.

HDP milletvekilleri hayır oyu verirken, CHP bu oylamaya katılmadı.

FAYSAL SARIYILDIZ'IN DA MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da milletvekilliği Genel Kurul'daki oylama sonucunda düşürüldü. Sarıyıldız'ın milletvekilliği 328 kabul oyu ile düşürüldü. Bu karar ile HDP'nin Meclis'teki sandalye sayısı 55'e düşmüş oldu.

YÜKSEKDAĞ VE AYDOĞAN'IN DA VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ
Daha önce, HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ ile, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın da milletvekilliği düşürülmüştü.



SUÇ DOSYALARI KABARIK
Ankara Merasim Sokak'ta 17 Şubat 2016'daki saldırıyı gerçekleştiren teröristin cenazesine taziyeye giden Van Milletvekili Öztürk hakkında, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına neden olan 10 dosya bulunuyor. Hakkındaki soruşturma ve kovuşturmalar Van, Mersin ve Hakkari'de yürütülen Öztürk'ün fezlekelerinde, "suçu ve suçluyu övme", "terör örgütü propagandası yapmak", "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs", "298 sayılı Kanun'a muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ile Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamaları yer alıyor.

PKK'ya teslim edilmek üzere götürülen bombalar ile diğer silahları teslim aldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında da yargılanan Şırnak Milletvekili Sarıyıldız hakkında ise 16 dosya bulunuyor. Sarıyıldız hakkındaki soruşturmalar Şırnak'ta yürütülüyor. Hazırlanan fezlekelerde Sarıyıldız'a, "suçu ve suçluyu övme", "terör örgütü propagandası yapmak", "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs", "298 sayılı Kanun'a muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ile Cumhurbaşkanına hakaret", 2911 sayılı Kanun'a muhalefet", "silahlı terör örgütüne silah sağlamak", "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek", "silahlı terör örgütüne üye olmak ve yönetmek", "Türkiye Cumhuriyeti'ni, devletini, hükümetini ve devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılamak" suçlamaları yöneltiliyor.

YURT DIŞINDA BULUNDUKLARI TESPİTİ
İçişleri Bakanlığı, 4 Kasım 2016'da, haklarında yakalama kararı bulunan Öztürk ve Sarıyıldız'ın yurt dışında olduğunun tespit edildiğini açıkladı.
2016 ekim ayından bu yana katılmıyorlar

TBMM Genel Kurulu Öztürk ve Sarıyıldız'ın 2016 yılı ekim, kasım ve aralık aylarında beşer birleşimi aşan (toplamda 47 birleşim) devamsızlığı sebebiyle Anayasa'nın 84. ve İçtüzük'ün 138. maddeleri uyarınca gerekli değerlendirmenin yapılması için TBMM Başkanlık Divanı kararı ile TBMM Başkanlığı tezkerelerini bu hafta gündemine aldı.

Genel Kurulda dün her iki milletvekili hakkındaki tezkereler görüşüldü. Öztürk adına Sırrı Süreyya Önder, Sarıyıldız adına da HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş savunma yaptı.

Açık yapılacan oylamada, TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276 kabul oyu çıktığı için, Tuğba Hezer Öztürk'ün milletvekilliği düştü.