Fay canına!

Beyaz Cennet, depremle sarsıldı. Ardından tsunami yaşandı. Sular yükseldi, yollar bölündü, panik başladı. Türkbükü sosyetesi, bunu da umursamadı. Gece-gündüz çaldı, oynadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Temmuz 2017 Güncelleme 22 Temmuz 2017, 02:07
Fay canına!

İÇİNDEKİLER

Bodrum, Bodrum olalı, böyle korku yaşamadı! 6.6 şiddetindeki deprem, ünlü tatil beldesini 17 saniye boyunca salladı! Yollar yarıldı. Duvarlar çatladı. 30-40 cm'lik tsunamiyle dalga boyu 1.5 metreye çıktı.

Lahmacuna 50, hamburgere 250 lira ödeyen ahaliyi ise deprem bile durduramadı! Çoğu tatilci panik yaşarken Türkbükü'ndeki Sess ve Sahne'de "sabaha kadar dans" vardı! Müzik hiç susmadı.
Kıyıdan 100 metre içeri giren sular, ' araçları savurdu, attı. Yine de binalar yıkılmadı. Evler sağlam yapıldığı için can kaybı olmadı! Tek acı haber, Kos'tan alındı. Enkazda kalan Sinan Kurtoğlu, kurtarılamadı.
Bu sırada 4.8 şiddetine kadar çıkan 200 artçı sarsıntı daha yaşandı. Çoğu kişi Bodrum'dan kaçtı. Ama Maça Kızı adlı mekan, ertesi gün de dolup taştı. Kesesine güvenen Türkler'in eğlence aşkı, bir kez daha şaşırttı!


Şiddetli sarsıntı sonrası Bodrum'da yer yarıldı. Lüks teknelerin bağlı olduğu limanlar, ikiye ayrıldı.


TSUNAMİ BEACH
Bodrum'u tatilciler değil deprem salladı. Gökova Körfezi açıklarında 6.6 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. 7 şiddetinde hissedilen sarsıntı sonrası tsunami ortaya çıktı. 1.5 metreye ulaşan dalgalar, ne var ne yoksa yıktı. Milyon dolarlık yatlar, yan yattı. Lüks otellerin lobileri ile yüzlerce villayı su bastı.. . Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremin 3-4 atom bombası gücünde olduğunu açıkladı. Son 10 saatte ise en büyüğü 4.8 olmak üzere toplam 200 artçı sarsıntı yaşandı.


Gümbet Limanı'na demirli olan tekneler, tsunamiyle battı. Zararın 1.5 milyon TL'nin üzerinde olduğu vurgulandı.

Ege Denizi'nde önceki gece saat 01.31'de, merkez üssü Gökova Körfezi olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Yerin 10 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, başta Bodrum ve Datça olmak üzere sahil şeridindeki birçok kenti salladı. Depremin en çok hissedildiği yerlerden biri olan Bodrum'da ise büyük panik yaşandı. 7 şiddetinde hissedilen sarsıntı sonrası tsunami ortaya çıktı. Dalgalar 1.5 metreye ulaştı. Dev dalgalar, Gümbet'teki 12 tur tenkesi ile beş balıkçı teknesini karaya sürükledi. Gümbet Deresi kenarındaki 20 aracın da tsunami yüzünden karaya süreklendiği açıklandı. Dalgalar nedeniyle sahildeki otellerin ve restoranların alt katlarını sular bastı. Sahillerde yer yer göçükler oluştu. Şezlongların altında oluşan dev çukurlar, yürekleri ağızlara getirdi. Birçok trafo patladığı için küçük çaplı yangınlar çıkarken, elektrikler de kesildi. Depremin ardından 350'den fazla kişi hastanelere kaldırıldı. İlçedeki tüm doktorlar göreve çağrıldı.


6.6 Şiddetindeki deprem sonrası market rafları yere indi.

DENİZDEN KARAYA DOĞRU
Depremden en çok etkilenen diğer kentlerden Datça'da da balkondan ve pencereden atlayan 18 kişi yaralandı. Depremden sonraki son 10 saatte 200'e yakın atçı sarsıntı meydana geldi. Öte yandan depremle ilgili en önemli açıklamalardan biri Jeofizik profesörü, deprem bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan geldi. Ercan, "Deprem 3-4 atom bombası gücündeydi. İlk kez deniz sularında bir tsunami gördük. Karaya doğru ilerledi, teknelere zarar verdi ve tekrar geri çekildi. Bunun yüksekliği 1 metreye kadar varabildi" dedi... Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi verilerine göre de depremin büyüklüğü 6.7 şiddetindeydi...



OTEL SOKAK
EGE sallandı, Bodrum'un ödü patladı. 6.6 şiddetindeki deprem Bodrum'u uyutmadı. Yerin 10 kilometre altında meydana gelen deprem yüzünden halk soluğu sokakta aldı. Tatilciler otelden, Bodrum'un sakinleri evlerinden kaçtı. Kimi şezlongda kimi arabasında kimi de hamakta sabahladı... Depreme mekanlarda yakalanan tatilcilerin korkusu, kameralara saniye saniye yansıdı.



6.6 büYüklüğündeki depreme Yunanistan'ın Kos Adası'nda (İstanköy) yakalanan Türk vatandaşı Sinan Kurtoğlu'nun hayatını kaybettiği belirtildi. Depremde Kos'taki Cezayirli Hasan Paşa Camisi'nin minaresinin kafeteryanın üzerine yıkıldı. Minare yıkıldığı sırada caminin yanındaki kafeteryada oturan 39 yaşındaki Kurtoğlu İsveç uyruklu bir turist enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. Üç arkadaşıyla tatile giden İzmirli işletmeci Kurtoğlu'nun, üç gün önce Kos'ta yaş gününü kutladığı ortaya çıktı.


UÇAK BİLETLERİ 500 TL'YE YÜKSELDİ
Halk geceyi parklarda ve sahillerdeki şezlongların üzerinde geçirirken, bazı tatilciler ise gün ağardığında kentten ayrıldı. Tatilcilerin geri dönüş talebi nedeniyle bölgedeki tüm uçuşlarda yer kalmadı. Bilet fiyatları bir anda 500 TL'ye kadar çıktı. Bodrum'un karşısında bulunan Kos adasındaki Türkler'i almak için de feribotlar hazırlandı. İlk etapta dün sabah Bodrum'dan gönderilen bir feribotla, 3'ü yaralı 205 Türk vatandaşı Bodrum'a getirildi. Kos'ta depreme tanık olan vatandaşlar ise yaşadıkları korkuyu şöyle anlattı: "Denizin taştığını, yerin yarıldığını gördük. Ardından tsunami korkusu da yaşadık. Ege Denizi'nde çok olmazmış ama başımıza ne geleceğini bilemezdik."


HADİSE: Depremi hisseden, korkan herkese geçmiş olsun. Öyle sallandı ki evimiz, kendimizi nasıl evden dışarı attık anlatamam. Aklıma geldikçe korkuyu yeniden yaşıyorum. Ve şükrediyorum, ailem yanımda. Bu resmi ablam çekmiş, hepimiz yastıklar Üzerinde uyurken.
SEREN SERENGİL: Korkunç bir sarsıntıydı havuz taşacak gibi oldu. Eve yeni gelmiştik ayakta zor durabildik. Köpeklerden biri eve saklanmıştı girdim onu çıkardım. Bir daha da eve girmedik, bahçede yattık.
DEMET AKALIN: Hala uyku yok! Sallandıkça sallanıyor eve giremiyoruz! Hira korkudan arabadan çıkamıyor! Allah'ım sen yardım et! Niyeyse birçok kişiyi de sildim! Böyle bir gece aramadılarsa varsın hiç olmasınlar!
İDO TATLISES: Hepimize geçmiş olsun. Annemin doğum gününü kutlarken yakalandık.


Depreme teknesinde yakalanan Arzum Onan büyük bir korku yaşayarak erken saatlerde Bodrum'u terk etti.

VATANDAŞLAR TEYAKKUZDA
Uzmanlar depremle ilgili şu açıklamayı yaptı: Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener: Depremin büyüklüğü 6.6 ancak hissedilen şiddet 7.0 oldu. Bölge sismik olarak aktif bir bölge. Bilimsel olarak 5,5 büyüklüğüne kadar artçı bekleyebiliriz. Bölgedeki vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun diyoruz ve her an teyakkuzda olmalarını öneriyoruz. Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki: Bodrum açıklarında orta boyutta fay kırıldı ve önemli enerji açığı ortaya çıktı. Şu ana kadar 160'ın üzerinde 4,5 büyüklüğünde artçı depremler oldu. Fakat 5.4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğinde artçı depremler duracak. O yüzden 5.4'lük deprem olana kadar dikkatli olmak zorundayız. Şu anda daha büyük deprem beklenmiyor.



UFO PANİĞİ YAŞANDI
DEPREMİN ardından UFO paniği de yaşandı. Bodrum'da çekildiği iddia edilen bir görüntü sosyal medyayı, salladı. Deprem sonrası çekilen görüntülerde, UFO'ya benzer bir cismin görüntüleri vardı. Yıldızların sönük görüldüğü bir sırada parlak bir şekilde gözlenen ışık, ara sıra kaybolup tekrar beliriyordu. Uzmanlar bu ışıkların, deprem sonrası yerden sızan gazların yükseldikçe diğer gazlarla etkileşime girmesinden oluşabileceğini belirtti. Komplo teorisleri ise bunların "afetin ardından dünyayı gözlemleyen uzaylılar" olabileceğini iddia ediyor.

AFETİ UCUZ ATLATTIK
DEPREMİN ardından hemen bir kriz masası oluşturuldu. Olay yerine giden Muğla Valisi Esengül Civelek, "Böyle bir deprem sonrası vatandaşlarımızın sokakta olmaları kadar doğal bir şey olamaz. Ancak endişe edilecek bir şey yok" dedi. Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz: "Panik yaşayıp atlayan bazı vatandaşlarda kırık vakaları yaşandı. Böyle bir depremde bunlar da normal. Yaşanan büyük sarsıntıya rağmen bazı evlerde çatlamalar var. Ancak herhangi bir yıkılma söz konusu değil. Bu büyüklükte bir sarsıntıda, binalarımızın ilçede en fazla iki kat olması büyük hasar yaşanmasını önledi. Kırsal kesimde, özellikle kerpiç yapılı ve eski evlerde kısmi göçmeler var" dedi.

KÖPEKLER HİSSETTİ Mİ?
Bodrum'DAKİ depremden 4 dakika önce kaydedildiği iddia edilen görüntüler izleyenleri şaşkına çevirdi. Sosyal medyada paylaşılan ve bir güvenlik kamerası tarafından kaydedilen görüntüde, sokakta yatan köpeklerin depremden 4 dakika önce yani 01:27'de aniden kalkıp sağa sola kaçıştıkları görülüyordu. Öte yandan başta İzmir olmak üzere birçok Ege şehrinde "Evlerinize girmeyin. Deprem olacak, tsunami gelecek" şeklinde dedikodular yayıldı.

Kenan GÜRBÜZ-Zeki ÖZKESKİN-Doğan SAVAŞ