Başbakan: Mescid-i Aksa kapatılamaz

Cuma namazı çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, İsrail'n Mescid-i Aksa'da yaptığı skandal uygulamalar için "Mescid-i Aksa müslümanların erişimine kapatılamaz" dedi.

Giriş Tarihi 21 Temmuz 2017, 00:00 Güncelleme 21 Temmuz 2017, 14:52
Başbakan: Mescid-i Aksa kapatılamaz

İÇİNDEKİLER

Depremin merkezi Datça'nın 11 km. açığında Gökova Körfezi'nde bulunuyor. Hemen valilikle ve bölgeyle irtibata geçildi, bütün alanlar tarandı. Allah'a şükür şu ana kadar raporlanan bir can kaybı sözkonusu değil. 354 vatandaşımız kimisi panik, kimisi korkuyla tedavileri görüldü. Tedavisi devam eden 24 vatandaşımız var. İslamköy'de bir camimizin minaresi yıkıldı, bir devlet hastanesinin duvarlarında çatlaklar var. Deniz seviyesi yükseldiği için bazı teknelerde hasarlar var. Büyük bir deprem, İzmir'de dahi hissedildi. AFAD, Başbakanlık ve ilgili kurumlar bölgeye intikal etti. Her ihtimale karşı orada hazır bulundular. Kos'ta vatandaşlarımız var. 1 İsveç uyruklu 1 Türk vatandaşı Kos adasında hayatını kaybetti. Oradaki tahliyeler için tedbirler alınıyor. Orada bir sıkıntımız yok.

ALMANYA NE KADAR GÜVENLİ İSE TÜRKİYE DE O KADAR GÜVENLİ
Almanya Türkiye ile ebedi stratejik ortaktır. Hatırlarsanız Almanya'yla I. Dünya Savaşı'nda aynı safta yer aldık. Onun öncesinde de Almanya-Osmanlı İmparatorluğu'nda köklü bir geçmişi var. Bugün de hükümetimiz Almanya'yı Avrupa'da stratejik ortaklık olarak görmeye devam ediyor. Zaman zaman iç siyasetten kaynaklanan şeyler olabiliyor. Benim buradan çağrım teenniyle hareket edilmelidir. Dolayısıyla aramızdaki en büyük anlaşmazlıkların başında gerek FETÖ, PKK terör örgütünün sempatizanlarının, terör örgütü mensuplarının çok geniş alan bulunması ve ülkemiz aleyhindeki faaliyetlerini sürdürmesi. Bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Bizim bu isteğimiz uluslararası hukukun gereği. Hükümranlık haklarımıza zarar veren, aleyhimize faaliyet gösterenlerin dostlarımız tarafından korunuyor olması Türk Milleti'ni derinden üzer. 3,5 milyon vatandaşımız Almanya'dadır. Onlar ilişkilerimizin teminatı niteliğindedir. Dünkü açıklamalarda, "Efendim Türkiye'deki 68 Alman menşeli şirkete soruşturma başlatılmış" Böyle bir şey yok. O şirketler Türk şirketidri. O şirketin ismini duyan vatandaşımız Alman şirketi değil Türk şirketi olarak düşünür. Bu tür açıklamalardan uzak durulması lazım. Herhangi bir araştırma, soruşturma yok. Almanya ne kadar güvenliyse Türkiye de o kadar güvenlidir. Terör herkesin kapısını çalabilir. Hiç kimse kendisine güvenmesin. Terörle korkutup insanların sokağa çıkmasını engellerseniz teröre hizmet etmiş olursunuz. Alman yetkililere buradan sesleniyorum, daha sakin ve teenni ile hareket ederim. Aramızdaki meseleleri görüşerek çözebileceğimize inanıyoruz.

MESCİD-İ AKSA MÜSLÜMANLARIN ERİŞİMİNE KAPATILAMAZ
Bu konu hafta başında bir terör olayı olarak nitelendirilen bir olay sonucu hayatını kaybedenler oldu. Bunun üzerine güvenlik amacıyla İsrail hükümeti girişleri tahdit sınırlandırıldı. Her yere X-ray cihazları kondu. İlk cuma kılınamadı. Cumhurbaşkanımız, İsrail Cumhurbaşkanı ile görüşmeler yaptı. Bu konudaki İslam dünyasının hassasiyetini, Mescid-i Aksa'nın hiçbir şekilde Müslümanlara kapatılamayacağını çok açık söledi. İsrail Hükümeti, biz yasak uygulamadan yana değiliz, terör olayına meydan vermemek için emniyet önlemlerini arttırdık dendi. Cemaatin hepsini tek tek ararsanız orada işler zorlaşır. İsrail'e bizim önerimiz, uygulama yanlıştır, terör tehdidi üzerinden böylesine radikal bir tedbir almak Mescid-i Aksa'yı Müslümanların erişimine kısıtlamak veya kapatmak hiçbir sorunun çözümüne katkı sağlamak; aksine bölgede huzursuzluk, medeniyetler ve dinler arasındaki hoşgörüye de zarar verir. Ümit ederim yakında herşey normale döner. Diğer taraftan Müslüman kardeşlerimize daha teenniyle, sükünetle hareket etmelerini tavsiye ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızla gereken temaslarımızı sürdürüyoruz. İnşallah olumlu sonuçlanacaktır.

ASKERİ ÖĞRENCİLERİN HEPSİNİ DİĞER OKULLARA ALDIK
Askeri okullarda özellikle harp okulda okuyan öğrencilerimziin tamamını başka okullara yerleştirdik. Hava, Deniz, Kara Harpokulu ve akademiler, buralara 15 Temmuz öncesi kayıt olanları almadık. Bu bir prensip kararıdır. Bu öğrencilerin herhangi bir hak kaybı sözkonusu değildir. OHAL İnceleme Komisyonu'na gelecek bir mesele değildir.