KK, darbe başarılı olsun diye ayak sürtmüş

15 Temmuz darbe kalkışmasının yıldönümünde medya organlarıyla ile bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, hain girişimin yaşandığı geceye dair önemli ayrıntıları açıkladı.

Giriş Tarihi 14 Temmuz 2017, 00:00 Güncelleme 14 Temmuz 2017, 09:08
KK, darbe başarılı olsun diye ayak sürtmüş

İÇİNDEKİLER

15 Temmuz'un hain darbe girişimin üzerinden tam 1 yıl geçti. 15 Temmuz 2016 Cuma günü Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki FETÖ mensubu bir grup subay tarafından başlatılan darbe girişimi, tüm yurtta 21 saatte kontrol altına alındı.

O gece FETÖ'cü hainlere karşı gösterilen direnişte bir çok olay ve kahramanlık hikayesi Türkiye tarihe geçti.

ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK
Başbakan Binali Yıldırım, Başbakanlık Vahdettin Köşkü'nde gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldi. Soruları yanıtlayan Yıldırım, şu mesajları verdi…

ERDOĞAN'LA GÖRÜŞTÜM: (O gece yaşadıklarınız anlatır mısınız?) O gece İstanbul'daydım. 9.30 civarında Tuzla'ya gitmek üzere hareket ettik. Koruma müdürü "efendim, köprüyü kapatmışlar" dedi. O arada Başbakanlıktan bir ekip konvoydan Beylerbeyi'nde aracı durdurmuşlar. Bu arada biz Tuzla'ya geldik… Evde İçişleri Bakanını, ardından Genelkurmay Başkanını aradım, ikisi de cevap vermedi. Daha sonra Hasan Doğan'ı ve Cumhurbaşkanımızı aradım. Cumhurbaşkanıyla görüştüm, Daha sonra MİT Müsteşarını aradım. Onunla da görüştüm.

KIRILMA NOKTASI: (Darbenin kırılma noktası) Cumhurbaşkanımızın milletin meydanlara inmesi yönünde bulunduğu çağrı, darbenin kırılma noktasıdır. Görüşmemizde "Dikkatli olun, havada düşman unsurları var, tedbir alın" dedim.

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLGİNÇ CEVAP: (O gece liderlerden kimlerle görüştünüz?) Bahçeli, Kılıçdaroğlu ve Perinçek aramış ulaşamamış. Ben daha sonra döndüm hepsine. Bahçeli "Yanınızdayız" dedi. Kılıçdaroğlu da aynı şeyi söyledi. Ben teşekkür ettim ama, ona da dedim, yani meydanlara inelim filan dedim. Dedi ki, "tamam, insanları çağıralım da, onların güvenliğini kim sağlayacak?" Dedim ki, "Sayın Başkan, bu güvenlik meselesi mi? Memleketin güvenliği, yani burada var olma, yok olma meselesiyle karşı karşıyayız" gibi bir cevap verdim ona.

FETÖ CHP'YLE BİRLİKTE ÇALIŞTI
(Mart 2014'te yapacaklardı, Aralık 2013'e çektiler.) Evet. Aynen öyle oldu. 17-25 Aralıktan sonra ben Belediye Başkanı adayı oldum. FETÖ'cüler kendini parçaladı orada benim seçim kazanmamam için. CHP'lilerle beraber çalıştılar, her fırsatta önüme çıktılar. Biz onun için 2011, 2014, 2015 ve 1 Kasım seçimlerinde en fazla temizliği yapan partiyiz. AK Parti FETÖ'yle mücadele yapmadı demek en hafifinden buhrandır.

"KOMUTAN YAZILI EMİR İSTEYİNCE: VUR! SESİMİ DE KAYDET"
"Vurun" dedik, yazılı emir istediler. Dedik ki, "Bak bu söylediklerim hep yazılı emir, ya bunu yaparsınız ya da sabah ben size gösteririm. Bu iş bitecek ve bunun hesabını siz vereceksiniz."

"Balıkesir'de, Diyarbakır'da, Bandırma'da, Dalaman'da uçağımız yok."

Nerede var? "Erzurum'da."

Peki, gelsin. "Efendim 1,5 saat sürer."

Tamam, olsun.

"Efendim, uçaklar bomba yüklü değil."

Peki, yükleyin, ne kadar sürer?

2 saat.

Olsun dedim.

Sonra 3 uçak geldi ve işin seyrini değiştirdi.

Ankara'daki saldırıları, bombaları atan uçakları baskıladı.

Helikopterleri uzaklaştırdı.

Hatta onlara "vurun" dedim.

Bu sefer "Efendim, işte meskün mahal, şu olur, bu olur."

"Kardeşim, vurmayacaksanız, risk görüyorsanız o zaman baskılayın, çıkarın."

Şehir dışına çıkarın, çıkaramazsanız da "vurun" dedim.

JANDARMA DURDURMAK İSTEDİ
Yeniden yola çıkmanın vaktiydi. Ancak kısa bir süre sonra Ilgaz yolunun çıkışında beklenmedik bir olay yaşandı. Başbakan'ın makam aracı ile koruma araçları jandarma tarafından durdurulmak istendi. Yıldırım derhal, "Durmayın, devam edin" talimatı verince konvoy hızla jandarma noktasından uzaklaştı. Arkalarından ateş sağanağı başladı.

Başbakan, ani bir kararla bu kez Kastamonu yerine tam ters istikamette yer alan ve Ankara'ya daha yakın bulunan Çankırı'nın Ilgaz ilçesine doğru yön değiştirdi. Geceyi burada kaymakamın evinde geçirmeye karar verdi. Ankara'daki gelişmeler gece boyu buradan telefonla takip edildi.

Gün ağardığında yeniden yola çıkan Başbakan, 16 Temmuz günü saat 11.00'de yani 12 saatin sonunda Çankaya Köşkü'ne ulaştı.

'KONTROLLÜ DARBE' FETÖ'NÜN İFADESİ
Gezi olaylarında nerede durdular? 17-25 Aralık yargı darbesinde, Cumhurbaşkanını almaya gelirken, Başbakanı almaya gelirken, bizleri almaya gelirken fezlekeler düzenlerken nerede durdu muhalefet partisi? Ondan sonraki süreçlerde nerede durdu? Daha düne kadar '15 Temmuz kontrollü darbe' diyordu ya. Şimdi değiştirdi hafif tornistan yaptı, 20 Temmuz'a gitti. Baktı ki toplumsal infial çok büyük şimdi 'Efendim, 15 Temmuz darbedir ama işte 20 Temmuz kontrollü darbedir' diyor. Öyle değil, o kendi ifadesi değil FETÖ'nün ifadesi. O 15 Temmuz kontrollü darbe lafı kendisinin, sayın Kılıçdaroğlu'nun tespiti, kanaati değil. FETÖ'nün Amerika'da bir düşünce kuruluşuna büyük paralarla yaptırdığı bir raporun sonucudur. Onu kullandı. Var o rapor bizde. FETÖ'cülerin ağzıyla karar verdi. Ama sonra şimdi bu yürüyüş esnasında tekrarlamaktan vazgeçti, çünkü siyaseten taşıyamayacağı bir noktaya geldi. Bu sefer OHAL uygulamalarına falan getirdi işi.

FETÖ ABD'YE APO TÜRKİYE'YE
Bunların bir terör örgütü olduğu gerçeğini ortaya ilk çıkaran AK Parti'dir. Örgütün günah galerisine baktığımız zaman neresinde AK Parti var, soruyorum size. Hepsiyle iyi geçiniyor. Demirel'le, Ecevit'le, Özal'la... Hiç kimseyle bir sıkıntısı olmamış. İlk karşısına çıkan Erbakan. (Ordudan YAŞ ihraçları) O dönemlerde de irticai faaliyetler diye atılanların FETÖ'cüler olduğunu düşünmüyorum. FETÖ'cülerin yönlendirmesiyle atılmış olmaları daha muhtemel. 1998'de Refah Partisi (RP) kapatılıyor ve sonra Papa'yla görüşme gerçekleşiyor. 1999'da FETÖ elebaşısı Amerika'ya gidiyor, Apo (PKK elebaşı Abdullah Öcalan) Türkiye'ye geliyor.