Başbakan Yıldırım'dan önemli açıklamalar

Başbakan Binali Yıldırım, Macaristan Başbakanı Orban ile, Çankaya Köşkü'nde ortak basın açıklaması yaptı.

Giriş Tarihi 30 Haziran 2017, 00:00 Güncelleme 30 Haziran 2017, 13:50
Başbakan Yıldırım’dan önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Başbakan Binali Yıldırım, Macaristan Başbakanı Orban ile, Çankaya Köşkü'nde ortak basın açıklaması yaptı.

İşte Başbakan Yıldırım'ın açıklamaları:
Sınırlarımız bir olmasa da Macaristan'ı komşumuz olarak kabul ediyoruz. İkili siyasi ilişkilerimiz son derece iyi şekilde. Bunu nasıl arttırırız bunun yollarını konuştuk. Hedefimiz ticaret hacminde 5 milyara ulaşmak. Maalesef turizmde istediğimiz yere gelemiyoruz, bunun geçici bir durum olduğunu düşünüp bir an önce eski günlerine dönmesini ümit ediyoruz.

ÖNÜMÜZDEKİ BAHARDA AÇILACAK
Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkiler sadece ekonomik ve ticari boyutuyla sınırlı değildir kültür izleri mevcuttur. Gül Baba Türbesinin restorasyon çalışmaları tamamlanacak ve inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla önümüzdeki baharda açmak mümkün olacaktır. Değerli müzisyen Bela Bartok, Türk müziğini incelerken Orta Asya'ya yönelik kültürel mirasımızı ortaya koymuştur. Bugün Macaristan'da Türk-Macar Dostluk Parkı, Türkiye'de iki müze mevcuttur.

KANUNİ'NİN İÇ ORGANLARININ TESPİTİ İÇİN ADIM ATILACAK
Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının tespiti konusunda TİKA önemli çalışmalar yaptı, Macar Başbakanı gerekli adımların atılacağını söyledi. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Macaristan'la eğitim alanındaki işbirliği hızlandırılabilir. Özellikle AR-GE, bilim teknoloji konularında Macaristan'ın önemli imkanları var.

Macaristan Başbakanı Victor Orban, "Başbakan Binali Yıldırım'ın da dediği gibi Türklerle Macarlar arasında büyük bir bağ var. Budapeşte'de hamam adeti vardır ve benim gittiğim hamamda da Kerim Paşa yazmaktadır. Birbirimizin tarihi iç içedir. Burada kendimi evimde gibi hissettim. Diplomasi de önemli şeyler söz konusu. Macaristan ve Türkiye NATO'nun kararlı üyeleridir. Türkiye Avrupa'nın önemli müttefiklerinden birisi. Uluslarası mücadelede Türkiye'nin çabaları için Başbakan Yıldırım'a teşekkür ediyorum. Türkiye'nin istikrarlı olması Avrupa'nın da menfaatinedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2012 yılında İş Zirvesi için Macaristan'a geldiğinde bize ödev vermişti. Macar - Türk ekonomik hacminin 5 milyar dolar olmasını istiyordu. İlk çeyrekteki artışla 1 milyar doları buldu. Yıl sonunda da 3 milyar doları bulması bekleniyor." ifadelerini kullandı.