O silahlar da KATO'ya gidecek

ABD, Rakka'yı DEAŞ'tan 'çatışmasız' teslim almaya hazırlanan Suriye PKK'sına tam 1000 adet tanksavar sistemi gönderdi. Terör örgütüne son 2 haftada 218 TIR mühimmat sevk eden Pentagon, Mehmetçiğin Kato'da boşalttığı PKK depolarını yeniden doldurma derdine düştü. ABD ordusu bir yandan da Türkiye'nin olası sınır ötesi harekâtına karşı teröristleri tahkim ediyor

Giriş Tarihi 03 Haziran 2017, 00:00 Güncelleme 03 Haziran 2017, 11:40
O silahlar da KATO’ya gidecek

İÇİNDEKİLER

ABD, Rakka Operasyonu bahanesiyle PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG'ye silah sevkiyatına hız verdi. Önceki gece saat 22.00 sularında askeri araç gereç ile mühimmat taşıyan 70 TIR, ABD'nin Haseke'deki Rümeylan hava üssünden yola çıktı. Rakka'nın kuzey kırsalına yönelen TIR'larda, yakıt tankerleri, dört çeker araçların yanısıra ilk defa karavanların taşındığı görüldü. Son sevkiyatla birlikte, ABD'nin terör örgütü PYD/PKK'yı silahlandırma politikasını Donald Trump'ın resmi kararnamesi haline getirmesinin ardından, 15 Mayıs'tan itibaren 4 defada 218 TIR'lık sevkiyat gerçekleştirilmiş oldu. ABD Savunma Bakanlığı'nca da (Pentagon) doğrulanan belgelere göre Suriye PKK'sına gönderilen silahlar, küçük bir orduya yetecek çapta. Listede 12 bin kalaşnikof tüfek, 6 bin makineli tüfek ve 3 bin 500 adet ağır makineli tüfeğin (uçaksavar-Doçka) yanında, 3 bin adet Amerikan yapımı RPG-7 ve 1000 adet de Amerikan yapımı AT-4 veya Rus yapımı SPG-9 tanksavarları bulunuyor. Ayrıca aynı kapsamda değişik kalibreye sahip 235 adet havan topu, 100 adet keskin nişancı tüfeği, 450 adet PV-7 tipi gece görüş dürbünü ve 150 adet kızılötesi lazer aydınlatıcı dürbün de terör örgütüne gönderilecek.

ASIL HAZIRLIK KİM İÇİN?
'Kurtarılacağı' söylenen Rakka için DEAŞ'la anlaşan Suriye PKK'sının, kenti önümüzdeki günlerde direnişsiz teslim alması bekleniyor. Rakka'yı Pentagon'un 'kara ordusu' PKK'ya ciddi bir çatışma olmaksızın verecek DEAŞ'ın akıbetinin ne olacağı şimdilik meçhûl. Ancak Rakka bahanesiyle terör örgütüne ABD tarafından gönderilen silahlar bir kez daha "Asıl hazırlık Türkiye için mi?" sorusunu gündeme getirdi. Çünkü ABD ordusunun bölgeye sevk ettiği silahlar çok geçmeden Türkiye sınırından geçerek Güneydoğu kırsalındaki mağaralarda istifleniyor. Bunun son örneği Kato dağları oldu.

HEPSİ BİZİM DAĞLARDA
ABD, bu silahların Türkiye'ye karşı kullanılmayacağı doğrultusunda güvenceler verdiğini iddia etse de TSK bu silahları dağlarda PKK'ya karşı yürütülen operasyonlardan tanıyor. Terör örgütü, ABD silahlarını Kato ve İkiyaka'daki kayalıklarda oluşan doğal depolarda saklıyor. Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın ve ekibinin yaklaşık 2 aydır sözkonusu bölgede yürüttüğü operasyonlarla bu depolar tek tek tespit edildi. Mağaralardan çıkan silahlar, ABD'nin Suriye'de PYD'ye verdikleriyle aynı. Biksi, doçka, havan, RPG7 ve bu silahlara ait onbinlerce mühimmat...

TANKSAVAR NEYİN NESİ?
​Kato'da 29-30 Mayıs'ta tespit edilen 8 mağarada 20 adet de 'SPG9' geri tepmesiz tanksavar mühimmatı ve sevk motorlarına rastlandı. Diğerlerine göre daha yeni olan ve ilk kez rastlanan bu silahlar, ABD tarafından terörist örgütün Suriye uzantısına verilen silahlar arasında yeraldı. Yine şehit Tümgeneral Aydın'ın komutasında Şırnak Uludere'de Biliç Tepe bölgesinde yapılan operasyonda PKK'ya ait 2'şer adet 'AT4' yeni nesil tanksavar füzesi ele geçirilmişti. Türk Silahlı Kuvvetleri, Güneydoğu'da başarıyla devam eden ve PKK terörünü bitirmeyi hedefleyen operasyonlarda teröristlerin silahlarına teker teker el koyuyor. ABD ise PKK'nın kırsaldaki mağaralarda oluşan açığını kapatmak için silah sevkiyatına hız veriyor.

SAVUNMA HATTI KURUYOR
​Kato ve İkiyaka'da ne çıktıysa aynı silahlardan Suriye PKK'sında bulunması, bir yandan da ABD'nin Türkiye'nin olası bir sınırötesi harekatına karşı terör örgütünü tahkim etme çabası olarak yorumlanıyor. Çünkü yalnızca son sevkiyatta 1000 adet gelişmiş tanksavar silahı var. Elinde hiçbir modern tank bulunmayan DEAŞ'tan Rakka'yı çatışmasız almaya hazırlanan PKK'nın bu tanksavar silahlarını kime karşı kullanacağı, cevabı verilmesi beklenen en önemli soru durumunda. ABD, PKK'lı piyonlarla Suriye'de Türkiye'ye karşı bir savunma hattı kuruyor. Diğer yandan da Kato'da boşaltılan mağaraları yeniden doldurmak istiyor.

HEP AYNI TERANE
ABD bugüne kadar PYD'ye gönderdiği silahları kabul etmezken, son sevkiyatta ise Türkiye'ye somut olmayan güvenceler vermekle yetindi. ABD'li Albay Ryan Dillon, verilen tüm silahların birlik komutanlarına seri numaralarıyla zimmetleneceğini ve tüm bu detayları Türkiye ile paylaşacaklarını, amacı dışında bir kullanımın sözkonusu olması halinde bunu yapan gruba artık silah verilmeyeceğini anlattı. Dillon'ın bu açıklamaları da güvence vermekten uzak kaldı. Zira henüz iki hafta önce Pentagon, daha önce Irak ordusuna verilen ve daha sonra DEAŞ'a geçen silahların izinin kayıp olduğunu açıklamıştı. ABD'nin 'kayıp' dediği silahların içinde Kato'da bulunanlardan bol miktarda yeralıyor.