Kimlik bunalımı

Ardahan’da Rus General Vasiliy Geyman’a ait olduğu iddia edilen cesedin kimlik incelemesi başladı. Mezarın Yarbay Karl Karloviç Rjepetski olduğu söylentileri üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürü Efsal Alantar iddiaları yalanladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mayıs 2017 Güncelleme 22 Mayıs 2017, 00:43
Kimlik bunalımı

İÇİNDEKİLER

Topraktan çıkan tarih herkesi şaşkına çevirdi. Ardahan'da inşaat kazıları sırasında bulunan ve Rus General Vasiliy Geyman'a ait olduğu söylenen cesedin aslında Yarbay Karl Karloviç Rjepetski olduğu iddia edildi. Ardahan İl Kültür ve Turizm Müdürü Efsal Alantar, iddiaların gerçek dışı olduğunu söyledi. 26 Nisan'da Karagöl Mahallesi'nde yapılan inşaat kazısı sırasında bulunan oda mezardan çıkan vücudu ve kıyafetleri çürümemiş ceset herkesi şaşkına çevirdi. Tabutun üzerinde bulunan haç işareti nedeniyle Rus bir generale ait olduğu ve o generalin de 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nda ölen Rus General Vasiliy Geyman olabileceği gündeme geldi.

HERKES SABIRLI OLSUN
Kars Müzesi deposunda korumaya alınan cesedin kimlik tespiti için çalışmalara başlandı. Geçtiğimiz gün cesedin Geyman'a değil 1894 yılında hastalıktan ölen ve Rusya'nın 1. Kafkas Kolordosu 20. Piyade Tümeni 78. Navaginskiy Alayı'na mensup Yarbay Karl Karloviç Rjepetski'ye ait olduğuna dair söylentiler ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklama yapan Ardahan İl Kültür ve Turizm Müdürü Efsal Alantar, bu iddiaları yalanladı. Alantar şu açıklamayı yaptı: "Bu süreçte kuruldan önce yapılacak hiçbir açıklama gerçeği yansıtmayacaktır. Kimlik tespiti sonrası da diplomatik işler devreye girecek. Herkesin sabırla süreci ve sonucu beklemesi gerekir."

KURUL 24 MAYIS'TA TOPLANACAK
EFSAL Alantar, işgalci Rus subayının kimliğinin, akademisyenlerin de yer alacağı bilim heyeti ve daha önce cesede ön inceleme yapan konservatörlerden oluşacak kurul tarafından belirleneceğini dile getirdi. Kurulun da 24 Mayıs'ta toplanacağını söyledi.