Çipras’a tepki Şi’ye teşekkür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’le görüşmesinden FETÖ ile mücadele konusunda tam işbirliği kararı çıktı. Yunanistan Başbakanı Çipras’ı da kabul eden Erdoğan, “Artık darbecilerin iadesiyle ilgili adım atın” dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mayıs 2017 Güncelleme 14 Mayıs 2017, 01:51
Çipras’a tepki Şi’ye teşekkür

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu'na katılmak üzere geldiği Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede, başta Suriye olmak üzere terörle mücadele konusu da ele alındı. İki lider, iki ülkenin ulusal çıkarlarını ve güvenliğini tehdit edecek hiçbir gelişmeye müsamaha edilmeyeceği noktasında mutabık kaldı. Suriye'deki durumun sürdürülebilir olmadığını belirten Erdoğan, "Suriye'de insanlar ölüyor, zarar görüyor. Bu sorunun bir an önce sonlandırılması için ortak çalışma gayretlerimizi arttıralım" dedi. Cinping, FETÖ ile mücadele konusunda da net mesajlar verdi. Şi Cinping, mücadele konusunda çeşitli adım attıklarını belirterek, "Türkiye'ye tehdit oluşturan hiçbir yapılanmaya izin vermeyeceğiz. Bu konuda Türkiye ile işbirliği içinde olacağız. Türkiye'nin hassasiyetini biliyoruz ve bu mücadele Türkiye'nin yanındayız" ifadelerini kullandı. Erdoğan, dün ayrıca konakladığı otelde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ı kabul etti. Çipras, 16 Nisan'daki referandum zaferinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti. Görüşmede, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan darbeci askerlerin durumu da gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbeci askerlerin iade edilmemesinin Türkiye ile bir sorun teşkil ettiğini belirterek, "Hala bu darbecileri iade etmediniz" şeklinde sitem etti.

EGE'DEKİ GERGİNLİK
Erdoğan, darbeye karışmış bu kişilerin Yunanistan'da durmasının doğru olmadığını belirterek, darbeci askerlerin iadesiyle ilgili gerekli adımları atılmasını istedi. Ege Denizi'ndeki gerginliklerin azaltılması konusunu da görüşen Erdoğan ve Çipras, muhtemel sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan ve Çipras'ın görüşmesindeki diğer bir gündem maddesi ise Kıbrıs meselesi oldu. Kıbrıs meselesiyle ilgili şu ana kadar yapılan görüşmelerin arzu edilen neticeyi vermediği, ancak görüşmelerin devam etmesi gerektiği vurgulandı. İki lider, pozitif bir gündemle Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması için çalışma yapılması konusunda anlaştı.


Yunanistan Başbakanı Çipras'ı da kabul eden Erdoğan, darbecilerin iadesini istedi

LONDRA -PEKiN BiRLEŞiYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesinde Londra ve Pekin'i birbirine bağlayacak olan Kuşak ve Yol Projesi de ele alındı. Çin Devlet Başkanı Şi, "Kuşak ve Yol Projesi'ne Türkiye'nin katılımını önemsiyoruz" dedi. Kuşak ve Yol Projesi'nin önemli bir parçasını oluşturacak olan Edirne-Kars demiryolu hattıyla ilgili Türkiye ve Çin arasındaki müzakerelerin de son aşamaya geldiği belirtildi.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu'na katılmak üzere geldiği Çin'in başkenti Pekin'de devlet ve hükümet başkanlarıyla yaptığı ikili görüşmelerde ekonomi konularını da ele aldı.