PKK'ya tarumar eden operasyonda LANTIRN detayı

TSK'nın PKK'ya yönelik Sincar Dağı ve Karaçok Dağı'na düzenlediği operasyonda LANTIRN sistemi kullanıldı.

Giriş Tarihi 26 Nisan 2017, 00:00 Güncelleme 26 Nisan 2017, 11:50
PKK’ya tarumar eden operasyonda LANTIRN detayı

İÇİNDEKİLER



Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı ile Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan Karaçok Dağı'nda bölücü terör örgütüne ait hedeflere Hava Kuvvetleri Komutanlığının "Korsan" çağrı kodlu 171. Filo ile "Pars" çağrı kodlu 181. Filo komutanlıklarına bağlı savaş uçakları bomba yağdırdı.

LANTIRN SİSTEMİ
Operasyonu, gece harekatları için özel donanıma sahip LANTIRN filo gerçekleştirdi. Türk Hava Kuvvetleri'nin Diyarbakır'daki üstte bulundurduğu bu uçaklar gece operasyonları için özel donanım ve eğitime sahip.



LANTIRN ÖZELLİĞİ NEDİR?

LANTIRN - (Low attitude navigation and targeting infrared for night), Gece İçin Alçak İrtifa Seyrüsefer ve Hedefleme Kızılötesi Işını olarak adlandırılan sisteme sahip uçaklar, gece koşullarında radarlara yakalanmayacak kadar alçak irtifada operasyon yapabiliyor.

PİLOTA ÖZEL GÖRÜNTÜ
Uçaklara takılan özel bir kodla çalışan sistemde en önemli unsur pilotun bu sistem için eğitim alması. Sistem çevreye yaydığı kızılötesi ışınların yansımalarını toplayarak çevrenin resmini tekrar çizerek ve görüntü haline çevirerek pilota görsel veri sağlıyor.




TÜRK PİLOTLARI DÜNYADA EN DENEYİMLİLERDEN
Gerek alçak irtifa uçusunun yarattığı risk gerekse de gece uçuşu nedeniyle, pilotun uçağı idare ederken bu görsel verileri değerlendirerek hedefi vurması önemli yetenek gerektiriyor. Türk pilotları bu konuda dünyadaki en deneyimli pilotlar arasında sayılıyor.



DÜNYADA SAYILI ÜLKEDE VAR
LANTIRN filonun radara yakalanmadan uçabilmesi ve tam isabet vurması en ayırt edici özelliklerinden. Az sayıdaki ülkede bulunan bu sistemin, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ayrı bir güç sağladığı da vurgulanıyor.