Çığır açın çocuklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çocuklara 4 önemli öğüt verdi: Kalp kırmayın, kendiniz olun, Türkçenizi geliştirin, öğrenin ve uygulayın...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Nisan 2017 Güncelleme 24 Nisan 2017, 01:27
Çığır açın çocuklar

İÇİNDEKİLER

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 97. Yılı, Türkiye'de, KKTC'de ve dış temsilciliklerimizde coşkuyla kutlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Külliyesi'nde düzenlenen törende çocukları kabul etti. Erdoğan'ın koltuğunu devrettiği 10 yaşındaki Yiğit Türk'e, AK Parti'ye üye olup, genel başkan olmayı düşünüp düşünmediği de soruldu. O da "Niye olmasın" cevabını verdi. Bu soruya yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Madem ki veriyor bu hakkı, bu yetkiyi, dediği gibi niye olmasın?" diye konuştu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı ve Miraç Kandili'ni kutlayan Erdoğan, "İki bayramı da adeta bugün bir arada kutluyoruz. 97. yıldönümünde özellikle dünyada olmayan, sadece bizde olan bir Ulusal Çocuk Bayramı'nı kutluyoruz. Bu tabi bizim egemenliğimizin tabi bir nişanesi olan bir bayram" dedi. Erdoğan, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

ÖF BİLE DEDİRTMEYİN
"Derslerinizde sizlere üstün başarılar diliyorum. Hiçbir zaman anneleriniz ve babalarınız öf bile demesin. Onlara bunu dedirtmeyin. Aynı şeklide öğretmenleriniz sizin bugünlere gelmenizdeki iftihar vesilenizdir. Adeta ilim ve feyz kaynağınızdır. Bunları çok iyi bilip, bizim varlık sebebimiz olan öğretmenlerimizin de kıymetini bilerek, hep söyledim. Üç kişinin elini öpeceksiniz. Baba, anne, öğretmen... Başka kimsenin elini öpmeyeceksiniz derim. Öyle bazen ellerini, ayaklarını uzatanlar çıkar. Bundan sonra bunlar olmayacak"

KENDİNİZ OLUN
Şair Abdürrahim Karakoç'un 'Nasihat' şiirinden, 'Yılan yürümesine nazire yapma çocuk/ Olacaksan kendin ol/ Aslından kopma çocuk/ Kesinlikle doğru ol/ Doğru yollarda yürü / Aklın varsa çığır aç/ Çığırdan sapma çocuk' dizelerini okuyan Erdoğan, "Biz de sizlerden kendiniz olmanızı, doğru olmanızı, çığır açmanızı bekliyoruz. Bu Cumhuriyet size emanettir. Bu vatan size emanettir" dedi.

KALPLERİ KIRMAYIN
Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Annelerinizin, babalarınızın, öğretmenlerinizin sizler için en iyisini istediğini en iyisini yapmaya çalıştığına ben eminim. Sizin için atan bu kalpleri asla kırmayın. Babanızı, annenizi, öğretmenlerinizi incitmeyin, sizlerin varlık sebebi onlardır. Öğrenme çağının henüz başındasınız, önünüzde çok uzun, yorucu bir yol bulunuyor. Bu maratona avantajlı başlamanın yolu dilinizi güzel Türkçemizi en iyi şekilde öğrenmektir" Rıfat Ilgaz'ın 'Türkçemiz' şiirinden 'Annenden öğrendiğinle yetinme çocuğum, Türkçeni geliştir, dilimiz öylesine güzel ki durgun göllerimizce duru akarsularımızca coşkuludur, ne var ki çocuğum güzellik de bakım ister, önce türkülerimizi öğren, seni büyüten ninnilerimizi belle, gidenlere yakılan ağıtları, her sözün en güzeli Türkçemizdir' mısralarını okuyan Erdoğan, "Her sözün en güzeli Türkçemizdir. Unutmayınız şayet Türkçenizi geliştirirseniz hayata çok daha renkli bakar, öğrenme yarışında herkesten bir adım önde olursunuz" dedi. Çocuklara 4 kelimeyi hiç unutmamaları gerektiğini belirten Erdoğan, "Öncelikle öğreneceğiz, düşüneceğiz, uygulayacağız ve ondan sonra neticelendireceğiz. İyi ki çocuklar var, iyi ki çocuklar olacak" dedi.