Başbakan'dan yeni anayasa açıklaması

Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Başkanlığına sunulmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım açıklama yaptı.

Giriş Tarihi 10 Aralık 2016, 00:00 Güncelleme 10 Aralık 2016, 19:40
Başbakan’dan yeni anayasa açıklaması

İÇİNDEKİLER

Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa değişikliği teklifi hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa değişikliği teklifinin bugün AK Parti grubunun tamamı olan 316 milletvekilinin imzası ile verildiğine dikkat çeken Yıldırım, "Bu çalışmanın bu safhaya gelmesinde MHP'nin büyük katkısı var. öncelikle Sayın Genel Başkan Devlet Bahçeli olmak üzere, bütün emeği geçen AK Parti ve MHP'den arkadaşlara teşekkür ediyorum. Titiz, yoğun bir çalışma sonucu sınırlı diyebileceğimiz bu anayasa değişikliği teklifini hazırladık" diye konuştu.

"SON KARARI MİLLET VERECEK"
Bundan sonraki süreç hakkında konuşan Yıldırım, "Meclis önce komisyonda, Anayasa Komisyonu'nda teklif görüşülecek, daha sonra Anayasa'da belirtilen esaslara uygun olarak Genel Kurul görüşmeleri tamamlanacak, Genel Kurul'da her bir madde 330 ve üzerinde kabul oyuyla geçmesi halinde tamamı oylanacak ve ondan sonra da artık referandum için gün sayacak. Yani son kararı millet verecek. Milletin verdiği karar hepimizin başı gözü üstüne bir karar olacaktır" açıklamasında bulundu.

"MHP AK PARTİ VE CHP'NİN BİRLİKTE ÇALIŞTIĞI 7 MADDEDEN EN AZ BEŞİ YER ALIYOR"
İçerikle ilgili yarın kapsamlı bir değerlendirme yapacağını söyleyen Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayaküstü içerikte şu var, bu var diye söylemem eksik bilgiye dayalı olur. Ama şu kadarını söyleyeyim, getirilen değişiklik teklifinde bir esas maddeler var, bir de uyum maddeleri, geçici maddeler ve geçiş hükümleri var. Şöyle söylemek lazım, toplam 21 madde. Bu 21 maddenin yanılmıyorsam 18'i esas maddelerden oluşuyor. Diğerleri de geçiş, uyum ve geçici maddelerden oluşuyor. Ne var belli başlı? Yargının bağımsız olduğu anayasada yazıyor, ama biz bağımsız ve tarafsız yargıya vurgu yapılıyor. Esasında getirilen bu değişiklik teklifinde başlangıçta MHP, AK Parti ve CHP'nin birlikte çalıştığı ve uzlaşmaya vardıkları 7 maddeden en az beşi de yer alıyor. Dolayısıyla bir anlamda CHP'nin de mutabık olduğu maddeler var. Bunlar, askeri yargının kaldırılması, yargının bağımsız, tarafsız olması, efendime söyleyeyim diğer birkaç madde daha var.

"ARTIK KOALİSYONLAR DÖNEMİNE SON VERİLMİŞ OLUYOR"
Ayrıca Seçilme yaşı 18'e iniyor ve milletvekili sayısı 600'e çıkıyor. En öneli düzenlemeler şöyle söyleyebiliriz, yasama ve denetleme görevi sürdüren Meclis güçlendiriliyor. Aynı şekilde de yürütme görevini yerine getirecek olan Cumhurbaşkanlığı o da yetki kargaşası sona eriyor. Yürütme için ihtiyaç duyduğu her türlü düzenlemeyi Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapar hale geliyor. Böylece Meclis'in yürütme üzerinde, yürütmenin de meclis üzerindeki bir anlamda yetkisi asgari düzeye indirilmiş oluyor. Bu da hem Meclis'i, hem yürütmeyi güçlendiriyor. Hepsinden daha önemlisi, bu getirilen değişiklikle artık koalisyonlar dönemine son verilmiş oluyor. Sürekli güçlü siyasi iktidar çıkaran, istikrarı da beraberinde getiren bir süreci başlatmış oluyoruz. Ülkemize, milletimize yapılacak bu değişikliğin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."