Yılanları beslemeyin

Londra ve Washington’un ardından AB’nin başkenti Brüksel’de 15 Temmuz’u anlatan SABAH ve Daily Sabah yazarları, “Avrupa’nın tutumu hayal kırıklığı... AB terör örgütlerini korumaya devam ederse, sonunda kaybeden kendisi olur” mesajı verdi

Giriş Tarihi 09 Aralık 2016, 00:00 Güncelleme 09 Aralık 2016, 01:50
Yılanları beslemeyin

İÇİNDEKİLER

SABAH Yazarlar Kulübü, 15 Temmuz ihanet girişimini Londra ve Washington'un ardından bu kez Avrupa Birliği'nin başkenti Brüksel'de anlattı. Yazarlar, AB'nin kalbinde AB'ye "Terör örgütlerini korumayın. Yılanları beslemeyin" mesajı verdi.

MESİYANİK TERÖR...
Uluslararası Basın Merkezi'nde önceki gün düzenlenen panelde, SABAH yazarları Şeref Oğuz ve Okan Müderrisoğlu ile Daily Sabah yazarı Ozan Ceyhun konuşmacı olarak yer aldı. Moderatörlüğünü aHaber spikeri Duygu Leloğlu'nun yaptığı 15 Temmuz toplantısına, Belçika'nın başşehri Brüksel'deki düşünce kuruluşları, akademi ve iş dünyasından birçok isim katıldı. Yaklaşık iki saat süren panelde Brüksel'de bulunan Türk vatandaşları da yazarlarımızı yalnız bırakmadı. Okan Müderrisoğlu konuşmasında 15 Temmuz ve FETÖ gerçeğini ele aldı. Avrupalılar'a seslenerek "Türkiye'yi anlamak isteyen herkesin 15 Temmuz sosyolojisini analiz etmesini isterim" diyen Müderrisoğlu, AB'nin yaptıkları ile beyanatları arasındaki ciddi bir fark olduğunu, bunun Türk toplumunda ciddi bir tepki yarattığını belirtti.

AB İÇİN BÜYÜK UTANÇ
Müderrisoğlu, FETÖ ile ilgili "mesiyanik terör" tanımlamasının yapıldığını vurgulayarak, "Kendisini mehdi olarak gören biri tarafından yönetilen, takipçilerinin her şeyini feda etmeye hazır olduğu, kendini gizleyebilen bir yapı bu. Bulundukları her ülkede Truva Atı rolü oynayabilirler" diye konuştu. Müderrisoğlu'nun ardından söz alan Daily Sabah yazarı ve eski AP Milletvekili Ozan Ceyhun da sözlerine, "Şans eseri 15 Temmuz'da Ankara'daydım ve o gün bir terör örgütü nasıl olur, gözlerimle gördüm" diyerek başladı. AB'den gelen açıklamaları gördüğünde Türkiye'de olan bitenin AB'nin çok da umurunda olmadığını düşündüğünü belirten Ceyhun, bunun samimiyetsizlik olduğunu söyledi. Ceyhun, "Eğer darbe başarılı olsaydı, tıpkı Mısır'da Sisi'ye yaptıkları gibi, Türkiye'yi ele geçiren darbeci diktatörü de rahatlıkla muhatap alacaklardı. Bu benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Aynı zamanda AB için de büyük bir utanç" dedi.

TÜRKİYE YALNIZ BIRAKILDI
Ozan Ceyhun konuşmasında DEAŞ, PKK, YPG ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele eden tek ülkenin Türkiye olduğunu da vurgularken AB'nin bu mücadelede Türkiye'yi yalnız bıraktığını söyledi. Ceyhun, "AB birtakım yılanları beslemeye devam ederse ne yazık ki kaybeden Belçika, Almanya gibi ülkeler olacak" diye konuştu.

AB İLE YENİ TÜR İLİŞKİ...
SABAH yazarı Şeref Oğuz ise 15 Temmuz'a rağmen Türk ekonomisinde pozitif süren ekonomik değerleri sunum eşliğinde anlattı. AB'nin Türkiye için "caddedeki tek dükkân" olmadığını vurgulayan Oğuz, "Türkiye artık 'Benim için sadece AB var' demiyor. Dünyanın farklı yerlerindeki gelişmeleri de okuyor" dedi. Oğuz, Avrupa Müslüman Girişimi adlı sivil toplum örgütünün genel sekreteri Bashy Quraishy'nin Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere yönelik sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Türkiye, AB'yi yakın gelecekte kenara koymaz. Ancak ilişki kurma biçimini gözden geçiriyoruz. AB'den kopmadan başka yerlere de bakmaya başladık. Artık AB ile eşit partner olan bir Türkiye'den bahsediyoruz."

LİRAYI İTİBARSIZLAŞTIRMA ÇABASI
Toplantıda katılımcılar, yazarlarımıza sorular yöneltti. En çok merak edilen konulardan biri Türkiye-AB ilişkileri olurken, BNP Paribas bankasından finans uzmanı Jamal El Houdafi'nin dövizdeki dalgalanmayla ilgili sorusuna Şeref Oğuz yanıt verdi. Türk ekonomisini itibarsızlaştırma girişimleri olduğunu vurgulayan Oğuz, "AK Parti ve MHP başkanlıkla ilgili düzenlemeyi TBMM'ye götürmeye karar verince dolara aşırı bir yüklenme oldu. Kriz çıktı diye düşündüler. Faizlerin artırılması gerektiği birileri tarafından vurgulandı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, liraya sahip çıkıp dolar bozdurma çağrısına vatandaşlar destek verdi ve hava bir anda değişti" dedi.

TÜRKLER BASKI ALTINDA
Brüksel'de yerel medya sahibi olan bir katılımcı, 15 Temmuz gecesi sokaklara çıkarak FETÖ'yü protesto eden Türkler'in Avrupa'da baskı altına alındığını, kimi Türk kökenli siyasetçilerin de FETÖ'yü eleştirdikleri için partilerinden dışlandığını belirtti. Bunun üzerine Ozan Ceyhun, SABAH'ın bu toplantıyı AP'de yapmak istediğini ancak tüm girişimlere rağmen bunun gerçekleşemediğini söyledi. AP'nin PKK yandaşlarına AP'de toplantı hakkı verdiğini vurgulayan Ceyhun, "Gazetecilerimizi engelleyen o kafa insanlarımıza da ne yazık ki farklı davranmıyor" dedi.


DAİLY SABAH DA LONDRA'DAKİ PANELDEYDİ...
Daily Sabah da İngiliz Parlamentosu'nda "15 Temmuz Darbe Girişimi ve Yeni Dönemde Türkiye ve Avrupa Birliği İlişkileri" konulu panel düzenledi. Milletvekili Geoffrey Clifton-Brown'ın ev sahipliğinde İngiliz Parlamentosu'nda düzenlenen panele, AK Parti Milletvekili Talip Küçükcan ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülnur Aybet konuşmacı olarak katıldı. Toplantı, Daily Sabah Centre ve Democracy for All Inisiyatifi'nin ortaklığında gerçekleştirildi.

SIRADA BERLİN VAR
15 Temmuz ihanet girişimini konuşmak üzere SABAH Yazarlar Kulübü, Berlin'e gidecek. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün desteği, THY'nin ulaşım sponsorluğuyla düzenlenen toplantıların Almanya ayağı gelecek ay gerçekleşecek.