Uzayda tarihi an

Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüğe sahip keşif ve gözetleme uydusu Göktürk-1, dün saat 16.51.44’te Fransa’dan uzaya fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçmişte uçak, motor, silah fabrikalarımızı kapatıp, hazır ürün alımı son bulmalı. Yeni uydumuz, ülkemize önemli katkılar sağlayacak” dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Aralık 2016 Güncelleme 06 Aralık 2016, 01:28
Uzayda tarihi an

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, fırlatma işlemini Kahramankazan'daki TAİ tesislerinde düzenlenen törende izledi. Törende bir konuşma yapan Erdoğan, özetle şöyle dedi:

Göktürk 1, daha önce gönderilen Göktürk 2'den daha gelişmiş bir uydudur. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ileri teknoloji kabiliyetleriyle hizmet verecek bu uydumuz diğer alanlarda da ülkemize önemli faydalar sağlayacaktır.

Yarım metreye kadar hassas görüntüleme kabiliyetiyle bu uydudan orman alanlarının kontrolünden deniz kirliliğine, doğal afetlerdeki hasar tespitlerinden rekolte tahminlerine kadar geniş bir yelpazede istifade edilecek.

Şimdi hedefimiz Göktürk 1'den daha gelişmiş uydular tasarlamak, üretmek ve uzaya göndermektir.

Savunma sanayimizin yüksek teknoloji gerektiren tüm ihtiyaçları gibi uydularımızı da artık kendimizin geliştirmesi ve üretmesi şarttır. Bu konuda yürütülen çalışmaları biliyorum, takdir ediyorum. Daha fazlasını yapmamız gerektiğini de özellikle belirtiliyorum. İlgili kurumlarımızın artık tüm çalışmaların hazır alım yerine, kendi tasarım ve üretimimizi esas alan bir anlayışla yürütmeleri gerekiyor.

Türkiye'nin son 200 yıllık tarihi, bilhassa son 32 yıldaki terörle mücadele dönemimiz bizler için çok önemli derslerle doludur. Şimdi yine bazı batı ülkelerinin, o ülkelerin firmalarının ülkemize belirli askeri ürünleri satmama kararı aldığına şahit oluyoruz.


Hamdolsun bugün Türkiye 14 yıl öncesine göre savunma sanayi ürünlerinde dışa bağımlılığını yarı yarıya azalttı. Yüzde 80'lerden yüzde 40'lara gerileyen bu alandaki dışa bağımlığımız inşallah 2023'e kadar büyük ölçüde ortadan kaldırmış olacağız.

Kötü komşu insanı hacet sahibi yapar. Bu tür ambargolar bizi bitirmiyor, bizi hacet sahibi yapacak. Engeller savunma sanayimizi geliştirme konusundaki azmimi güçlendiriyor.

Sadece talep etmek yetmiyor. Dost olduğumuz, NATO'da beraber olduğumuz birçok dostlardan, bırakın silahlıyı, silahsız insansız hava araçlarından almak istiyoruz, talebimizi kendilerine iletiyoruz, bugün git yarın gel, bugün git yarın gel. En son söyledikleri ne oluyor Kongreden müsaade çıkmadı. Biz NATO'da beraber değil miyiz? İşte buyurun azmettik, kararı verdik ve silahlı insansız hava aracında olduğu gibi savunma sanayinde dışarıdan alacağımız sınırlı sayıdaki araç fiyatından daha azına projenin tamamını finanse ettik.