Beştepe'deki adli yıl açılışının perde arkası belli oldu

Yeni adli yıl açılış töreni Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılırken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, açılış töreninin mekanı ile ilgili kararın nasıl alındığının perde arkasını anlattı.

Giriş Tarihi 01 Eylül 2016, 00:00 Güncelleme 01 Eylül 2016, 15:34
Beştepe’deki adli yıl açılışının perde arkası belli oldu

İÇİNDEKİLER

Bu sene ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Adli Yıl açılışıyla ilgili olarak Bozdağ, TGRT Haber'de katıldığı canlı yayında mekan kararının perde arkasını şu şekilde anlattı:

"Perde arkasını burada paylaşmak isterim. Bu program esasında Rixos'ta yapılacaktı. Barolar Birliği Başkanımızın Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyareti sırasında geniş toplantıdan sonra özel bir görüşme oldu. Görüşmede Sayın Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu var, ben varım, Fahri Kasırga bey var, bakan yardımcımız ve müsteşarımız var, Barolar Birliğinin yönetim kurulu üyeleri var ve daha başka danışman arkadaşlarımız var. Orada değişik konular konuşuldu bu birliğin önemine vurgu yapıldı. Halkın bütünleşmesine vurgu yapıldı. Barolar Birliği Başkanı ve Cumhurbaşkanı karşılıklı olumlu görüşler ifade ettiler."

CUMHURBAŞKANI SÖYLEDİ ONLAR DA "İYİ OLUR" DEDİ
Bakan Bozdağ, toplantıda konunun adli yıl açılış törenini nerede yapılacağına geldiğini belirterek "Barolar Birliği yönetiminden biri Rixos'ta yapılacak dedi. Sayın Cumhurbaşkanımız da, "Oraya neden para veriyorlar. Burada devletin yeri var çokta güzel bir yer. Millet Kongre ve Kültür Merkezi var çok da güzel" dedi. "Burada yapılsa ne olur?" dedi. Herkes "Çok iyi olur" dedi, orada kimse karşı bir fikir söylemedi. O da vardı orada hepsi beraberdik orada. Hiç kimse bir şey demedi. Orada konuşuldu bu ondan sonra da öyle kaldı. Cumhurbaşkanı da böyle söyledi. Ondan sonra böyle bir yer değişikliği söz konusu oldu. Yani kimse de bir hesap falan yok. Yani şöyle yapalım, böyle yapalım tamamen spontane gelişen bir durum " diye konuştu.

Bozdağ, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının yargı görevlilerinin görevini yaparken her türlü bağlılığı reddetmesi ve adil hukuka uygun kararlar vermesi ile mümkün olacağını belirterek "Biz bir şekilciliğe kaptırmışız. İdeolojik kalıplaşmalar, gruplaşmalar. Diyelim ki adli yıl açılışı Rixos'ta yapıldı, özel sektöre ait bir yer, yargı bağımsız ve tarafsız. Hilton da yapıldı yargı bağımsız ve tarafsız, ATO'da yapıldı yargı bağımsız ve tarafsız, külliyede yapıldı yargı bağımsız ve tarafsız değil. Külliye'de yapıldığı zaman Cumhurbaşkanı'nın emrine mi giriyor? Rixos'ta yapıldığı zaman Rixos'un emrine mi giriyor? ATO'da yapıldığı zaman ATO'nun emrine mi giriyor? Yani bir defa böyle bir şekilcilik yok" açıklamasında bulundu.

'HERKESE AÇIK'
Adalet Bakanı Bozdağ, adli yıl açılış törenin Cumhurbaşkanlığında yapılmadığına Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldığına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Kongre ve kültür merkezinde yapılıyor, orası herkese açık bir yer. Bunun için yapılmış sadece yargı değil, devletin böyle toplantılarının hem daha güvenli , hem daha kaliteli bir yerde yapmasını sağlamak için , daha az maliyetli bir yerde yapmak için."

'ŞEKİLCİLİKTEN ÇIKARMAMIZ LAZIM'
"Ben şunu anlamakta zorlanıyorum biz ATO'da yaparsak yargı bağımsız ve tarafsızdır yok Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılırsa yargı tarafsızlığını ve bağımsızlığını kaybeder. Bu şekilciliktir, ideolojik bir yaklaşımdır. Bizim artık şekilcilikten bu işi çıkarmamız lazım. Dayatmalara hepimizin karşı durmamız lazım. Yargı bağımsızlığı ne ise onun gereğini hep birlikte yapalım. Şurada toplandın yargı bağımsızlığını kaybetti. Şununla merhaba dedin yargı bağımsızlığını kaybetti. Cumhurbaşkanını seyret yargı bağımsızlığını kaybetti. Ama Cumhurbaşkanı'na sen sövdün sen bağımsız ve tarafsızsın. Bu ideolojidir, başka bir şey değildir. Bu hukukun üstünlüğü değil, ideolojinin hukukun üstüne çıkarılmasıdır."

BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR
Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Metin Feyzioğlu ve Kılıçdaroğlu'na buradan tekrar çağrı yapıyorum ikisi de 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra ve sırasında gerçekten milli iradeye, demokrasiye, hukuka sahip çıkan yaklaşım ortaya koydular. Dayanışma içinde oldular. Yenikapı'ya destek verdiler ve ben diyorum ki biz bu ruhu yaşatalım ve bu toplantıya katılalım. Şimdi katılmayacağını her ikisi de açıkladı. Ve keşke diyorum katılmış olsalar. Sayın Bahçeli katılacak ona teşekkür ediyorum. Keşke onlar da katılmış olsa. Şimdi ikisi de katılmayınca bu sefer millet ne diyor Barolar Birliği, CHP beraber aynı istikamette birlikte tavır koyuyor."