Mülkteci

Türkiye, Suriye krizine el attı. Mehmetçik “Fırat Kalkanı” harekatıyla Cerablus’u DAEŞ’ten arındırdı. PKK’nın Suriye’deki kolu olan YPG de yeniden doğuya kaçtı. Kentteki kontrol ÖSO’ya bırakıldı. 2 yıl önce bölgeyi terk eden mülteciler, yeniden doğduğu topraklara dönmeye başladı. Türk milletine minnettar olduklarını açıkladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ağustos 2016 Güncelleme 27 Ağustos 2016, 01:51
Mülkteci

İÇİNDEKİLER

Cerablus, Suriye'nin kuzeyinde Halep'e bağlı bir kentti. Fırat'ın batı yakasında, 367 rakım yükseklikteydi. Nüfusu 25 bin 705'ti. Ancak önce Esad terörü bölge halkını alt üst etti. Kent iki yıl önce de terör örgütü DAEŞ'in eline geçti. Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD/YPG de Cerablus halkını tehdit etti. Bunun üzerine Cerabluslular sınırın öte yakasına geçip Türkiye'ye geldi. Yaklaşık 5 milyon Suriyeli'yi bağrına basan Türkiye, Cerablus sakinleri için de tüm imkanlarını seferber etti. İşte Fırat Kalkanı harekatı tam 2 yıldır evlerinden uzakta olan Cerabluslular'ı yeniden sınırın öte yakasına geçirdi. Türk Ordusu müthiş bir operasyonla kenti terör örgütü DAEŞ'ten arındırdı.



'ANNEME KAVUŞACAĞIM'
YPG, Fırat'ın doğusuna kaçmaya başladı. Daha sonra kentin güvenliği Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bırakıldı. Tam 2 yıl sonra evine dönen Cerablus sakinlerinden Muhammed Kenkeri, "Türkiye'ye minnettarız. Artık evimize dönebiliyoruz. İnşallah bu sükunet böyle korunur ve her şey normalleşir" açıklamasını yaptı. Cerabluslu bir kadın da "Ben Cerablus'u yalnız başıma terk etmek zorunda kalmıştım. Geride annemi bırakmam gerekmişti. Şimdi ona kavuşacağım için çok mutluyum" dedi. DAEŞ'ten kaçtıktan sonra sonra Türkiye'ye sığınan Mehmed İbrahim de TAKVİM'e şunları söyledi: "2 yıl önce DAEŞ'ten kaçıp Gaziantep'e gelmiştik. Harekatı duyunca hemen ÖSO'ya katıldım. Ben ailem için savaşıyorum. Bugünden sonra ne DAEŞ'e ne de PYD'nin yaşamasına izin vermeyeceğiz."

MEVLÜT YÜKSEL