Başbakan: İadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz

Başbakan Binali Yıldırım ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ortak basın açıklamasında bulundu. Başbakan Yıldırım, "ABD'nin kararlılığını bir kez daha gördük ve hiçbir şekilde PYD/YPG unsurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler, bu konudaki hassasiyetlerini bir kez daha teyit ettik." dedi.

Giriş Tarihi 24 Ağustos 2016, 00:00 Güncelleme 24 Ağustos 2016, 17:38
Başbakan: İadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz

İÇİNDEKİLER

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Türkiye - ABD ilişkilerini ne 15 Temmuz darbe girişimi ne de başka sorunlar asla ve asla bozmamalıdır, bozmasına izin vermememiz gerekir." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesine ilişkin, "Cezalandırılmak üzere ülkemize iadesi süreci hızlandırılabilirse, buradaki işbirliğimiz artarak devam ederse, Türk milletinin bu konudaki üzüntüsü, bu konudaki hayal kırıklığı da çok hızlı bir şekilde müspete dönecektir" dedi.

Başbakan Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti:

"ABD yönetimi, hem Sayın Obama hem Sayın Joe Biden açıkça bu darbeyi bugün de, bundan önceki dönemde de tasvip etmediklerini ve 'demokrasiye yapılan bir hareket olduğunu' ifade etmiştir. Bizim için geçerli olan budur, bunun dışındaki değerlendirmeler mutlaka halk arasında vardır, bu bir algıdır. Bu algıyı düzeltmek için zaten buradayız, bir aradayız. Eminim ki bu terörist başının iadesine yönelik süreçlerin sağlıklı işlemesi, vatandaşlarımızın zihnindeki bu algıyı da kısa sürede olumlu hale dönüştürecek, böylece var olan dostluğumuz daha artarak devam edecektir."

"PYD/YPG UNSURLARI FIRAT'IN BATISINDA VARLIK GÖSTEREMEYECEK"
"Burada yapılan çalışmalarda ABD ile mutabık kaldığımız bir konu var, o da PYDunsurlarının asla Fırat'ın batısına yayılmamaları ve burada herhangi bir faaliyet içine girmemeleri yönündedir." ifadelerini kullanan Yıldırım, "Bugünkü toplantımızda bu konuyu da değerlendirdik ve burada ABD'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük ve hiçbir şekilde PYD/YPG unsurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler, bu konudaki hassasiyetlerini bir kez daha teyit ettik." şeklinde konuştu.

SORU VE CEVAPLAR:
Suriye operasyonuyla ilgili verebileceğiniz bir detay var mı? Bu operasyon PYD'ye yönelecek mi? Bu operasyon ne kadar sürecek? Sayın Biden'a bir sorum olacak, ABD'nin PYD, YPG'ye desteği biliniyor, Türkiye'nin endişesi konusunda ABD'nin görüşü nedir?


YILDIRIM: Fırat'ın batısının DAEŞ'ten temizlenmesi için operasyonlar düzenlendi. Buradan çıkan DEAŞ unsurları Türkiye'ye hareket etti ve Karkamış'ın karşısına yerleşmeye başladılar. Aynı zamanda PYD unsurları onları takip ettiler. Hem sınır güvenliğimizi korumak hem bölgedeki roket atışıyla vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak bakımından dün gece itibarıyla buraya hem topçu atışı hem de havadan destekle operasyon başlattık. Esasen burada yapılan çalışmalarda ABD'yle mutabık kaldığımız konu var. O da PYD unsurlarının asla Fırat'ın batısına yayılmamaları ve burada herhangi bir faaliyete girmemelidir. ABD'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük. Hiçbir şekilde PYD, YPG unsurları hiçbir şekilde Fırat'ın batısında faaliyet gösteremeyecekler. Bizim PYD, YPG için yaklaşımız şu; biliyoruz ki bunlar PKK'yla iç içeler ve beraber çalışıyorlar. Her ne kadar bunlar DEAŞ'a karşı mücadele ediyorsa da günün sonunda bir terör örgütüyle bir başka terör örgütünü belki alt edebilirsiniz ama günün sonunda elinizde kalan terör örgütüyle nasıl başedeceğinizi bilmelisiniz.

BIDEN: Başbakan'ın da ifade ettiği gibi Cerablus'ta ayarlamalarımız var. Oradaki elementlere açıkça haber verdik. YPG ve Suriye kuvvetleri Fırat'ın öbür tarafına geçmemelidir. Buna bağlı kalmadıkları takdirde hiçbir zaman ABD tarafından desteklenmeyeceklerdir.

Başkan Yardımcısı Biden'ın söylediğine rağmen ABD darbe teşebbüsüne iştirak etmedi ama halk arasında doğrudan doğruya katılımı olmasa da ABD'nin bilgisi olduğu söylendi. Son beyanatınızı verirken Amerika halkına, ABD'nin darbe teşebbüsüyle hiçbir ilgisi olmadığını söyleyebilecek misiniz? Darbe teşebbüsü ile ilgili olarak Başkan Obama'dan gelen beyanatlar var. Özellikle insan haklarına, demokratik prensiplere aykırı hareket ettiğine dair. Siz bu konulara değinmediniz, bunları özel olarak mı konuştunuz?

BIDEN: Aslında biz bunu müzakere ettik. Başbakan, Dışişleri Bakanı ve ilgili kişiler söylediler, bizim yasalarımıza riayet edilecek. Ben ne söylüyorsam gerçekten kastederek söylüyorum. Açık söyleyeyim kendimi biraz suçlu hissediyorum, çünkü buraya gelmem biraz zaman aldı. Kendimi kötü hissediyorum bu konuda. Buraya darbe teşebbüsünden 5 gün sonra gelme ihtimalim olmadı. Ama şimdi gurur duyuyorum. Ben şöyle özetleyeyim, biz birbirimizi anladık, birbirimize zaman tanıyalım.

YILDIRIM: Bunu mutlaka milletimiz değerlendirecektir. ABD yönetimi sayın Obama ve Biden açıkça darbeyi tasvip etmediklerini ve demokrasiye yapılan bir hareket olduğunu ifade etmiştir. Bizim için geçerli olan budur. Bunun dışındaki değerlendirmeler mutlaka halk arasında vardır. Bu bir algıdır, bu algıyı düzeltmek için buradayız. Eminim ki, terörist başının iadesinin sağlıklı işlemesi vatandaşlarımızın zihnindeki bu algıyı da kısa sürede olumlu hale dönüştürecek ve var olan dostluğumuz artarak devam edecektir.