Canikli: Çözülmeler başladı, ifadelere yansıyor

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Adım adım kılcal damarlara kadar tespit edilecek. Ondan yana problem yok. Bunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz." dedi.

Giriş Tarihi 27 Temmuz 2016, 00:00 Güncelleme 27 Temmuz 2016, 20:17
Canikli: Çözülmeler başladı, ifadelere yansıyor

İÇİNDEKİLER

Canikli, 24'ün canlı yayınında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Darbe girişimine ilişkin fotoğrafın büyük oranda ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Canikli, ancak henüz tamamlanmadığını söyledi. Canikli, "Darbeyle ilgili aşağı yukarı ana çatı, ana yapı büyük oranda tamamlanmış vaziyette. Bu nedenle kontrol altına alındı diyebiliyoruz. Darbe teşebbüsüyle ilgili faaliyette bulunan, katkı sağlayan, içinde bir şekilde olanların büyük bölümü tespit edilmiş durumda. Bu işin küresel boyutu olduğu kesin, tartışmasız. Açıkça bunu biliyoruz, buna yönelik de ciddi tespitlerimiz var." diye konuştu.

FETÖ'nün kendini gizleme konusunda çok mahir olduğunu dile getiren Canikli, şunları kaydetti: "Adım adım kılcal damarlara kadar tespit edilecek. Ondan yana problem yok. Bunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Şu ana kadar yapılan çalışmalar, alınan ifadeler, gözaltılar, vesaire kılcal damarlara kadar tespitinin mümkün olabileceğinin işaretini veriyor. Bunu rahatlıkla söylüyoruz. Bu sevindirici ve güzel bir gelişme. Çözülmeler başladı, ifadelere yansıyor."

Bu tür darbe girişimlerinde mutlaka sivil boyut olduğuna işaret eden Canikli, bu konuda da birtakım sonuçlara ulaşıldığını, bazı gözaltı işlemleri uygulandığını belirtti. Canikli, "Türkiye'nin istikrarını ortadan kaldırmayı hedefleyen güçlerin 40 yıldır bu amacı gerçekleştirmek için yetiştirdikleri, büyüttükleri, besledikleri FETÖ'yü devreye sokarak belki en kuvvetli kozlarını kullanmışlardır. Bunun küresel aktörlerden bağımsız olması düşünülemez. Bunun yeteri kadar işareti var aslında." şeklinde konuştu.

FETÖ'nün devleti ele geçirme saldırılarının 2013'ten itibaren birçok yerde somut olarak ortaya çıktığını anlatan Canikli, "FETÖ'nün ülkemize yönelik olarak anayasal düzeni değiştirmeyi hedeflediğini çok açık bir şekilde bütün deliller göstermektedir. Bütün bunlar ortadayken, Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi ve yargılanması için yeteri kadar done, delil vardır." değerlendirmesinde bulundu.

Canikli, FETÖ'nün Türkiye açısından tehdit olduğunu vurgulayarak, "Pensilvanya'daki şahıs da bu örgütün başıdır, bu örgütü yönetmektedir. Bu da kesindir. Hiçbir şey olmasa bile o örgütün Pensilvanya'daki liderinin bugüne kadar Türkiye ile yaptığı telefon görüşmeleri bile örgütün bu kişi tarafından yönetildiğini ve bütün illegal faaliyetlerinin talimatının oradan verildiğini ortaya çıkarır." ifadelerini kullandı.

"KUVVETLİ ŞÜPHELER ORTAYA ÇIKTI"
Rus uçağının düşürülmesi, Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümü, Hrant Dink cinayeti ve Uludere olayını, kuvvetli şüphe kavramı içerisinde yeniden değerlendirebileceklerini belirten Canikli, "Yine bu örgüt tarafından bunların yapıldığı, planlandığı, yürütüldüğü şeklinde kuvvetli şüpheler bugün ortaya çıkmıştır. Yani yüzde 100 ispat edilmemiştir ama kuvvetli şüpheler bugün ortaya çıkmıştır." dedi.

Canikli, olağanüstü hal ilan edilmesiyle ilgili soruyu yanıtlarken, FETÖ'nün bu noktaya 40 yılda geldiğini ve adım adım devletin bütün kılcal damarlarına kadar işlediğini söyledi. Bu yapının kesin olarak kazınması gerektiğini, hükümetin görevinin de milletin beklentisi çerçevesinde bu tehdidi ortadan kaldırmak olduğunu anlatan Canikli, bunu yapabilmeleri için de OHAL ilan edildiğini kaydetti.

Ekonomik göstergelerde 15 Temmuz öncesi rakamlara hızla gelindiğini vurgulayan Canikli, "Darbe teşebbüsünün ortadan kaldırılmış olması, esasında daha istikrarlı bir siyasi ve ekonomik yapının ortaya çıkacağının en büyük ispatıdır" şeklinde konuştu.