Viyana’dan geldi

Havalimanı saldırısının organizatörü Çeçen terörist Ahmet Çatayev çıktı. ‘Tek kollu’ adıyla bilinen teröristin 2003’te Avusturya’ya sığındığı öğrenildi. DAEŞ üyesi teröristin, havaalanı saldırısı için özel olarak Viyana’dan geldiği iddia edildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Temmuz 2016 Güncelleme 02 Temmuz 2016, 01:35
Viyana’dan geldi

İÇİNDEKİLER

DAEŞ terörünün hedefi İstanbul oldu. Atatürk Havalimanı'na yapılan hain saldırıda 44 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıyı Dağıstan, Özbek ve Kırgız asıllı üç teröristin yaptığı anlaşılırken DAEŞ'in canlı bombalarını bir başka teröristin organize ettiği öğrenildi. Alman ve Avusturya basını 36 yaşındaki Çeçen asıllı Ahmet Çatayev'in katliamı planladığı ve organize ettiğini yazdı. 2003 yılında Avusturya'ya iltica başvurusunda bulunan ve yıllarca Avusturya'da yaşayan Çatayev'in bu saldırı için özel olarak İstanbul'a geldiği iddia edildi.

GAR SALDIRISINDA PARMAĞI VAR
4 çocuk babası olduğu belirlenen Çatayev'in 90'larda Çeçen direnişçiler arasında yer aldığı, daha sonra yakalanıp Rus hapishanelerinde işkence gördüğü bildirildi. Çatayev, 2003'te Avusturya'ya sığınırken "Hapishanede kolum kangren olduğu için kesildi" ifadesini vermişti. Çeçen teröristin dört yıl önce Suriye'ye gittiği, DAEŞ içinde aktif görev aldığı ve daha sonra Viyana'ya döndüğü iddia edildi. ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Çatayev'in 25 Mayıs 2016'da Viyana'dan Türkiye'ye geldiğini söyledi. Avusturya İstihbaratı kaynakları ise Çatayev'in, Ankara Garı saldırısını da planladığını söyledi.

KOD ADI SANGUR
6 Ocak 2016'da Sultanahmet'te kendisini patlatan Diana Ramazanova'dan sonra havalimanı saldırısında da Rus ve Çeçen isimler dikkat çekti. Bu saldırı ile gözler DAEŞ ve Kafkas militanlar arasında kilit isim olan Ahmet Çatayev'e çevrildi. 2014 yılından bu yana DAEŞ'in Kafkasya bağlantıları Bay Sangur kod adıla sağlayan Çatayev, Türkiye'de uzun süreler geçirdi. Çatayev'in daha önce çatışmalarda bir eli ve bir ayağını kaybettiği belirtildi.

KİMLİKLER BELİRLENDİ
Saldırı yapan üç teröristten ikisinin kimlikleri belirlendi. Rus pasaportu taşıyan iki teröristin isimlerinin Rakim Bulgarov ve Vadim Osmanov olduğu öğrenildi. Teröristlerin evden çıktıktan sonra çöpe attıkları dizüstü bilgisayardaki bilgilere ulaşılmaması için, hard diski kırdıkları belirlendi.

Çatayev iddialara göre 26 Mayıs 2016'da Viyana'dan gelerek Türkiye'ye giriş yaptı. Önce Suriye'ye giden terörist sonra tekrar Türkiye'yi girerek İstanbul'a gitti.