Deniz kum domates bekliyor herkes

Türkiye ile Rusya arasındaki kriz aşıldı. Herkes turizme odaklandı. Ruslar, tur satışına izin verilmesi halinde hemen Türkiye’ye geleceklerini açıkladı. Rus tatilciler sosyal medyada “Deniz, kum, domates... Kırım’a gitmek zorunda kalmayacağız” yorumlarını yaptı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Haziran 2016 Güncelleme 29 Haziran 2016, 00:12
Deniz kum domates bekliyor herkes

İÇİNDEKİLER

Dünya önceki gün önemli bir temasa kilitlendi. Türkiye, Rusya ile hem siyasi hem de ekonomik ilişkileri yeniden canlandırmak için harekete geçti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir mektup gönderdi. Türkiye sınırını ihlal ettiği için düşürülen uçaktan dolayı üzüntülerini iletti. İşte Ankara-Moskova arasındaki olumlu hava, Ruslar'ı sevindirdi. Ruslar, Rus yönetimi tarafından tur şirketlerine getirilen Türkiye yasağının kaldırılmasını istedi.

TURLAR YAKINDA BAŞLAR
Rus tatilciler, "Biz Türkiye'de tatil yapmak istiyoruz. Çünkü Türkiye'deki oteller ve hizmet çok kaliteli. Dünyanın hiçbir yerinde Türkiye'de olduğu kadar rahat etmiyoruz. Kırım'ın soğuk sularında yüzmek istemiyoruz" diye konuştu. Rusya Liberal Demokrat Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski de olumlu mesajlar verdi. "Bırakalım turistlerimiz rahatça gitsin Türkiye'ye. Ekim'e kadar 4-5 milyon Rus turist Türkiye'ye gider" dedi. Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Kozak ise Ruslar'ın bu isteklerine anında karşılık verdi. Kozak, şunları söyledi: "Türkiye'yle ilişkilerin iyileşmesinin ardından tur satışları yeniden başlayabilir. İnşaat şirketlerine yönelik kısıtlamalar da kalkabilir."

Ruslar ise sosyal medyada Türkiye ile ilgili mesajlar verdi. İşte onlardan bazıları: "Yaşasın, deniz, kum ve domates!. Bekle bizi Antalya. Geliyoruz." "Artık mecburiyetten Kırım'ın kötü sahillerine gitmek zorunda kalmayacağız!" "Puti n tur şirketlerine izin versin anında Türkiye'ye akarız." "En kötü barış, savaştan iyidir." "Antalya'yı ve Alanya'yı çok özledim. Ayrıca Türkiye'deki oteller dünyanın hiçbir yerinde yok."

Ruslar'ın Türkiye hayali turizmcilerin umudunu arttırdı. Şezlongları boş kalan otelciler Moskova'dan gelen sözleri sevinçle karşıladı: Bekliyorus
Rusya'dan gelen bu hamle, Türk turizmcileri de sevindirdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, şunları söyledi: "Bu uzlaşma hem Rusya hem de Türkiye açısından son derece iyi olacak. Sezonun kalan 15 haftasında Rusya'dan maksimum turisti çekmeliyiz. Çünkü gelmeyi bekleyen çok sayıda Rus misafirlerimiz var. Bu yıl için İsrail'den de 1 milyon turist bekliyoruz."

Gelişmeleri 'gayet iyi, olumlu' olarak nitelendiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin de şöyle devam etti: "Hem turizm hem tarım sektörlerinde sıkıntılar yaşadık. Rusya pazarının açılması 2017 için çok iyi olacaktır. Turizm için de aynı şey geçerli. Ne kadar turist gelir, ilişkiler tam normale ne zaman döner bilemiyoruz ama normalleşme hızla ilerlerse bu yıl için de faydalı olacaktır. Rusya'nın da bu konuda olumlu adımlarını bekliyoruz."

TEŞEKKÜR İÇİN 90 DAKİKA
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'e gönderdiği mektupta özür ifadesinin yer almadığı bildirildi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları mektupta, ölen pilotun ailesine hitaben üzüntü ve taziyeleri iletilerek, "Kusura bakmasınlar" dendiğini vurguladı. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Putin'in bugün saat 12.00'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür telefonu edeceği belirtildi. Görüşmenin 90 dakika süreceği iddia edildi. Yeni gelişmelerle Türkiye'ye yönelik turizm tehditlerinin de kalkacağını belirten Cumhurbaşkanlığı kaynakları, bunu tarım ürünlerine yönelik yaptırımların takip edeceğini kaydetti.