"Bütün bulgular DAEŞ'i gösteriyor"

İçişleri Bakanı Efkan Ala, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına ilişkin, "Şu anda elimizdeki bütün bilgiler ve bulgular bunun DAEŞ terör örgütü tarafından yapıldığına işaret ediyor ama kesinleşmiş bir durum söz konusu değil." dedi.

Giriş Tarihi 29 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 30 Haziran 2016, 00:42
Bütün bulgular DAEŞ’i gösteriyor

İÇİNDEKİLER

Ala, şehit aileleri ve gaziler ile iftar programına katılmak üzere geldiği Vilayetler Evi'nde basın mensuplarının İstanbul Atatürk Havalimanı'nda dün gerçekleştirilen terör saldırısına ilişkin sorularını yanıtladı.

"Terör saldırısını gerçekleştirenlerin DAEŞ üyesi olduğu yönündeki iddialar netlik kazandı mı?" şeklindeki soruya Bakan Ala, "Şu anda elimizdeki bütün bilgiler ve bulgular bunun DAEŞ terör örgütü tarafından yapıldığına işaret ediyor ama kesinleşmiş bir durum söz konusu değil. Bizim elde ettiğimiz bilgiler ve şahıslar var. Bu çerçevede bütün bağlantılar dikkatle değerlendiriliyor ve bu bağlantıların çözülmesi sonucunda durum ve örgüt daha da berraklaşacaktır. Bu konudaki soruşturma son derece ciddi ve çok kapsamlı devam ediyor." yanıtını verdi.

Saldırının ardından bazı ülkelerin İçişleri Bakanlığının kendisini arayarak ve mesajlar göndererek bu konudaki işbirliği taleplerini ve başsağlığı dileklerini ilettiklerini ifade eden Ala, karşılıklı bilgi alışverişi ve istihbaratına açık olduklarını ve Türkiye olarak bunu özellikle istediklerini söylediğini belirtti. Bakan Ala, şöyle devam etti:

"Bu konuda artık söz söylemekten çok fiili yardımlaşmanın çok ehemmiyet arz ettiği konusunu vurguladık, bu konularda elde edilecek bilgileri somut olarak netleşmesi ve ondan sonra kamuoyuna açıklanması ehemmiyet arz eder aksi takdirde önceden verilecek bilgiler, elde edeceğiniz sonucu olumsuz etkileyebilir. Bu çağ küresel terörle mücadele çağı haline geldi Avrupa'da, Amerika'da, Fransa'da ve Almanya'da, birçok ülkede küresel terör kendini göstermektedir. Küresel teröre karşı da işbirliği çok önem arz ediyor. O bakımdan hangi çağda neyle karşı karşıya olduğumuzu iyi ortaya koymak durumundayız. Bu küresel teröre karşı da küresel işbirliği ehemmiyet arz ediyor. O bakımdan elde edilen bilgiler çerçevesinde her bir olaydan sonra o tür olayın olmaması için daha çok tedbir nasıl alınır, hangi tedbirler gözden geçirilmeli bunun çalışması içerisinde olmak milletin güvenliğinden ve huzurundan sorumlu olan makamlara ve mevkilere görevlilere düşer, böylesine koalisyon içerisinde uluslararası netlik kazanmış terör örgütlerinin saldırısı karşısında da bütün medyamıza, bize, vatandaşlarımıza ve bütün uluslararası camiaya birlikte topyekün tek yürek olarak buna karşı durmak düşer. Herkes bunu ortaya koyacak, bu sonucun ortaya çıkmaması için tedbirleri alacak çalışma içerisindedir. Ama her türlü tedbiri o anda almış olmanıza rağmen yine de böylesine sonuçlarla karşılaşmak maalesef zaman zaman oluyor. O zaman hep ileriye yönelik daha çok hangi tedbirler alınmalı diye düşünülmelidir. Biz her olaydan sonra soruşturma açıyoruz, inceleme başlatıyoruz, o soruşturma ve incelemeden sonra ortaya çıkar. Peşinen ne ret ne kabul. Peşinen bir yargıda bulunmak bizi yanlışa götürür."

Saldırının, küresel terörle iç içe olduğunun ortaya çıktığını belirten Bakan Ala, bundan sonra yapılacak inceleme ve değerlendirmenin sonucu ortaya çıkartacağını söyledi. Eldeki bilgiler ışığında saldırıyı gerçekleştirenlerin yabancı uyruklu olduğuna dair tespitlerinin bulunduğunu da kaydeden Ala, "Soruşturmalar her an yeni sonuçlar ortaya çıkarabilir. Biz bu çerçevede soruşturmayı yürütüyoruz önemli mesafeler katedildiğini söyleyebilirim." diye konuştu.

Bakan Ala, bir gazetecinin, "havaalanı girişlerinde yeni önlemler alınacak mı?" şeklindeki sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Her olaydan sonra bir daha tekerrür etmemesi ve bu tür olaylarla karşılaşmamak için nelerin farklı olarak yapılabileceğini hep inceliyoruz, ortaya koyuyoruz. Ama burada dikkat ettiğimiz husus; normal hayatta tabii devam edecek. Vatandaşların normal güvenlik içerisinde günlük hayatlarını da idame ettirecekleri bir ortam olacak. Bu özgürlük, güvenlik dengesini çok iyi dikkate alarak ama güvenliği de önceleyerek bazı tedbirler aldık. Yine de o tedbirleri daha üst düzeyde gözden geçirerek ihtiyaç varsa daha üst düzeye çıkaracağız elbette."