Terör mağduruna bayram öncesi ev eşyası

Giriş Tarihi 27 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 27 Haziran 2016, 00:12
Terör mağduruna bayram öncesi ev eşyası

İÇİNDEKİLER

Hükümet, terörün yaralarını sarmak için başlattığı "imar-ihya süreci" kapsamında bayram öncesi önemli bir adım daha attı. Terör olayları nedeniyle yıkılan konutlar için inşa süreci devam ederken vatandaşın evini dayayıp döşeyecek tedbirler de yaşama geçiliyor. Terör örgütü tarafından evi yıkılan vatandaşa belirlenen rayiç bedelin yüzde 12'si kadar ev eşyası yardımı yapılacak. Terör saldırıları sonrası kullanacak tek bir kaşığı kalmayan vatandaşın yatak, kanepe, beyaz eşya gibi zorunlu ihtiyaçlarının her birini devlet alacak. SABAH'a konuşan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, terör mağduru sivil vatandaşın yaralarını sarmak için tüm imkanları seferber ettikleri mesajını verirken, "Devlet vatandaşının eşyasını da alıyor. Bölgede kitlesel bir dönüşüm var, vatandaş blok olarak yönünü değiştirmiş. Terör örgütü taban desteğini yitirmiş durumda" dedi.

ENKAZ GÖRÜNTÜSÜ KALKIYOR
Güvenlik güçleri teröristleri etkisiz hale getirmek için gece gündüz çalışırken, bölge halkının yaşadığı travmaları gidermek, altyapıyı onarmak ve bazı ilçelerdeki enkaz görüntüsünü kaldırmaya yönelik çalışmalar da sürüyor. Cizre, İdil, Sur gibi terörden büyük hasar gören ilçeler başta olmak üzere onarım, inşaat çalışmaları sürüyor. Bütün bu harcamaları için yaklaşık 16-18 milyar liralık bir maliyet hesaplanırken, bin lirayı bulan yemek ve barınma desteği devam ediyor. Evi, işyeri zarar görenlerin 10 bin liraya kadar olan zararları karşılanırken, Ramazan Bayramı öncesi de evi zarar gören yaklaşık 10 bin aileye bayram yardımı yapılacak. Valilikler ve ilgili kurumlar aracılığıyla aile başına yaklaşık 500 liralık destek sağlanacak.

ÜÇ İL İÇİN ÖDENEK ÇIKARTILDI
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, terör mağduru sivil halkın yaralarını sarmaya yönelik çalışmaları değerlendirdi. Canikli, şöyle konuştu:
"Kira, erzak, sosyal yardımlar sürüyor. Hakkâri, Şırnak, Diyarbakır'da evleri yeniden inşa edilenlere bayram öncesi eşya yardımı da yapılıyor. Küçük hasarlar ödendi ancak ağır hasarlarda zayi olan eşyayı tespit imkânı yok. Bu konuda bir çalışma yapıldı. Terör örgütü el yapımı bomba koymuş ev yerle bir olmuş. Hasar bedelinin yüzde 12'si eşya bedeli olarak ödenecek. Terör örgütünün tahrip ettiği alanlardaki zararların karşılanması için çalışıyoruz. Tespiti yapılan üç ilimiz için ödeme yapıyoruz. Devlet vatandaşının ev eşyasını da alıyor. Şu anda alacağı yüzde 12'nin yarısını ödüyoruz, daha sonra da kalanı ödenecek. Diyelim 50 bin liralık tespit yapıldı bunun yüzde 12'si eşya bedeli olarak ödeniyor. Yıkılan konutların yerine TOKİ elindeki konutlardan seçenekler sunuyor."

BÖLGEDE KİTLESEL DÖNÜŞÜM VAR
Terör örgütü PKK'nın taban desteğini kaybettiğini vurgulayan Canikli, bölgede HDP'li milletvekillerine yönelik tepkilere dikkat çekti. Canikli, "HDP milletvekillerine karşı ortaya konulan tepki çok net. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili bakanlıkların bölgede çalışmaları var. Evleri yıkılan vatandaşlarla bire bir görüşmeler yapılıyor. Bölgede inanılmaz bir değişim var. Vatandaş blok olarak yönünü değiştirmiş, kitlesel bir dönüşüm söz konusu. Sosyal-psikolojik rehabilitasyon süreci devam ediyor" diye konuştu. Terör örgütünün Suriye'den beslendiğine dikkat çeken Canikli "Terör örgütü ağır bir darbe aldı. Suriye, Irak'taki gelişmeler yaşanmasaydı terör örgütü bu sonuçla bitmiş oldu. Bugün insan desteğini Suriye'den sağlıyor" dedi.

KAYNAKLAR KESİLECEK
HDP'li belediyelerin kaynaklarını teröre destek vermek için kullandığı belirten Canikli, bu konuda alınacak tedbirlere ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
"Onların yaptığı bu ihanetin büyüklüğü de mütenasip bir tedbir paketi düşünüyoruz, yakın zamanda gelecek inşallah. Bir belediye düşünün bütün kaynaklarını teröre destek verecek şekilde kullanıyor. Şimdi siz bu belediye başkanını alıyorsunuz yargıya intikal ettiriyorsunuz. Ama sistem, mekanizma işlemeye devam ediyor. Belediye harcamalarını bu yapının devamı mahiyetindekiler tarafından yönetilmesinin engellenmesi gerekiyor. Ama şuanda bu yetki yok. Bunun iki boyutu var. Birincisi hem kaynak aktarılması hem de belediyenin imkanlarının sunulması sureti teröre destek. Bu bağ tamamen kesilecek. Bir de vatandaşa hizmet götürülmemesi var. Bu durumda il, ilçedeki ilgili kurum bu işi yapacak. Onların kaynaklarından kesilecek. Bu konuya ilişkin yasal çalışma yakında tamamlanacak."

HAZAL ATEŞ