Ateş hattı

Kumluca’da yeniden yükselen alevler, evleri, bahçeleri ve seraları yuttu. Antalya yolu ulaşıma kapandı. Yangının yayıldığı toplam alan 150 hektarı geçti. Türkiye’nin bütün yangın söndürme gücü bölgeye sevk edildi. Halk bölgeyi terk etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Haziran 2016 Güncelleme 26 Haziran 2016, 00:08
Ateş hattı

İÇİNDEKİLER

Ciğerlerimiz yanıyor! Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde önceki gün başlayan orman yangını kontrol altına alındı. Ancak alevler dün yeniden yükseldi. Kuvvetli rüzgarın etkisiyle yeniden büyüyen yangın Belentepesi'ni sardı. Alevler ormanlık alanda ilerlerken dumanın etkili olduğu Erentepe Mahallesi'nin ardından Sarıkavak Mahallesi de alevlerin arasında kaldı. Yangın ayrıca Erentepe ve Belen mahallelerinin ardından Toptaş, Sarıkavak ve 50'nci Yıl mahallelerine de sıçradı. 5 kilometrelik bir hatta ve 300 hektarlık alanda etkisini sürdüren yangına müdahale için Türkiye'nin tüm gücü bölgeye kaydırıldı.

ALEVLERİN ORTASINDA
Avrupa'nın en büyük ve güçlü orman yangını müdahale ekibine sahip olan Türkiye, Kumluca'daki yangın için 4 amfibik uçak, 9 helikopter, 100 arazöz, 500'ün üzerinde orman işçisi ile 100 itfaiye eri görevlendirdi. Önüne gelen her şeyi yakan alevler rüzgarın etkisiyle dün hızla ilerledi. Toptaş Mahallesi'nde 2 itfaiye eri rüzgarın aniden yön değiştirmesiyle alevlerin ortasında kaldı. Hayati tehlike yaşayan ve dumandan etkilenen itfaiye erlerini kurtarmak için tüm ekipler seferber oldu. Meslektaşlarına ulaşamayan diğer personel, çalışma arkadaşlarının öldüğünü düşünerek büyük üzüntü yaşadı. Bazıları gözyaşlarına hakim olamadı. İtfaiye erleri, bölgedeki yoğun müdahaleyle yanmaktan son anda kurtarıldı. Tedavi için hastaneye kaldırıldı. Üzümlü Mahallesi'nde ise 8 kişi yangının ortasında kaldı. Bu sefer tüm ekip bu bölgeye yönlendirildi. Alevlerin arasında kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Öte yandan orman yangınında onlarca ev tamamen yandı. Evini kaybeden Adem-Fatma Özbeli çifti büyük üzüntü içinde, "50 yıllık birikimlerimizi kaybettik" diyerek gözyaşı döktü.

ZARAR BÜYÜK
Bölgede önceki günden bu yana ormanların yanı sıra 20 ev ile seralar, ahırlar, nar, zeytin ve portakal bahçelerinin de aralarında olduğu yüzlerce ekili arazi ve meyve bahçeleri zarar gördü. Çalışma sırasında iki iş makinesi yandı. Yangın nedeniyle Antalya- Kumluca karayolu da ulaşıma kapatıldı. Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez ise yangının Cuma günü serada başlayıp ormanlık alana yayıldığını bildirdi. Alevlerin sık sık yön değiştirdiğini aktaran Üzmez, yangının önünün kesilmesi için rüzgarın durmasını beklediklerini söyledi. Ayrıca henüz can kaybının olmadığı müjdesini verdi.



Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bölgedeki incelemelerinin ardından evleri, seraları, ahırları ve tüm birikimleri yanan vatandaşın zararlarının tamamının yangın söndürüldükten sonra tespit edilip giderileceğini belirtti.



Yangının 3 gündür söndürülememesi ve rüzgarın etkisiyle hızını artırması sonucu halk alabildikleri eşyalarla kaçtı. Yayılan alevlerin tehdit ettiği mahallelerin de acil boşaltılması için kırmızı alarm verildi. Canlarını kurtarmak için bölgeden kaçanlar uzun insan ve araç kuyruğu oluşturdu.