Dokunulmazlık tezgahı bozuldu

CHP ve HDP, dokunulmazlığın iptali için 85. Madde kapsamında Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. AYM yetkisinde olmadığı belirtilerek, 152 vekile dokunulacak dedi.

Giriş Tarihi 10 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 10 Haziran 2016, 08:24
Dokunulmazlık tezgahı bozuldu

İÇİNDEKİLER

Dokunulmazlıkların kaldırılmasından korkarak ittifak yapan CHP ve HDP'li bazı milletvekillerinin oyununu AYM bozdu. Yüksek Mahkeme tarafından verilen ret kararının gerekçesinde yapılan başvurunun AYM yetkisinde olmadığı belirtilerek, iptal başvurusunun ancak 110 milletvekilinin imzasıyla sağlanabileceği kaydedildi.

ŞEKİL YÖNÜNDEN İNCELEME
Kamuoyu baskısından çekindikleri için teklife "evet" demek zorunda kalan CHP ve HDP'li milletvekillerinin ittifakı, Anayasanın 85. maddesi kapsamında ayrı ayrı iptal başvurusu yaptı. Anayasa Mahkemesi şer ittifaklarının oyununu bozarak ret kararı verdi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararın gerekçesinde Anayasada değişiklik yapan bir kanunun Anayasa'nın 85. maddesi çerçevesinde denetlenebilmesinin olanaklı olmadığı belirtildi. AYM'nin, Anayasa değişikliğini sadece 'şekil' yönünden inceleme ve denetleme yetkisine sahip olduğunun kaydedildiği gerekçede bu inceleme ve denetlemenin ise Anayasa'nın 148. maddesi uyarınca teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususlarıyla sınırlı olduğu belirtildi. İptal başvurularının 110 milletvekilinin imzasıyla yapılabileceğin hatırlatan mahkeme, "Anayasa'da bir dava yolu kapsamında denetim olanağı bulunan ve özel koşullara tabi tutulan Anayasa'ya aykırılık iddiasının, iptali talep edilen kuralın parlamento kararı niteliğinde olduğu ileri sürülerek 85. maddeye göre vekillerin iptal taleplerine konu edilmesi, Anayasanın 148. maddesi hükmünün anlamsız ve işlevsiz hale gelmesi sonucunu doğurur" denildi. ( STAR ANKARA)

152 VEKİLE DOKUNULACAK
Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 152 vekile ait 800 dosyada dokunulmazlık kalktı. Bu dosyaların 683'ü Meclis'te, 117'si Adalet Bakanlığı'nda bulunuyor. Dosyalar kısa sürede Başsavcılıklara gönderilecek ve yargılama süreci başlayacak. Dosyası en fazla olan parti HDP, en fazla vekil ise CHP'den. En fazla fezlekesi bulunan lider Demirtaş. 92 fezlekesi olan Demirtaş'ı 48 ile Kılıçdaroğlu, 12 ile Bahçeli takip ediyor. Dosyaların suç dağılımına bakıldığında ilk sırada terör suçları geliyor