Gülen’in talimatıyla TÜBİTAK’a 146 atama

Giriş Tarihi 19 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 19 Mayıs 2016, 02:11
Gülen’in talimatıyla TÜBİTAK’a 146 atama

İÇİNDEKİLER

Hükümete yönelik 17-25 Aralık darbe girişiminin ardından, FETÖ'nün devlet kurumlarında kadrolaşmasını engellemek için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın TÜBİTAK'a gönderdiği genelgenin hiçe sayıldığı ve Fetullah Gülen'in talimatıyla 146 kişinin Uzay Bilimleri, Milli Kripto Enstitüsü gibi kritik birimlere yerleştirildiği vurgulandı.

GENELGEYİ ÇİĞNEDİLER
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, eski TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, eski Başkan Yardımcısı ve BİLGEM Başkanı Hasan Palaz, Başkanın eski Danışmanı Osman Kulak ile Kanada'ya kaçan eski Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Murat Aydın şüpheli olarak gösterildi. Genelgede, devletin çeşitli kademelerine kadar sızan örgütün kadrolaşmasını engellemek için bakanlıklar tarafından personel alımına ilişkin genelgeler yayımladığı belirtildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 31 Aralık 2013'te TÜBİTAK'e gönderdiği genelgeye rağmen şüphelilerin, 25 Şubat 2014'e kadar 146 kişinin atamasını gerçekleştirdiği, bunlardan 92'sinin genelgenin yayımlandığı 31 Aralık'ta yapıldığı ifade edildi. Şüpheli Yücel Altunbaşak'ın, FETÖ ile ABD'de olduğu dönemde irtibat kurduğuna dikkat çekildi. Altunbaşak'ın, örgüte ait bazı okulların kuruluşunda görev aldığı, sonrasında TÜBİTAK'ın başına getirilip kadrolaşma faaliyetlerini yürüttüğü ifade edildi.

'VERİ TABANINI KAPATTILAR'
Eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz ve eski Bilişim Müdürü Bünyamin Dursun'un yargılanmasına dün devam edildi. Tanık Emre Gazioğlu, TÜBİTAK'ta veri tabanı yöneticiliği yaptığını belirtip, "Kuruma bağlı birimlerin verileri ayrı ayrı yerlerde toplanıyordu. Bunun raporlama için tek bir kaynakta toplanması istendi. 17 Ocak 2014'te Bünyamin Bey, sözlü talimatıyla veri tabanının kapatılmasını istedi" dedi.

SABAH