Zaman’da 10 milyonluk soygun!

FETÖ’nün kontrolündeki Zaman gazetesine ait kredi kartı ile toplanan ve POS cihazlarında biriken 10 milyon liralık abone gelirinin, son gün kaçırıldığı belirlendi

Giriş Tarihi 01 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 01 Mayıs 2016, 01:47
Zaman’da 10 milyonluk soygun!

İÇİNDEKİLER

Feza Gazecilik'e kayyum atandığı gün, Zaman gazetesinin dağıtımını yapan Cihan Medya Dağıtım adlı şirkete ait POS cihazlarında soygun gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Gazeteye kayyum atanacağı haberi alınmasından sonra POS cihazlarından 31 bin 385 adet farklı kredi kartına ait yaklaşık 10 milyon liralık iade yapıldığı anlaşıldı.

ÖZEL YAZILIM
Zaman'a kayyum kararı alındığı 4 Mart 2016 gününün ilk saatlerinden itibaren gerçekleştirilen soygun, Cihan Medya Dağıtım A.Ş.'nin bilgisayar sisteminde yapılan inceleme sırasında ortaya çıktı. Kayyumu haber alan eski yönetimin özel bir yazılım geliştirip POS cihazlarında bulunan abone ödemelerini toplu iade ettirdiği belirlendi. İade işleminin daha sonra kayıtlardan silindiği anlaşıldı.

ÇALIŞANLARIN KREDİ KARTI İLE
İade işlemlerinde kullanılan kredi kartlarının bir kısmı şirket personeline ait çıktı. CİHAN Medya Dağıtım A.Ş.'nin satış, pazarlama ve dağıtımını yapan bazı personellerin aboneden tahsil etmiş oldukları paraları firmaya aktarmak yerine kendi kredi kartlarını kullanmak suretiyle CİHAN Medya ait POS ve sanal POS cihazlarından tahsilat işlemi gerçekleştirdikleri belirlendi. Bu yolla söz konusu personelin nakit olarak toplamış oldukları ve CİHAN Medya'nın kasasına nakit olarak girmesi gereken ücretin önüne geçtiği, bunun yerine kendi kredi kartını kullanmak suretiyle şirketin peşin alacağı ücreti vadeye yaydığı, şirketi maddi zarara uğrattığı anlaşıldı. Ayrıca kendi kredi kartlarıyla tahsilat işlemi gerçekleştiren bu personellerin şirkete kayyum atanmadan kısa bir süre önceden başlayarak kendi kredi kartlarından yapmış oldukları tahsilatların iptali ve kendilerine iadesi için bankalara talimat verdikleri anlaşıldı.

ESKİ YÖNETİM TALİMAT VERDİ
Feza Gazetecilik A.Ş.'ye mahkeme kararıyla kayyum atanmasının kamuoyunda duyulmasından sonra o günün yönetiminin sözlü talimat vererek sanal POS ile ödeme yapan bütün abonelere iade yapılması istendiği öğrenildi. Fakat incelenen yönetim kurulu karar defterinde böyle bir karara rastlanmadığı anlaşıldı. Bir çalışan talimat verildiği konusunda tanıklık yaptı. Uzmanlarca yapılan denetim sonucunda ilgili kredi kartlarına yapılan ücret iadesinin prosedürlere uyulmadan yapıldığı, 2015 yılı ocak ayına ait satışa bile bedel iadesi gerçekleştirildiği belirlendi. İade talebi olmayan kredi kartı sahiplerine dahi iade işlemi gerçekleştirildiği saptandı.

SABAH