FETÖ'nün 'kozmik' hırsızlığı

2010 KPSS sınavına dair hazırlanan 3. iddianamede, FETÖ'ye bağlı zanlıların çaldıkları sorularla ÖSYM’nin kozmik odasına yerleştikleri ve soruları akrabalarına verdikleri ortaya çıktı

Giriş Tarihi 01 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 01 Mayıs 2016, 12:18
FETÖ’nün ’kozmik’ hırsızlığı

İÇİNDEKİLER

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve Cumhuriyet tarihinin en büyük sınav hırsızlığı olan 2010 KPSS soruşturması kapsamında 3. iddianame hazırlandı. İddianamede ÖSYM'nin kozmik odası olan ÖSYM Başkanlığı Soru Hazırlama ve Geliştirme Daire Başkanlığında çalışan ve daha önce gözaltına alınan Şule Ülker, İbrahim Kan ve İbrahim Usta'ya 'Terör örgütüne üye olma, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik' suçlamaları yöneltildi.

SORULARI ÇALDILAR
İddianamede Şule Ülker ve İbrahim Kan'ın 2010 KPSS'nin iptal edilmeyen ve sorularının sınavdan önce çalındığı testlerden almış oldukları puanla ÖSYM'ye yerleştikleri belirtildi. Diğer şüpheli İbrahim Usta'nın ise 2010 puanıyla önce bir kuruma sözleşmeli memur olarak girdiği, 2011 puanıyla da ÖSYM'ye girdiği kaydedildi. Şüphelilerin ayrıca, 2010 KPSS öncesinde FETÖ'nün eğitim kurumlarında çalıştığı vurgulandı. İddianamedeki şüphelilerin akraba ve yakınlarının da sınavlardan yüksek puan aldığı belirlendi. İbrahim Kan'ın eşi Gülsüm Kan'ın 2010 KPSS'de Genel Yetenek testinden 60 soruda 58 doğru, eğitim bilimleri sınavında ise 120 sorunun tamamını doğru yaptığı kaydedildi. Şule Ülker'in yengesi Figen Ersoy'un da 2010'da Genel Yetenek'te 60 soruda 59 doğru yaptığı kaydedildi.

FETÖ'YE SIZDIRDILAR
İddianamede, "Şüphelilerin haklarında diğer sınav sorularını Gülen Cemaati mensuplarına sızdırdıklarıyla ilgili ciddi suç şüphesi bulunmakta olup bu hususla ilgili soruşturmalar devam etmektedir" ifadesine yer verildi. Şüphelilerin görev aldığı ALES, DGS, KPSS, KPDS, ALES, YGS, ALS, LYS, PMYO, JANA, İSG ve Adli-İdari Yargı Hakimlik Sınavları ile ilgili ilgili soruşturmalar ise devam ediyor. İddianamede, MASAK'ın şüphelilerin para hareketleriyle ilgili yaptığı incelemelere de yer verildi. Ayrıca şüphelilerin irtibatlı olduğu kişilerin de kendi aralarında çok sayıda banka para transferlerinin bulunduğu ortaya çıkarıldı. Bu kapsamda para transferinin ABD'deki Wellspıng Cultural And Educatıonal Foudatıon. Inc. isimli "Gülenist kuruluş"a kadar uzandığı kaydedildi.