Bakan Bozkır'dan Schengen müjdesi!

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, AB'nin Türk vatandaşlarına uyguladığı vizenin Ekim ayında kaldırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Giriş Tarihi 13 Şubat 2016, 00:00 Güncelleme 14 Şubat 2016, 00:19
Bakan Bozkır’dan Schengen müjdesi!

İÇİNDEKİLER

AB Bakanı Bozkır, bakanlığının 2016 bütçe sunuş konuşmasında Schengen Vizesi konusunda Türkiye'nin 72 şarttan yalnızca 10 tanesini yerine getirmediğini söyledi.

Çalışmaların sürdüğünü kaydeden Bozkır, "Komisyon Geri Kabul Anlaşmasının tam olarak uygulanması kriterini de içeren vize serbestisi yükümlülüklerimize ilişkin son raporunu Eylül 2016'da yayınlayacaktır. AB tüzüğünde gerekli değişikliğin yapılarak, Türk vatandaşlarına uygulanan Schengen vizesinin Ekim 2016 itibariyle kaldırılması hedeflenmektedir" dedi.

Kişisel verilerin korunması başta olmak üzere yol haritasındaki yasaların çıkması için çaba gösterdiklerini belirten Bozkır, tüm siyasi partilerden de destek istedi. Vize muafiyeti makul bir sürede yürürlüğe girmezse, geri kabul anlaşmasının fesh edileceğini ifade eden Bozkır, Suriyeli mülteciler için AB'nin 3 milyar euro yardım sağlaması konusunda da mutabakat sağlandığını bildirdi.

AÇILACAK FASILLAR
Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve kapsamının genişletilmesini amaçladıklarını kaydeden Bozkır, AB'ye tam üyelik yolunda enerji, yargı ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik, eğitim ve kültür, dış güvenlik ve fasıllarının açılmasına yönelik hazırlıkların, bu yılın ilk çeyreğinde tamamlanması konusunda mutabık kalındığını söyledi.

Dış ticaretin yüzde 40'ının AB ile gerçekleştirildiğine dikkat çeken Bozkır, Türkiye'ye doğrudan giren yabancı yatırımların yüzde 70'inin de AB'den geldiğini vurguladı. Türkiye'nin hali hazırda birçok AB ülkesinden daha iyi ekonomik performans sergilediğini belirten Bozkır, katılım öncesinde Türkiye'nin 4,5 milyar euro mali yardım hibe desteği kullanacağını açıkladı.