Nuri Paşa'ya dönemedi

Türkiye'nin en zengin ailesinin üyesiydi. Yardımseverliği ve spora olan düşkünlüğüyle örnek gösterilirdi. 56 yaşındaki Mustafa Koç, dün sabah Kanlıca'daki Nuri Paşa Yalısı'nda spor yaparken kalp krizi geçirdi. Önce Beykoz Devlet Hastanesi'ne, ardından helikopterle Amerikan Hastanesi'ne sevk edildi. Doktorlar seferberlik ilan etti. Ancak ünlü işadamı, 4 saat süren müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ocak 2016 Güncelleme 22 Ocak 2016, 02:06
Nuri Paşa’ya dönemedi

İÇİNDEKİLER

İş dünyası, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un ölüm haberiyle sarsıldı. Türkiye'nin en seçkin ailesinin en büyük oğlu Mustafa Koç, önceki akşam kardeşi Ali Koç ile birlikte özel uçağıyla Ankara'ya giderek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yaptı. Koç kardeşler, görüşmenin ardından saat 21:00'de İstanbul'a ayak bastı. Koç'un Dünya Ekonomik Forumu için Davos'a gitmeyi planladığı dün ise acı haber Türkiye'yi ağlattı. Mustafa Koç, Beykoz Kanlıca'daki Nuri Paşa Yalısı'nda saat 07:00'de spor hocasıyla birlikte spor yapmaya başladı. Ünlü işadamı, bu sırada kalp krizi geçirerek fenalaştı.

ZAMANA KARŞI İNANILMAZ MÜCADELE
İlk müdahaleyi spor hocası ve koruması yaptı. Koç, saat 08:10'da ambulansla Beykoz Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kalp uzmanı doktorlar toplandı. Mustafa Koç'un eşi Caroline Koç, babası Rahmi Koç ve kardeşi Ali Koç, hastaneye koştu. Saat 08:50'de ünlü işadamına 40 dakika boyunca canlandırma müdahalesi yapıldı. Kalp masajı ve elektroşok tedavisi uygulandı. Koç'un sahibi olduğu Amerikan Devlet Hastanesi'nde görevli uzman doktorlar da Beykoz'a ulaştı. Ancak doktorların müdahalesinden sonuç alınamadı. Bunun üzerine saat 09:27'de Koç Grubu'na ait AW139 tipi helikopter, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan ayrıldı. Beykoz Hastanesi yanındaki Paşabahçe Stadı'na inen helikopter, Koç'u alarak Nişantaşı'ndaki Amerikan Hastanesi'ne havalandı. Saat 10:29'da Koç Holding, ünlü işadamının tedavisinin devam ettiğini açıkladı.



MARMARA ÜNİVERSİTESİ CAMİİ'NDE
Saat 10:38'de Koç için hastanede seferberlik başlatıldı. Saat 11:00'de iş ve siyaset dünyasının önemli isimleri hastaneye aktı. Ancak Koç kurtarılamadı. İşadamının öldüğünü ilk olarak hastaneyi ziyaret eden işadamı Yılmaz Ulusoy açıkladı. Saat 12:06'da ise doktorlar basın toplantısı yaptı. Amerikan Hastanesi Genel Müdürü Erhan Bulutçu, 4 saat süren müdahaleye rağmen Koç'un kurtarılamadığını belirterek, "Sayın Koç'u hem Beykoz Devlet Hastanesi'nde hem de Amerikan Hastanesi'nde doktorların tüm müdahalelerine rağmen kaybettik" açıklamasını yaptı. Mustafa Koç'un Pazar günü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu'da kendisiyle aynı adı taşıyan dedesi Vehbi Koç'un yanına defnedileceği belirtildi. Öte yandan Mustafa Koç'a 2002 yılında ABD'de Dr. Mehmet Öz tarafından by-pass ameliyatı yapılmış, tıkalı 3 damarı açılmıştı. Ünlü işadamı geçtiğimiz Mart ayında ise mide küçültme ameliyatı olarak kısa sürede 40 kilo vermişti.



SAAT: 07.00
Mustafa Koç, Kanlıca'daki Nuri Paşa Yalısı'nda yürüyüş bandına çıktı. Yanında spor hocası vardı. Bu sırada kalp krizi geçirerek fenalaştı. İlk müdahaleyi yanındakiler yaptı. Hemen ambulans çağrıldı.



SAAT 08:10
Saat 07:55'te yalıya varan 112 ambulansı, Koç'u araca aldı. Kalp masajı yapılmaya başlandı. Beykoz Devlet Hastanesi'ne doğru yola çıkan ambulans, 08:10'da acil servise giriş yaptı. Uzman doktorlar toplandı. Müdahaleler başladı.


SAAT 08:50

Koç Ailesi'nin sahip olduğu Amerikan Hastanesi'nden bir heyet de Beykoz'a ulaştı. Heyet, Koç'a tam 40 dakika boyunca kalp mesajı yaptı. Bu sırada baba Rahmi Koç, kardeşi Ali Koç ve eşi Caroline Koç doktorlardan bilgi aldı.


SAAT 09:27
Koç Grubu'na ait AW139 tipi helikopter, Mustafa Koç'u Nişantaşı'ndaki Amerikan Hastanesi'ne sevk etmek üzere Sabiha Gökçen'den havalandı. Paşabahçe Stadı'na inen helikopter, ambulansla buraya getirilen ünlü işadamını aldı. Helikopter saat 10:38'de Amerikan Hastanesi'nin çatısına iniş yaptı.


SAAT 12:06
Doktorlar hastane önünde basın toplantısı düzenleyip Mustafa Koç'un hayatını kaybettiğini açıkladı.

DEDENİN VASİYETİ
Mustafa Koç daha önce verdiği bir röportajda "Dedeniz Vehbi Bey'in bir vasiyeti var mıydı?" sorusuna şöyle cevap vermişti: "Dedem Vehbi Koç'un vasiyeti üzerine her Ramazan ayının üçüncü cuması Fatih'e gidilir. Orada cuma namazı kılınır, ardından fitre verilir. Birinde babamın seyahati çıkmıştı, ben gittim. Orada insanların yüzünü görmeniz lazım, acaba doğru mu diye bakıyorlar filan. Rahmetli dedem bu konularda çok hassastı. Mağdurların her zaman, her şekilde yanında yer almıştı."

YENİ KOÇ ŞAŞIRTMIŞTI
Mustafa Koç, geçtiğimiz yaz kızı Esra'nın Çırağan Sarayı'nda düzenlenen mezuniyet törenine katılmıştı. Ünlü işadamı verdiği kilolarla dikkatleri üzerine toplamıştı.

Sportif yaşamıyla tanınan Mustafa Koç, binicilik, golf, havacılık ve scuba sporlarıyla yakından ilgileniyordu. Aynı zamanda İstanbul Golf Kulübü Başkanlığı'nı da yürütüyordu. 2006 yılında Afrika'nın vahşi hayatını görüntülemek amacıyla safariye çıktı.

MİDE KÜÇÜLTME TARTIŞMASI
Mide küçültme Koç'un ölümüyle "Mide küçültme ameliyatı kalp krizini tetiklemiş olabilir mi?" sorusu gündeme geldi. Prof. Dr. Alihan Gürkan, "Tüp mide operasyonu, kalp krizi için tetikleyici değil, tersine önleyicidir" dedi. Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz ise "Mide kelepçesi sonucu vücuttaki bazı maddelerin düzeyini değiştirerek kalp krizine yol açar. Spor yaparken ölüm riski 25 kat daha fazla" diye konuştu.

KOÇ AİLESİNİN GURURUYDU
Mustafa Koç, 1960 yılında Rahmi Koç ve Çiğdem Simavi çiftinin ilk çocuğu olarak doğdu. Koç'a dedesinin adı olan Vehbi ismi verildi. Liseyi İsviçre'de Lyceum Alpinum Zuoz Okulu'nda tamamladı. Ardından ABD'de George Washington Üniversitesi'ni bitirdi.

TOFAŞ'TA MÜŞAVİR...
Koç Holding'in gelecekteki veliahtı olarak eğitimini tamamlayan Mustafa Koç, çalışma yaşamına 1984'te Tofaş'ta müşavir olarak işe başladı. Başarıları onu Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'na kadar taşıdı. Merhum işadamı, 1992 yılında ise İzmir'in tanınmış ailelerinden olan Giraud ailesinin kızı Caroline'le hayatını birleştirdi. Çırağan Sarayı'nda görkemli bir törenle yaşamlarını birleştiren çiftin Esra ve Aylin adında iki kız çocuğu oldu. Mustafa Koç, TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Onursal Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Üyesi'ydi. Koç'a 2005 yılında İtalya Hükümeti tarafından Cavaliere D'Industria nişanı verilmişti.



AYAKTAKİLER SAĞDAN SOLA:
İnan Kıraç, Caroline Koç, Rahmi Koç, Nusret Arsel, Ömer Koç, Erdoğan Gönül
OTURANLAR-SOLDAN SAĞA:
Mustafa Koç, Suna Kıraç, Sevgi Gönül, İpek Kıraç, Vehbi Koç, Semahat Arsel, Ali Koç

Mustafa Koç'tan geriye ailesiyle çektirdiği bu kareler kaldı.



Mustafa Koç henüz 1 yaşındayken baba Rahmi Bey'le...



Ünlü iş adamı iki kızıyla birlikte...



Eşi Caroline Koç ile 24 yıllık evlilerdi.



SON PAYLAŞIM
Kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 31 bin takipçisi ile Instagram'ı aktif kullanan iş adamlarındandı. Koç, Instagram'dan iki gün önce 'Kanlıca'da karlı bir sabah' başlığı ile fotoğraf paylaştı. Bu fotoğraf ünlü işadamının ölümünün ardından paylaşım rekoru kırdı.