Trafikte yeni uygulama: Kavşakta 'taralı alan'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mühendisleri, trafikte ihlallerin önlenmesi için "Taralı Alan İhlal Tespit Sistemi" geliştirdi.

Giriş Tarihi 23 Aralık 2015, 00:00 Güncelleme 23 Aralık 2015, 18:11
Trafikte yeni uygulama: Kavşakta ’taralı alan’

İÇİNDEKİLER

İBB'den yapılan yazılı açıklamada, sistemin, kural ihlallerinin önüne geçmek, konforlu ve güvenli yolculuk için geliştirildiği belirtildi.

Sistemle, kavşaklarda bulunan taralı alanda araç trafiğinin yoğun olması ve diğer araçların bu yoğun trafiğe karışması durumunda hareketli, sabit kameralar tarafından fotoğraflar alınarak ihlal tespitinin yapılmasının amaçlandığı bildirildi.

"Taralı Alan İhlal Tespit Sistemi"nin saha noktasını izleyerek ihlal tespit ettiğinde otomatik olarak aktif hale geldiği aktarılan açıklamada, şunlar şu bilgiler verildi: "Sistem, ihlal tespiti algıladığında ihlali gerçekleştiren aracın geniş açı, dar açı ve belirlenen süreden önce nerede olduğunu gösteren geniş açı resmiyle ihlal tespitini gerçekleştirmektedir. Taralı Alan EDS teknolojisiyle, İstanbul'da önemli kavşaklarda ortak kullanım alanı olan bölgenin (sarı renkte boyanan alanın), kavşakların verimli bir şekilde kullanımını sağlamak ve kavşaktan geçen araç sayısını arttırmak amacıyla boş bırakılması adına sürücülerin trafik yoğunluğuna göre hareket etmeleri hedeflenmektedir. Sistem, Dolmabahçe Kavşağı, Büyükdere Caddesi, Edirnekapı Kavşağı, Fındıkzade Kavşağı başta olmak üzere İstanbul'da ortak kullanım alanı olan önemli kavşaklarda kullanılmaya başlanacaktır. İhlalle ilgili Trafik Ceza Rehberinde belirtilen "Işıklı trafik işaretleri izin verse bile trafik akışını engelleyecek bir durum olduğu hallerde kavşağa girmek" ihlal tipi (57/1-D) maddesine göre işlem uygulanacak."