Elçi'ye PKK infazı

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, teröristlere "Silahları bırakın, şehirleri boşaltın" çağrısı yaptı. PKK, Elçi'yi şehrin simgesi olan 4 Ayaklı Minare'nin önünde infaz etti. İki polisi şehit eden teröristler, birkaç dakika önce barış çağrısı yapan Elçi'yi de tek kurşunla katletti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Kasım 2015 Güncelleme 29 Kasım 2015, 01:35
Elçi’ye PKK infazı

İÇİNDEKİLER

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, PKK'lı teröristlerin polisle girdiği çatışma sırasında hayatını kaybetti. PKK terörünün bir kez daha hedef gözetmediği saldırı şu şekilde gerçekleşti:

1- Tahir Elçi, 4 mezhebi simgeleyen ve kentin simgelerinden biri olan 4 Ayaklı Minare'nin teröristler tarafından hedef alınmasını kınamak için, 20 avukatla beraber 10.30 civarında Şeyh Mutahhar Camii önünde basın toplantısı yaptı.

2- Sur ilçesindeki çatışmalarda hainlerin minareye verdiği zararı gösteren ve teröristlerin hendekleri kapatmaları ve bölgeyi terk etmeleri gerektiğini söyleyen Elçi elinde "İnsanlığın mirasıyım, mirasına sahip çık", "Ayaklarımdan vurdular" yazılı dövizlerle basın açıklamasını gerçekleştirdi.

3- Bu sırada çevrede güvenlik önlemi alan polislere, saldırı ihbarı geldi. Bunun üzerine 3 polis ihbar doğrultusunda sokağın başına çıkarak, gelen bir şüpheli taksiyi durdurdu.

4- Polislerden Ahmet Çiftaslan, taksinin kapısını açtığı sırada içerideki 2 PKK'lı terörist ateşe başladı. Üç polis de vurulurken, taksinin sürücüsü kaçtı.

5- Araçtan inen iki PKK'lı terörist ise koşarak açıklamanın yapıldığı sokağa girip, buradaki polislere ve gruba rastgele ateş etmeye başladı.

6- Bu sırada, minarenin 50 metre arka tarafında bulunan hendeklerdeki PKK'lı teröristler de ateşe başladı.

7- Polislerin de karşılık vermesiyle çatışma çıktı. İki ateş arasında kalan grubun önündeki Tahir Elçi de ruhsatlı silahını çekerek kendisini korumak istedi. Ancak bu sırada kulağının arkasından giren ve gözünden çıkan kurşunla vuruldu.

8- Ağır yaralanan ve yüz üstü yere düşen Elçi'nin elindeki silahı da yanına düştü. Saldırıda yaralanan Anadolu Ajansı Muhabiri Aziz Aslan ile DHA Muhabiri Serdar Sunar da tarihi Diyarbakır Evi'ne sığınarak uzun süre burada bekledi.

9- Gruptaki avukatlar da çevredeki işyerlerine sığındı. Bir süre yerde kalan Elçi, olay yerine gelen ancak çatışma nedeniyle sokağa geç giren ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ancak hayata döndürülemedi.

10- Saldırının ilk anında yaralanan ve polislerden Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur da şehit oldu.


SON SÖZLERİ
Tahir
Elçi, öldürülmeden önce yaptığı basın açıklamasında; "Diyarbakır ismiyle en çok anılan Dört Ayaklı Minare'yi iki gün önce ayağından vurdular. Dört Ayaklı Minare insanlığa sesleniyor. 'Beni ayağımdan vurdular. Ne savaşlar ne felaketler gördüm ama böyle ihanet görmedim diyor' bize. Bu yapının dünyada bir örneği daha yok. Tarihimize değerlerimize sahip çıkalım" dedi. Elçi iki gün önce Twitter'da minarenin kurşunlanmış ayaklarının resmini paylaşıp "Dört Ayaklı Minare'nin ayaklarına silahlı SUİKAST" paylaşımında bulunmuştu. Elçi ayrıca PKK'lı grupların ilçeden ayrılmasını ve hendeklerin kapatılmasını da belirtmişti.

HAİN SALDIRI BURADA BAŞLADI
İhbar üzerine açıklamanın yapıldığı sokağın başına giden sivil polisler, durdurdukları ticari taksideki 2 kişi tarafından saldırıya uğradı. İlk kurşun Kahramanmaraş nüfusuna kayıtlı polis memuru Ahmet Çiftaslan'a sıkıldı. Saldırganlar daha sonra diğer Cengiz Erdur ve diğer polise de ateş açtı. Hastaneye kaldırılan polis memurlarından Çiftaslan ve Erdur kurtarılamayarak şehit oldu. Sivil polisin vurulma anı güvenlik kamerası görüntülerine de yansıdı. Kamerada ateş açılması, polisin yere düşmesi ve teröristlerin kaçma anı görüldü.


UZAK MESAFE ATIŞI
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, otopsi raporuna göre tek kurşunla öldürüldü. Elçi'ye isabet eden kurşun ensesinden girip sol gözünden çıktı. Raporda, "Ateşli silah mermi çekirdeği giriş yarasının incelenmesine göre atış mesafesinin uzak atış mesafesinden yapılmış olduğu" yazıldı. Öte yandan Elçi'nin ölüm haberini duyan yüzlerce kişi sokağa çıkma yasağına rağmen, cenazenin kaldırıldığı Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'ne akın etti.



İŞTE O HAİN
Saldırganlardan biri polislerin bulunduğu yerden koşarken, elindeki silahı namlusundan tutarak kendini gizlemeye çalıştı.

SİLAHINI ÇIKARDI KULLANAMADI
Bir görgü tanığı olayı şu şekilde anlattı: "Balıkçılarbaşı tarafından biri silah sıka sıka geldi. Arkasında bir kişi daha vardı. Bu sırada silah sıkan iki kişinin geldiği yönün tersinden de uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Elçi de bu yönden gelen kurşunla, ensesinden vuruldu. Yere düşerken silahını çıkarmak için elini beline götürdü. Silahı çıkardı ama kullanamadı."


OLAY YERiNi TAHRiP ETTiLER
İçişleri Bakanlığı saldırıların aydınlatılması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ölü olarak ele geçirilen teröristin 1995 doğumlu Süleyman Yakışır olduğu tespit edildi. Araca 20 metre mesafede bir adet kalaşnikof marka silah, bir adet glock marka tabanca ve bu tabancaya ait 2 adet şarjör ele geçirildi.

ÇORBACININ DA KATİLLERİ

Glock marka tabancanın Diyarbakır'da bir lokantada yemek yiyen polislere yapılan silahlı saldırıda 2 polisin yaralanması, 2 vatandaşın da hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan eylemde kullanıldığı belirlendi. Olayın aydınlatılmasını engellemek isteyen teröristlerin, olay yerine zarar verildiği belirtildi. Emniyet güçleri ile örgüt mensupları arasında çatışmalar yaşandığı kaydedildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Saldırının ardından bölgeye çok sayıda özel harekât polisi sevk edildi. Takviye birliklerinin gelmesi üzerine, terör örgütü mensupları, ara sokaklara kaçtı. Teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için bölgede operasyon başlatıldı. Bir helikopterde bölgeyi havadan kontrol ederken, ara sokaklarda silah sesleri yükseldi. Olayın ardından Sur ilçesinin Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz Mahalleleri'nde ve Gazi Caddesi'nde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

TAHİR ELÇİ KİMDİR?
Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1966'da dünyaya gelen Tahir Elçi, ilk, orta ve lise tahsilini Cizre'de tamamladı. 1991'de Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Elçi, 1992'den bu yana Diyarbakır'da serbest avukatlık yaptı. Staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler veren Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Kurucular Kurulu üyesi ve birçok sivil toplum örgütünün kuruluşunda yer aldı. Elçi, evli ve iki çocuk babasıydı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: YILMAK YOK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırı haberini aldıktan sonra şunları söyledi: "Sayın Elçi'ye ve şehit polislerimize Allah'tan rahmet ve yaralılara şifalar diliyorum. Bu olay, Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir. Bıçak kemiğe dayandı. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz, durmak yok, yılmak yok. Aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Daha güçlü olacağız. Milletimin huzuru ve refahı için ne gerekiyorsa onu yapacağız."


Eşinin ölüm haberini alan Türkan Elçi'nin "Katil PKK " diye feryat ettiği iddia edildi.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: HEDEF TÜRKİYE
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim dönemimizde faili meçhullere izin vermeyiz. Kim bunu yapmışsa ortaya çıkartılacaktır" dedi. Saldırının sadece Tahir Elçi'yi değil, Türkiye'yi hedef aldığını söyleyen Davutoğlu, "Teröristlerin polise saldırmasıyla Tahir Elçi'nin öldürülmesinde de hedef aynıdır, Türkiye'deki barış ve huzur ortamına yönelik bir saldırıdır. Acı hepimizin acısıdır" şeklinde konuştu. Davutoğlu, Elçi'nin öldürülmesinde iki ihtimalin söz konusu olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Tahir Elçi'ye dönük bir suikast gerçekleşmiş olabilir. İkinci ihtimal ise açılan iki ateş arasında Tahir Elçi'nin hayatını kaybetmesi."

İNGİLTERE'NİN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ RİCHARD MOORE: ARKADAŞIMI KAYBETTİM
Arkadaşım Tahir Elçi'nin öldürülmesinden şok oldum ve çok üzüldüm. İyi ve cesur bir adam öldürüldü. Kendisi, onlarca yıldır insan hakları savunuculuğu yapıyordu.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ: Cesur bir insan hakları savunucusu olan Tahir Elçi'nin trajik ölümünün şokunu yaşıyoruz. Elçi'nin ve hayatını kaybeden polis memurunun ailelerine ve tüm Türkiye'ye başsağlığı diliyoruz. Korkunç bir kayıp.

2 POLİS ŞEHİT
Saldırıda şehit olan Kahramanmaraşlı polis Ahmet Çiftaslan'ın annesi, acı haberi Gümüşhane'de görev yapan damadının evinde aldı. Emniyet yetkililerinin ambulans eşliğinde gittiği lojmanda acı haberi alınca yıkılan anne Çiftaslan, hemen kızı ve damadıyla birlikte karayoluyla Kahramanmaraş'a hareket etti. Akşam saatinde ise yaralı polislerden Ceniz Erdur'un da şehit düştüğü haberi geldi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Saldırının ardından bölgeye çok sayıda özel harekât polisi sevk edildi. Takviye birliklerinin gelmesi üzerine, terör örgütü mensupları, ara sokaklara kaçtı. Teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için bölgede operasyon başlatıldı. Bir helikopterde bölgeyi havadan kontrol ederken, ara sokaklarda silah sesleri yükseldi. Olayın ardından Sur ilçesinin Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz mahallelerinde ve Gazi Caddesin'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

KEŞİF EKİBİNE DE ATEŞ AÇILDI
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, bir başsavcı vekili, 2 cumhuriyet savcısı ve baro yönetim kurulu üyeleriyle birlikte, olay yeri incelemesi için 4 Ayaklı Minare'nin olduğu bölgeye gitti. Saat 15.00 sıralarında başsavcı olay yerinde inceleme yaptığı sırada, sokak aralarından otomatik silah ve roketatarla saldırı yapıldı. Bu sırada güvenlik önlemi alan polis aracı geçerken, yola tuzaklanan bombanın patlatılması sonucu araçtaki 2 polis memuru yaralandı.