Önce ikaz sonra ateş

Diktatör Esed'e hava desteği veren Rus jetleri dün Türkiye sınırını ihlal etti. Genelkurmay, 5 dakika boyunca hem İngilizce hem de Rusça olarak uyardığı söz konusu uçakların, bölgeden çıkmasını istedi. Ancak yanıt gelmeyince Ankara emir verdi. Türk F-16'ları saniyeler içinde harekete geçti. Rus uçağını uluslararası angajman kuralları çerçevesinde füzeyle indirdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Kasım 2015 Güncelleme 25 Kasım 2015, 02:12
Önce ikaz sonra ateş

İÇİNDEKİLER

Dünya dün Türkiye'ye kilitlendi. Suriye'nin diktatör lideri Esed'e destek veren Rusya, sınırı aşınca Türkiye angajman kuralları gereği harekete geçti. Rus Hava Kuvvetleri'ne ait iki SU-24 savaş uçağı, dün sabah 9:20 sıralarında Hatay'ın Yayladağı bölgesinde sınırı ihlal etti. Genelkurmay Başkanlığı hemen düğmeye bastı. Sınıra 15 mil (24 km) kala uçaklara uyarı başladı. Rusça ve İngilizce yapılan ilk uyarıya rağmen Rus jetlerinden biri sınıra yaklaşmaya devam etti. 10 mil ve 5 milde tekrar uyarı yapıldı. Ancak 5 dakika boyunca 10 kez uyarılan Rus uçağından yanıt gelmeyince Türk jetleri hemen harekete geçti. Türk Hava Sahası'nı terk etmeyen uçağa, angajman kuralları çerçevesinde bölgede hava devriye görevinde bulunan iki F-16 uçağı müdahale etti.

RADAR KAYITLARI KANITLADI
Türk jetlerinden 09:24'te yapılan füze atışları sonucu Rus savaş uçağı vuruldu. Uçaktaki pilotlar paraşütle atlarken, enkaz Yayladağ'ın karşısındaki Kızıldağ'a düştü. Türkiye Hava Sahası'nı ihlal eden bir savaş uçağının düşürüldüğü bölge yakınlarında Suriyeli Türkmenler'in, Kızıldağ'ı rejim birliklerinden geri aldığı açıklandı. Bir muhalif komutan, sıcak çatışmaların devam ettiği alana paraşütle inen Rus pilotlardan birini yakaladıklarını söyledi. Rus Savunma Bakanlığı ise açıklama yaparak düşürülen uçağın kendilerine ait olduğunu duyurdu. Ancak uçağın Türkiye sınırını ihlal etmediğini savundu. Bu açıklama üzerine Genelkurmay Başkanlığı, uçağın radar izi kayıtlarını açıkladı. Söz konusu radar izinde Rus uçağının Türk Hava Sahası'nı ihlal ettiği açık bir şekilde görüldü. Uçağın düşürülmesi üzerine gözler Kremlin'e çevrildi. Kremlin'den yapılan ilk açıklamada, "Bu çok ciddi bir olay. Resmin tamamını görmeden herhangi bir yorumda bulunmak, varsayım ve değerlendirme yapmak için erken" denildi. Türkiye, Birleşmiş Milletler ve NATO'yu bilgilendirmek için de harekete geçti. NATO'dan yapılan ilk açıklamada "Durumu yakından takip ediyoruz" denildi. NATO, Türkiye'nin talebi üzerine dün 18.00'de olağanüstü toplantı yaptı.



SON 1 AYDA 3 KEZ YAŞANDI!
Öte yandan Rus Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı ile ihlallere ilişkin Genelkurmay arasında görüşmeler yapılmıştı. Görüşmelerde angajman kuralları ve Türkiye'nin hava sahası ihlalleri konusunda hassasiyeti çok net bir şekilde ifade edilmişti. Rus tarafı uçakların manevra kabiliyetinin sınırlı olduğunu belirtince, Türk hava sahasına yaklaşmadan en az 15 mil öncesinden uyarılara başlanacağını karşı tarafa belirtmişti. Son 1 ay içinde 3 kez benzer ihlallerin yapıldığı öğrenildi.



1) UYARILDI



2) DİNLEMEYİNCE VURULDU



3) ALEV TOPUNA DÖNDÜ
İsabet alan uçak, Suriye tarafına savrulup Kızıldağ'a çakıldı. Uçağın iki pilotu ise paraşütle atladı.



4) TÜRKMEN BÖLGESİNE DÜŞTÜ
Ateş topuna dönen ve Türkmen bölgesine düşen uçak, bölgedeki TV kanalları tarafından saniye saniye görüntülendi.




5) HER YERİ DUMAN KAPLADI

Muhalifler: Rus helikopterini vurduk
Suriyeli muhalif gruplar, Bayırbucak'ta Rusya'ya ait bir helikopteri imha ettiklerini açıkladı. Rusya Genelkurmay Başkanlığı da Su-24 tipi uçağın pilotlarını aramak için görevlendirilen helikopterin açılan ateş sonucu hasar aldığını ve bir askerin öldüğünü açıkladı.



NELER OLDU?
09.24: Hatay Yayladağı bölgesinde sınırı ihlal eden uçak ikazlara uymayınca vuruldu.
12.17: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus uçağının düşürülmesini 'çok ciddi bir olay' olarak tanımladı, ancak değerlendirme yapmak için erken olduğunu söyledi.
12.33 TSK, Suriye sınırında düşürülen uçağa ait, sınırı ihlal ettiği görülen iz analizini yayınladı.
13.47: Reuters: İlk kez bir NATO üyesi Rus veya Sovyetler Birliği yapımı bir uçağı düşürdü.
14.30: Anka ra'daki Rus Büyükelçilik Müsteşarı Sergey Panov, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
15.03: Reuters: Bir Rus helikopteri Suriyeli muhalifler tarafından Tow füzeleriyle vuruldu.
15.08: Rusya Enerji Bakan Yard. Anatoliy Yanovskiy: Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatı sözleşmeye uygun devam ediyor. Aksi mümkün değil.
16.04: AB Konseyi Başkanı Donald Tusk: Rus jetinin düşürülmesinin ardından, bu tehlikeli dakikalarda hepimiz soğukkanlı olmalıyız.
17.58: Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin Moskova'daki Büyükelçiliği'nin askeri ataşesinin Bakanlık'a çağrıldığı ve kendisine protesto notası verildiği belirtti.
18.00: NATO olağanüstü olarak toplandı.
18.23 İngiltere Başbakanı David Cameron: Başbakan Ahmet Davutoğlu'na Türkler ile Rusya arasında doğrudan iletişim olması gerektiğini söyledim.