Cumhurbaşkanı Erdoğan Kıbrıs'ta konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Girne'de KKTC Su Temin Projesi Geçitköy Barajı'nın açılış töreninde hitap etti.

Giriş Tarihi 17 Ekim 2015, 00:00 Güncelleme 17 Ekim 2015, 16:08
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kıbrıs’ta konuştu

İÇİNDEKİLER

Kıbrıs'a su götürmenin birçok Türk siyasetçinin hayalinde olduğunu söyleyen Erdoğan, rüyası görülen projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi. Erdoğan, "Gerek Başbakanlığım döneminde gerekse Cumhurbaşkanlığı dönemimde bu projenin her detayınla ilgilendim. Büyük sevinç yaşıyorum. 1 Milyar 600 milyon TL'ye gerçekleştirilen bu projenini hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye'den Kıbrıs'a su götürmek birçok siyasetçinin hayaliydi. Bugün onlarca yıldır rüyası görülen projeyi gerçekleştiriyoruz. Türkiye bir dönem kendi sorunlarıyla uğraşırken kardeşleriyle ilgilenemedi. Şimdi bu günlere geldik. Kardeşlerim bu eser gurur verici örnek bir yatırımdır" dedi.

GÜNEY'E DE SU VERİRİZ
Kuzey Kıbrıs'a Türkiye'den verilecek sudan Güney Rum kesimin de faydalanabileceğini söyleyen Erdoğan, "İnşallah bu projeyle Kıbrıslı kardeşlerimize içme ve kullanma suyu temin edilerek 50 yıllık su ihtiyacı karşılanmış olacak. Güneydekiler eğer 'Biz de bu sudan istifade etmek istiyoruz' derlerse, Güney'e de biz bunun adını 'Barış suyu' koyar onlara buradan su veririz. Çünkü bizim için asıl olan insandır, insan Bizim için as olan insandır insan. Biz hep bana değil hep bize diyoruz. Güney Rum kesimine de sesleniyorum. Umudumuz o ki Güney kesimi de bu sudan yararlansın. Bu sudan adil ve kalıcı şekilde tüm kıbrıs yararlansın. Anadolunun sularından sadece Kıbrıs değil barış umudu da nasibini alsın. Bilhassa son günlerde ivme kazanan bu müzakere döneminde garantör ülke ana vatan olarak süreci an be an takip ediyoruz. Biz Türk tarafı olarak yarım asrı aşkın bir süredir uluslararası toplumun ve BM'nin gündemini işgal eden bu sorunun çözümü konusunda samimiyiz. Şimdiye kadar ki çabalarda 'her zaman bir adım önde olacağız' dedik, önde olduk. İyi niyet ve samimiyetle hareket ettik. Şu gerçeği hiç kimse görmezden gelemez; adada adil, kalıcı, sürdürülebilir barışı isteyen taraf, her zaman Kıbrıslı Türkler olmuştur" dedi.

BİZİM DERDİMİZ KIBRIS
Dertlerinin Kıbrıs olduğunu belirten Erdoğan, "Kıbrıslı kardeşlerimizin maruz kaldıkları mağduriyetlerin giderilerek, dünyada hak ettikleri yeri almaları yönündeki çabalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bunu, hafta içinde Sayın Obama ile de görüşmemiz oldu, Kıbrıs'ı konuştuk, geçen hafta Brüksel'deki liderlerle Kıbrıs'ı konuştuk, derdimiz Kıbrıs" diye konuştu.

BU MİLLET YAPAR

Türkiye'nin istediği her şeyi yapabileceğini söyleyen Erdoğan, "150 yıllık bir rüya olan Marmaray'ın temelini attığımız zaman birileri bize bunlar çok hayalperest diyorlardı. Marmaray boğazın altından geçti. Avrasya tüneli de 2 sene sonra bitiyor. Şimdi de suyu Anamur'dan buraya bağladık. Bu millet yapar ya yapar. Türkiye'nin çalışırsa ulaşamayacağı hiçbir hedef, gerçekleştiremeyeceği bir proje yoktur" ifadelerini kullandı.