Ölüm yeleği

Mültecilerin umut yolculuğu, suda batan sahte can yelekleri yüzünden ölüm yolculuğuna döndü. Sahteciler, 'şiş görünsün' diye yelekleri kıymık süngerle doldurdu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ekim 2015 Güncelleme 07 Ekim 2015, 01:38
Ölüm yeleği

İÇİNDEKİLER

Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya kaçış yolunda Türkiye, köprü görevi görüyor. Ancak bu köprüyü mülteciler kolay geçemiyor. Öyle ki, lastik botlarla çıkılan umuda yolculuk, sahtekarların ürettiği suda batan can yelekleriyle ölüm yoluna dönüyor. İzmir'de, mültecilere ucuz fiyattan satılan merdivenaltı can yeleklerine polis el koydu. Yapılan baskında bu yelekleri satan işyerlerine de ceza yağdı.

EKİP ANKARA'DAN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca 'ucuz, sahte can yelekleri' ile denize açılan Suriyeli mültecilerin yoğunlukta olduğu bölgelerde satılan merdiven altı üretim can yelekleri konusunda çalışma başlatıldı. Bakanlık Ankara'dan 5 kişilik ekibi İzmir'e gönderip, İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ile ortak araştırma yaptı. Ekipler, dün öğle saatlerinde, Suriyeliler'in yoğun olduğu Basmane, Kemeraltı ve Hisarönü semtlerinde can yeleği satan iş yerlerine baskınlar düzenledi.

SERBESTLER
Baskınlarda, ilk gün işyerlerinde ve depolarında, standart dışı olduğu tespit edilen toplam bin 387 adet can yeleğine el konuldu. Öte yandan her sahte can yeleği için işyeri sahiplerine bin 800 lira ceza kesileceği belirtildi. Menşei belli olmayan ve standart dışı yelekleri sattıkları tespit edilen toplam 11 kişi hakkında işlem yapıldı. Ancak bu kişiler sevk edildikleri adli makamlarca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.



HERKES SATIYOR BEN NİYE SATMAYAYIM?

İzmir Basmane'deki polis baskınında sahtekarlar açıklamalarıyla herkesi şoke etti. Sahte yelek satan bir işyeri sahibi, polisin "Neden satıyorsunuz bunları?" sorusuna, "Herkes satıyor, ben neden satmayayım?" diye cevap verdi. Sahte can yeleklerini giyim mağazaları haricinde, bakkal, nalbur ve bilgisayar parçaları satan işyerlerinde de satılması polisleri bile şaşırttı.

İÇİNE SÜNGER DOLDURULUYOR
İzmir'deki sahte can yeleklerini piyasaya 5 kişinin sürdüğü iddia edildi. Polis bu kişilerin peşine düşerken, yetkililer bir can yeleğinin en ucuzunun 90 lira olduğunu ve açık denizler için 150 newton'a dayanıklı modellerin kullanılması gerektiğini söyledi. 35 liraya satılan sahte can yeleklerinin standart dışı üretildiği, merdiven altı bu yeleklerin içinin kalın ve dolgun gözüksün diye içlerinin süngerlerle doldurulduğu ifade edildi. Çanta kumaşı ve kıymık denilen süngerlerle yapılan sahte yelekler, suyu emdiği için kişiyi yukarıda tutmak yerine aşağıya çekip boğulmasına yol açıyor.