İşte İpek'in akladığı kara para

Polis baskınına karşı önlem olarak şirketteki 170 bilgisayarın 140’ının harddiskini yenileyen İpek Grubu, fotokopi makinelerindeki hafıza kartlarını sıfırlamayı unuttu. Repo kılıfıyla ülke ülke dolaştırılıp aklanan haraç parasının trafiği ise dudak uçuklattı: Tam 121 milyar dolar!

Giriş Tarihi 03 Eylül 2015, 00:00 Güncelleme 03 Eylül 2015, 09:56
İşte İpek’in akladığı kara para

İÇİNDEKİLER

İpek Grubu'na yönelik soruşturmada şok bilgiler ortaya çıkıyor. Grup şirketleri üzerinden 1,5 yılda 121 milyar dolar para trafiği yaşandığı tespit edildi. Şirket, himmet paralarının sisteme sokulması için de ilginç bir yöntem geliştirdi. Yurtdışına gönderilen paraların 'repo' adı altında kazanç gösterilip yeniden ülke içine aktarıldığı belirlendi. İşte Akın İpek'in görünmeyen yüzünü ortaya serecek şok bilgiler:

ALTIN FIŞKIRIYOR!
* Malta ve Bahreyn'e 1,7 milyar dolar gönderildi. Repo olarak işlem gören bu para, 2010 yılından itibaren 1,5 yıl gibi kısa sürede 7,3 milyar dolar olarak ülkeye döndü.

* Himmet paraları Azerbaycan, Sudan, Kıbrıs ve Malta'ya da transfer edildi.
* 1,5 yılda İpek Grubu şirketlerinde toplam 121 milyar dolarlık para trafiği yaşandı.
* Dünyada madenlerde ton başına elde edilen altın miktarı ortalama 1,8-2,3 gram olurken, İpek Grubu'nun madenlerinde elde edilen altın ton başına 6,5 gram çıkmış gibi gösterildi. Böylece kayıtdışı himmet paraları sisteme dahil edilerek aklandı. Bir yandan da zengin maden yataklarından 'altın fışkırdığı' imajı verildi.





5 DEFADA ÇIKARILDI
* Elde edilen belgelerin çoğunda "5 milyar dolar gönderildi", "2 milyar dolar geri geldi", "2 milyar dolar başka bir yere gönderildi, oradan farklı bir tutar geldi" şeklinde kayıtlar bulunuyor. Sözkonusu para trafiğini Akın İpek, kendi televizyonuna yaptığı açıklamada şöyle itiraf etti: "7 milyar dolardan bahsediyorlar. Bu nedir biliyor musunuz, bizim gibi şirketler paralarını belli vadelerde açma kapatma yaparlar. Siz sadece açmaları alt alta toplar kapatmaları toplamazsanız ortaya 7 milyar dolar çıkar."
* 15 ay içinde 18 şirketi üzerinden büyük çoğunluğu Koza Altın A.Ş olmak üzere 7,3 milyar dolar para 5 defada yurtdışına aktarıldı.

İKİNCİ DEFTER BULUNDU
* MASAK raporunda ise para ve altın trafiğine yönelik net rakamlar bulunuyor. Ayrıca MASAK, şirketlerden mali defterleri istemişti. MASAK'a gönderilen defterlerin dışında, ikinci defterlerin de son operasyonla birlikte elde edildiği öğrenildi. Yetkililer, önceki defterlerle baskında ele geçirilen defterleri karşılaştıracak.
* Şirket yöneticilerinin, ifadelerinde milyar dolar iddialarını reddettiği, "Şirketimiz bu kadar para kazanmadı" dedikleri öğrenildi. MASAK'ın raporlarına göre ise hesaplar arasında böyle bir hareketlilik var.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK