"Çözüm Süreci'ni terör örgütü sabote etti"

Bölücü terör örgütü PKK, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya huzur ve barış ortamını getiren, bölge halkının hayat standartlarını yükselten "Çözüm Süreci"ni saldırılarla sabote etti.

Giriş Tarihi 24 Ağustos 2015, 00:00 Güncelleme 24 Ağustos 2015, 14:43
Çözüm Süreci’ni terör örgütü sabote etti

İÇİNDEKİLER

Bölücü terör örgütü PKK, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya huzur ve barış ortamını getiren, bölge halkının hayat standartlarını yükselten "Çözüm Süreci"ni saldırılarla sabote etti.

Terör olayları nedeniyle yıllarca her alanda geri kalan ve kalkınamayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, Çözüm Süreci'nde devletin yaptığı reformlar, yatırımlar ve teşviklerle eğitim, ekonomi, sağlık, turizm, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere her alanda büyük değişim ve gelişim yaşandı.

Atılan olumlu adımlara rağmen bu süreci yeniden yapılanma ve daha fazla eleman kazanma açısından fırsat gören, gençleri ve çocukları dağa kaçıran, kandırıp kadrosuna katan terör örgütü PKK, silah bırakıp sınır dışına çekilmek yerine Çözüm Süreci'ni sabote eden ve halkın huzurunu kaçıran eylemler gerçekleştirdi.

Terör örgütü mensuplarının bu saldırıları ve 6-8 Ekim 2014'te DAEŞ'in Kobani'ye saldırılarını bahane eden örgüt yandaşlarının gerçekleştirdiği eylemler, PKK'nın barıştan yana olmadığını gözler önüne serdi.

Yerel yönetimler, cumhurbaşkanlığı ve 7 Haziran genel seçimlerinde de vatandaşları baskı altına almaya çalışan terör örgütü mensupları ve yandaşları, köy korucularını silah bırakmaları yönünde tehdit ederken, bölgede de HDP dışındaki partilerin yöneticilerini ve seçmenlerini baskıyla yıldırmaya çalıştı.

KENDİNE DESTEK VERMEYE KÜRTLERİ USUSTURDULAR
Siirt'te köy muhtarının ve Şırnak'ta 2 HÜDA PAR üyesinin öldürülmesi, Van'da billboardlarda yer alan "kan akan musluk" görseli ve Erciş'te "HDP dışında başka partinin girmesi tehlikeli ve yasaktır" pankartının asılması, terör örgütü yandaşlarının seçmen iradesine yaptığı baskıyı gözler önüne sererken, özellikle AK Parti binalarına bombalı saldırıların düzenlenmesi ve siyasetçilerin seçim çalışmalarına izin verilmemesi, terör örgütü PKK'nın bölgede tekçi zihniyet oluşturmaya çalıştığının en büyük göstergesi oldu.

PKK, 11 Temmuz'da KCK'dan yapılan "Barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağı" yönündeki açıklama ve örgütün elebaşılarından Murat Karayılan'ın açıklamaları ile terör örgütü DAEŞ tarafından 20 Temmuz'da Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde gerçekleştirilen ve 33 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan "canlı bomba" saldırısının ardından Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere yurt genelindeki eylemlerini arttırdı.

Kurduğu bomba düzenekli tuzaklarla hain saldırılarda bulunan, yol kesip vatandaşların seyahat özgürlüğünü engelleyen, ambulanslar ile sağlık kuruluşları, karakollar ve kaymakamlıklar başta olmak üzere kamu binalarına zarar veren terör örgütü mensupları, havaalanı, baraj, kalekol ve yol yapımı ile içme suyu ve tarımsal sulama çalışmalarında kullanılan araçları ve iş makinelerini ateşe verip, müteahhitleri ve işçileri tehdit ederek, yatırımları engellemeye çalıştı.

BARAJLARI HEDEF ALDILAR

Örgüt üyeleri, bölgenin bereketli topraklarını suya kavuşturacak, binlerce kişiye istihdam sağlayacak ve göçü önleyecek barajların yapımına engel olmak amacıyla saldırılar gerçekleştirdi, baraj yollarına yerleştirdiği patlayıcılarla güvenlik güçlerini ve inşaata malzeme taşıyan araçların şoförlerini hedef aldı.

Örgüt yandaşları da bu süreçte çeşitli bahanelerle gerçekleştirdikleri izinsiz gösterilerde, başta okullar olmak üzere kamu binalarına, iş yerlerine ve gerek özel gerekse kamuya ait araçlara zarar verdi.

PKK'nın saldırılarının arttığı bu dönemde, örgüt yandaşlarınca bazı yerleşim birimlerinde sözde "özerklik" ilanları ile sivil halk da çatışma ortamına çekilmeye çalışıldı.

PKK''NIN ÇÖZÜM SÜRECİNDE YAPTIĞI BAZI EYLEMLER

- Van'ın Saray ilçesinde 19 Ağustos 2014'te pusu kuran teröristlerin açtığı ateş sonucu Teğmen Emre As şehit edildi, 1 asker yaralandı.

- Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde polis Osman Bal, 25 Ağustos 2014'te meslektaşı Ali Kızıloğlu ise ertesi gün evlerine giderken uğradıkları silahlı saldırılarda şehit düştü.

- Bingöl'de 9 Ekim 2014'te İl Emniyet Müdürü Atalay Ürker, Emniyet Müdür Yardımcısı Atif Şahin ve Başkomiser Hüseyin Hatipoğlu, izinsiz gösteri sırasında hasar gören iş yerlerini gezdikleri sırada örgüt mensuplarının saldırısına uğradı. Saldırıda Şahin olay yerinde, Başkomiser Hatipoğlu da kaldırıldığı Bingöl Devlet Hastanesinde şehit düştü, İl Emniyet Müdürü Ürker ve polis Uğur Adlı ağır yaralandı.

- Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 29 Ekim 2014'te pazarda eşiyle alışveriş yapan Astsubay Üstçavuş Nejdet Aydoğdu, yüzü maskeli kişilerce düzenlenen silahlı saldırıda şehit oldu.

- Siirt'te Bağgöze köyü muhtarı ve köy korucusu Mustafa Turhan, 29 Nisan'da silahlı saldırıda şehit düştü.

- Van'ın Erciş ilçesinde 25 Mayıs'ta geçici köy korucusu Abdülbari Gül, uğradığı silahlı saldırıda şehit oldu. Saldırıyı bölücü terör örgütü mensubu S.C'nin gerçekleştirdiği tespit edildi.

- Siirt'te 7 Temmuz'da polis memuru Bünyamin Torğut, Eruh yolundaki uygulama noktasında teröristlerce bir otomobilden açılan ateş sonucu şehit düştü.

- Adıyaman'ın Kömür beldesinde 20 Temmuz'da güvenlik güçleriyle terör örgütü PKK mensupları arasında çıkan çatışmada Uzman Onbaşı Müsellim Ünal şehit oldu, 2 asker yaralandı.

- Terör örgütü yandaşlarının 7 Haziran seçimlerinden önceki bazı eylemleri

- Van'daki billboardlara 1 Mayıs'ta, musluktan kan akmasını tasvir eden görseller ile "Önleminizi alın" mesajlarının yer aldığı afişler asıldı. Kentin çeşitli alanlarında bulunan ve kullanımı Van Büyükşehir Belediyesinin kontrolünde olan billboardlarda, musluklardan kan akan görseli ile üzerine Türkçe ve Kürtçe olarak, "Önleminizi alın", "Bir gün bitecek", "Bir gün her şey", "Sahip çıkmazsanız uzak değil!", "Nefessiz kalmayalım", "Farkında mısın?" ifadelerinin bulunduğu ve seçmenler üzerinde baskı kurulmaya çalışılan afişler, mahkeme kararıyla toplatıldı.

- AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda ile Milletvekili adayı Faruk Alpaslan ve partililer, 3 Mayıs'ta seçim çalışmaları kapsamında Başkale ilçesinde bir vatandaşın ailesini evinde ziyaret etmek istedikleri sırada HDP'lilerin sözlü ve fiziksel saldırısına maruz kaldı. AK Partililerin seçim çalışmasına tepki gösteren gruptan bir kişi, heyetteki Soğanda'nın kardeşine yumruk attı. Tepkinin artması üzerine bölgeye gelen polis ekipleri, DBP İlçe Başkanı Senar Yeşilırmak, DTK Başkale Delegesi Derviş Polat, DBP'li Belediye Meclisi Üyesi Selahattin Bozkurt ve HDP İlçe Yöneticisi Salih Tayfun'u gözaltına aldı.

- Van'ın Erciş ilçesine bağlı Yeşilova Mahallesi girişindeki caddeye 22 Mayıs'ta, "HDP dışında başka partinin girmesi tehlikeli ve yasaktır" yazılı pankart asıldı. Pankarta tepki gösteren AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, daha önceki tehdit pankartlarını da HDP'lilerin inkar ettiğini belirterek, "Bunların özelliği bu. Burada bir şeyler yapılır, halktan reaksiyon alındığı zaman da inkar ederler" dedi.

- Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 24 Mayıs'ta HÜDA PAR'ın desteklediği bağımsız Milletvekili adayı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun afişlerini asmaya çalışan kişiler ile HDP'li grup arasındaki kavgada Ömer (29) ve Ferhat Demir (19) yaralandı.

- Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Siirt'te 28 Mayıs'ta katıldığı mitingin ardından 4 AK Parti Gençlik Kolları üyesi, HDP seçim bürosundaki grup tarafından darbedildi. Bölgeye gelen polis ekipleri, saldıran grubu biber gazı kullanarak dağıttı. Saldırıya uğrayan 3'ü kadın 4 kişi, Cumhuriyet Polis Merkezi Amirliğine suç duyurusunda bulundu.

- Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Kozluca köyünde 29 Mayıs'ta HDP'lilerin silahlı saldırısı sonucu HÜDA PAR üyesi Muhammed Şerif Şimşek (34) ve Abdulcelil Talayhan (38) hayatını kaybetti, olayla ilgili bir kişi tutuklandı.

- Suruç saldırısından sonraki bazı eylemler

- Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde 22 Temmuz'da polis memurları Feyyaz Yumuşak ve Okan Acar, evlerinde gece uyudukları sırada terör örgütü PKK mensuplarınca şehit edildi.

- Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde 23 Temmuz'da teröristlerin silahlı saldırısında iki trafik polisinden Tansu Aydın şehit düştü, Ali Karahan ise ağır yaralandı.

- Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 25 Temmuz'da askeri aracın geçişi sırasında teröristlerce bomba yüklü aracın patlatılması sonucu Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Koçak ve Jandarma Başçavuş İsmail Yavuz şehit düştü, 4 asker yaralandı.

- Muş'ta, Malazgirt İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız, 27 Temmuz'da eşi ve çocuğunun da bulunduğu otomobile teröristlerce düzenlenen silahlı saldırıda şehit oldu.

- Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 28 Temmuz'da banka şubesi önünde para çekmek istediği sırada yüzü maskeli teröristin silahlı saldırısı sonucu ağır yaralanan Piyade Uzman Çavuş Ziya Sarpkaya, kaldırıldığı hastanede şehit düştü.

- PKK'nın ağustostaki saldırılarından bazıları

- Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 2 Ağustos'ta bölücü terör örgütü PKK mensuplarınca jandarma karakoluna patlayıcı yüklü traktörle düzenlenen intihar saldırısında 2 asker şehit oldu, 31 asker yaralandı.

- Şırnak'ta 4 Ağustos'ta teröristlerce yola döşenen patlayıcının askeri aracın geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu 2 asker şehit oldu, bir asker ve bir köy korucusu yaralandı.

- Şırnak'ın Silopi ilçesinde 10 Ağustos'ta bölücü terör örgütü mensuplarınca yola döşenen uzaktan kumandalı mayının patlatılması sonucu 4 polis şehit oldu, bir polis yaralandı.

- Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 14 Ağustos'ta teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 3 asker şehit oldu, 6 asker yaralandı.

- Bingöl'ün Karlıova ilçesi Hacılar köyü mevkisinde 15 Ağustos'ta yola döşenen uzaktan kumandalı el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 3 asker şehit düştü, 6 asker yaralandı.

- Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 18 Ağustos'ta terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyonun ardından çıkan çatışmada 4 asker şehit düştü, 2 asker yaralandı.

- Siirt-Pervari karayolunda 19 Ağustos'ta, terör örgütü mensuplarınca menfeze yerleştirilen patlayıcının askeri aracın geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu 8 asker şehit oldu.

- Hakkari'de 24 Ağustos'ta yola yerleştirilen patlayıcının askeri aracın geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu 2 asker şehit düştü, 3 asker yaralandı.

- Mehmetçik'ten terör örgütüne darbe

Halkın huzurunu hedef alan saldırılara güvenlik güçleri, hem yurtiçinde hem de yurtdışında hava ve kara operasyonlarıyla karşılık verdi.

Güvenlik güçlerinin 22 Temmuz'dan bu yana PKK'ya yönelik yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdiği operasyonlarda 814 terörist etkisiz hale getirildi.

Hava operasyonları sonucu yurtdışında yaklaşık 450 terörist yaralandı, yurtiçindeki operasyonlarda ise 250-300 teröristin yaralandığı tespit edildi.

Hava operasyonlarının yanı sıra güvenlik güçleri, tank ve top atışlarıyla da terör örgütü mensuplarına büyük zayiat verdirdi.

- Uzman Çavuş Sarpkaya'yı şehit eden PKK'lı ölü ele geçirildi

Operasyonların yanı sıra son 48 gündeki çatışmalarda 88 terörist etkisiz hale getirildi, 11'i yaralı 14 terörist yakalandı.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki operasyonlarda etkisiz hale getirilen 8 terörist arasında, 28 Temmuz'da ilçe merkezindeki bankamatikten para çektiği sırada Uzman Çavuş Ziya Sarpkaya'yı şehit eden "Baz" kod adlı Azad Yiğit'in de bulunduğu öğrenildi.