Ortak düşman

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'ten teröre karşı ortak duruş geldi... İki lider de "Terör, tüm insanlığın düşmanıdır" mesajı verdi. Ticaret hacminin, 50 milyar dolara ulaşması kararlaştırıldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Temmuz 2015 Güncelleme 30 Temmuz 2015, 01:43
Ortak düşman

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping'in daveti kapsamında Pekin'e geldi. Programına, Tianenmen Meydanı'ndaki Halk Kahramanları Anıtı'na çelenk koyarak başlayan Erdoğan, daha sonra Çin Meclis Başkanı Zhang Dejiang ve Başbakan Li Keqiang ile görüştü. Bu görüşmelerin ardından Erdoğan için düzenlenen resmi karşılama törenine geçildi. Top atışları ve askeri disiplini ile dikkat çeken görkemli karşılama töreninin en renkli yanı ise çocuklar oldu.

STRATEJİK ORTAKLIK
Jinping ile askeri tören bölüğünü selamlayan Erdoğan'ı, tören alanının sonunda ellerinde Türk ve Çin bayrakları olan çocuklar karşıladı. İki lider daha sonra önce dar kapsamlı görüşmeye geçerken, bu görüşmenin ardından heyetler arası görüşme yapıldı. Erdoğan, "İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 45. yıldönümündeyiz. Stratejik işbirliği noktasında 2010 yılında adım attık ve artık uygulama safhasındayız. Dolayısıyla Çin ile ilişkilerimize stratejik açıdan bakıyoruz. Bu ziyaret, aramızdaki karşılıklı güven ve anlayışın güçlenmesine, halklarımız arasındaki dostluğun pekişmesine hizmet edecektir. Sizlerin de hassas olduğu belli konularda duyarlı ve işbirliği içinde hareket etmeye bugüne kadar özen gösterdik ve gösteriyoruz" diye konuştu. Liderler, iki ülke arasındaki politik işbirliğinin artırılması meselesinde mutabakata varırken, bunun yanında ekonomi, finans, savunma ve kültürel alanlarda da işbirliğini geliştirme konusunda karşılıklı görüş birliğine vardı.

Erdoğan, Çin'in toprak bütünlüğü ve egemenliğinin Türkiye açısından önemli olduğunu vurguladı. Aynı şekilde Jinping de Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya operasyonlarına tam destek verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ÇindeCumhurbaşkanı Erdoğan Çinde

İSTİKRARSIZLIK ÇÖZÜLMELİ
Erdoğan ile Jinping, bölgesel meseleleri de geniş kapsamlı olarak ele aldı. Erdoğan, Suriye ve Irak'ta büyüyen ve tüm dünyayı tehdit eden DAEŞ terörünün kaynağının bu ülkelerdeki istikrarsızlık olduğunu söyledi. Suriye'deki sorun çözülmeden, Suriye meselesi bütün olarak ele alınmadan terörle mücadelede başarılı olunamayacağını ifade etti. Türkiye'nin DAEŞ ve PKK terörüyle mücadelede attığı adımlardan da bahseden Erdoğan, çok önemli detaylar aktardı.

JİNPİNG TÜRKÇE KONUŞTU
Jinping heyetlerarası görüşmeye Türkçe "Çin'e hoşgeldiniz" sözleriyle başladı. Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak Çin'i ziyaret ettiğini hatırlatan Jinping, "Bu Çin ile ilişkileri geliştirmeye verdiğiniz önemi gösteriyor. Çok defa farklı mekanlarda görüşmüştük. Ve fikir birliğine ulaştık" dedi.