"Gerekirse müdahale yapılır"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’ye yönelik sınır ötesi operasyon ve güvenlik koridoru tartışmalarına A Haber özel yayınında yanıt verdi. "Sınırımızda bir tehdit oluşursa, ona yönelik de tedbir alırız" diyen Dışişleri Bakanı, Meclis tezkeresini işaret etti, "Gerekirse müdahaleler yapılır'' diye konuştu.

Giriş Tarihi 30 Haziran 2015, 00:00 Güncelleme 30 Haziran 2015, 20:34
Gerekirse müdahale yapılır

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'ye müdahale hazırlığı iddialarıyla ilgili olarak "Ne Türkiye'yi durup dururken bir maceraya atarız ne de başka bir ülkenin topraklarında gözümüz var ama kendimize yönelik tehditlere karşı da tedbirlerimizi almazsak Türkiye'nin istikrarını riske atmış olabiliriz" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, A Haber özel yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'ye girmesinin söz konusu olup olmadığı, bu yönde TSK'ya verilen bir talimat bulunup bulunmadığıyla ilgili soruya, Çavuşoğlu, sınırında ortaya çıkan tehditlere karşı Türkiye'nin gerekli tedbirleri alma hakkına sahip olduğu söyledi.

TÜRKİYE'Yİ MACERAYA ATMAYIZ
Suriye'deki sorunun beş yıldır sürdüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, bu süre zarfında Türkiye'nin bu ülkeye girmek ya da tek başına tampon bölge oluşturmak gibi bir derdinin olmadığını bildirdi. "Bugüne kadar Suriye topraklarında, Irak topraklarında hiç gözümüz olmadı ama güvenli bölge oluşturulması konusunda önerilerimiz oldu" diyen Çavuşoğlu, mevcut durumda Suriye'nin içinde bulunduğu tablonun güvenli bölgeye duyulan ihtiyacı bir kere daha ortaya koyduğunu da belirtti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin bir yeri işgal etme kaygısı olsaydı bunu Süleyman Şah Saygı Karakolu'na koridor açarak yapabileceğini ancak bunun yerine karakolu sınıra yakın bir yere taşımayı tercih ettiğini ifade etti.

"Herhangi bir gerekçe de aramamıza gerek yoktu. Yapabilirdik" diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"Ne Türkiye'yi durup dururken bir maceraya atarız ne de başka bir ülkenin topraklarında gözümüz var ama kendimize yönelik tehditlere karşı da tedbirlerimizi almazsak Türkiye'nin istikrarını riske atmış olabiliriz. Bugüne kadar uyguladığımız politikalar, aldığımız tedbirler sayesinde çok şükür Türkiye'nin istikrarı, güvenliği korundu ama arazideki durum giderek karmaşık hale geliyor."

GEREKİRSE MÜDAHALE YAPILIR
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'ye yönelik tehditlerin arttığı bir durumda konunun Milli Güvenlik Toplantısı'nda gündeme getirilmesinin de "doğal" olduğunu vurguladı.

Tehditlere karşı her an hazırlıklı olunması gerektiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bir tehdit sınırımızda oluşursa orada da tedbir alırız. Nasıl PKK'ya yönelik operasyonlar daha önce Kandil'de, Kuzey Irak'ta içeriye girilip yapıldıysa, gerekirse burada da yapılır. Zaten tezkerede bu yetki var. Gerekirse müdahaleler yapılır" diye konuştu.

Alınan tedbirleri başka yere çekmenin anlamı olmadığına da işaret eden Çavuşoğlu, "Ateş çemberi içinde yaşayan bir ülke olarak, bu tedbirleri almak ve oluşacak riskleri önceden görmek, analiz etmek, değerlendirmek ve ne yapılacağının kararını vermek bizim en doğal görevimiz" ifadesini kullandı.

MUSUL'A OPERASYON YAPILACAKTI
Çavuşoğlu, DAEŞ tarafından alıkonulan Musul Başkonsolosluğu personelinin serbest bırakılmaması durumunda o dönem Türkiye'nin operasyon yapacağını da açıkladı. Çavuşoğlu, "Orası Musul, Irak'ın içinde diye bu operasyonu yapmak hakkımız değil mi? Yapamaz mıyız? Yaparız çünkü ben kendi başkonsolosumu ve personelimi kurtarmak zorundayım. Her türlü tedbiri de almıştık. O operasyonu da yapacaktık, bırakmasalardı. Alternatiflerimiz vardı. Ama verilen son günde bırakmak durumunda kaldılar. Bizim de kararlılığımızı gördüler" dedi.