Demirel yüzme bilmezdi

Süleyman Demirel'in sırdaşı, eski milletvekili ve gazeteci Lütfü Akdoğan, TAKVİM'e konuştu: Demirel yüzme bilmediği için hep kıyıda dururdu. Ama bunu kimseye belli etmedi. Onun meşhur şapkalarını Paris'ten ben yollardım

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Haziran 2015 Güncelleme 22 Haziran 2015, 01:48
Demirel yüzme bilmezdi

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel hayata veda ederken, doğduğu Isparta'nın İslamköy nahiyesindeki cenazesine Türkiye'nin dört bir yanından katılım oldu. Herkes Türk siyaset tarihinin son 50 yılında yer alan Demirel ile bir anısını paylaşırken TAKVİM, Demirel'in en önemli sırdaşı, eski milletvekili ve gazeteci Lütfü Akdoğan'ı buldu. Akdoğan, Demirel hakkında daha önce hiç duyulmamış, şaşırtıcı açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar:

TAVİZ VERMEDİ

ATATÜRK'ÜN HAYATINI ÇOK İYİ İNCELEMİŞTİ:
Hayatımda kimseden duymayacağım Atatürk'ü, Demirel'den duydum. Süleyman Demirel, Atatürk'ün hayatını ve tüm yaptıklarını çok iyi incelemiş ve bunu da çok güzel anlatıyordu. Atatürk'ün hayatını kendine adeta rehber edinmişti.

BENİM BAŞKA BİR ORDUM MU VAR?: Süleyman Demirel her zaman darbe girişimlerinden dolayı çok sıkıntı çekti. Kendisine söylenen "Her seferinde şapkasını alıp gitti" sözlerine karşın "Benim başka bir ordum mu var ki karşı duracaktım" diyerek yanıt veriyordu. Demirel iktidardan düştüğü zaman, kimse yanında olmazdı.

DERİN DEVLET ÇOK YARALADI: Derin Devlet, Süleyman Demirel'i çok yaralamıştı. Demirel bir gün askerleri çağırdı. "Terörü bitirmek için ne istiyorsunuz?" dedi. "Silahsa silah, uçak ise uçak. Vereyim, yeter ki terörü bitirin" dedi. Ancak terör bitmedi. 1980 Askeri Darbesi'nde bir günde nasıl her şey değişti. Terör nasıl birdenbire bitti. Bunun düşünülmesi gerekiyor. Bir defasında askerlerin bir konudaki dayatmasına Demirel, "Ben kimseye taviz vermem" diyerek reddetmişti.

SADDAM HÜSEYİN'İ HİÇ MUHATAP ALMADI: Süleyman Demirel hiçbir zaman Irak eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'i muhatap almadı. Konuşmadı. Mektup dahi yazmadı. Demirel, Türkmen liderlere kol saati hediye etmişti. Saddam da bu liderleri "Siz Türkiye'nin ajanısınız" diyerek kurşuna dizdirmişti. Bu nedenle Demirel, Saddam'ı hiç sevmezdi.

SERMAYE DEMİREL'İ ARKADAN VURDU: Ben buradan açıkça günümüz zenginlerini hain ilan ediyorum. Çünkü hepsi Demirel zamanında zengin oldular. Traktör kullanmasını bile bilmeyen adam, Türkiye'nin en zengini oldu. Ama sonradan Demirel'i arkadan vurdular. Hatta Türkiye'nin bir ve iki numaralı zenginleri Demirel'i arkadan vurdu. Bu kişiler Amerika'ya kadar gitti ve Demirel'i şikayet ederek kredi verilmesini önlediler.

EN BÜYÜK HAYALİ; SU, SU, SU!: Süleyman Demirel'in en büyük hayali suydu. Konya Ovası'nı su ile buluşturmak istiyordu. GAP'ın suyunun Konya Ovası'na gelmesini istiyordu. Bu nedenle çok çabaladı ve çalıştı. Hatta rahmetli Özal'ın Su Yolu- Projesi de kendisine aittir.

ŞAPKALARINI BEN GETİRİYORDUM:
Demirel'in o meşhur şapkalarını da ben yaşadığım Paris'ten yolluyordum. Yılda 3-4 tane şapka yollardım. Demirel'in bu şapkaları çok sevdiğini biliyordum. Hep siyah renk isterdi. Kendisine de çok yakışıyordu.

CİNDORUK YANILIYOR

Süleyman
Demirel'in ölümünden sonra, Hüsamettin Cindoruk yaptığı bir röportajda "Süleyman Bey'in Tuzla'da, deniz kıyısında, 70 metrekare, alt katı salon, üstü iki oda, küçücük bir yazlığı vardı. Özellikle 80'den sonra, yazları oraya gider, misafirlerini ağırlardı. Çok iyi yüzerdi. Orada denize giriyordu. Hepimiz o eve gittik, sohbet ettik. Çok mütevazı bir adamdı" demişti. Demirel'in diğer bir sırdaşı Lütfü Akdoğan'ın "Yüzme bilmezdi" sözleri ise Cindoruk'un bu ifadelerini yalanladı.

YÜZME BİLMEZDİ: Demirel yüzme bilmediği için hep kıyıda dururdu. Ama bunu yıllar boyunca hiç kimseye belli etmedi.